Manisa’nın Soma ilçesinde Kolin İnşaat’ın 1 milyar dolarlık yatırımıyla yapacağı 510 megawatt gücündeki 3. termik santral inşaatı 2017 sonunda tamamlanarak 1. ünitenin faaliyetine başlanması hedefleniyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde 480 kişinin santral yapımında çalıştığı bölgede Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Garnizon Komutanı Jandarma Kd. Yüzbaşı Oruç Fevzi Kara, Emniyet Müdürü Rıza Akın ve AK Parti İlçe Başkanı Şeref Kavruk incelemelerde bulunarak Kolin Termik Santrali Proje Koordinatörü Bahadır Oral’dan bilgi aldı. Proje Koordinatörü Bahadır Oral, yaklaşık 480 kişinin gece gündüz santral için çalıştığını belirterek, "Çalışan sayımız ilerleyen zamanlarda bin 500’e çıkacak. Çin’den yaklaşık 5 bin 500 ton civarında çelik konstrüksiyon geldi. Kum, Çimento gibi bir çok ihtiyaç için ise toplamda neredeyse her gün 90 -100 tır sevkiyatımız oluyor. Bu uzun bir süre devam edecek. Yurt dışından gelen sevkiyatlar sıklaştığında günde 140-150 tırlara ulaşacak" dedi.

"YOLDAKİ SIKINTI BİTECEK"

Ağır tonajlı kamyonların her gün gelip geçmesi nedeniyle bozulan yolların bakımlarını düzenli olarak yapacaklarını söyleyen Oral, "Yağcıllı tarafını elden geçirdik. Bozarmut ve Çerkezsultaniye tarafında çalışmalarımız devam ediyor. Orayı da bu hafta içinde çok büyük bir ölçüde tamamlamış olacağız. Bu kadar büyük sevkiyatlar olduğu için yollarımız da zaman zaman çalışmalar yapacağız. Rehabilite ve iyileştirme yapacağız" dedi. Oral tribün binalarının yapımı sırasında zeminlerde yaşanan problem nedeni ile kazık çakma yöntemi kullandıklarını belirtti. Oral, "Kazanların olduğu yerin ön tarafın da buhar elde edilmesi için tribün binası olacak. 160 metre uzunluğunda 25 metre eninde ve 35 metre uzunluğunda bir tribün binamız olacak" dedi. Santralin bacasının 3-5 aya kadar tamamlanacağını ifade eden Oral, "208 metre yüksekliğinde bacamız olacak. Temelinin çapı 45 metre civarındadır. Baca yükseldikçe çapı 25 metreye kadar düşecek. Mayıs ayı başında baca çekimine başlayacağız. Günde 3,5 metre civarında çekilebiliyor. 3,5 ayda yani Temmuz ayında 208 metre yüksekliğinde bacamız olacak. 2 ünite çalışmaları da aynı anda ilerliyor" diye konuştu.

"2.2 MİLYON METREKÜP KAZI"

Oral, "En büyük işlerimizden bir tanesi toprak hareketi. 2.2 milyon metreküp kazımız var. 15 Aralık’ta başladık. 2,5 ay gibi bir sürede 1.450 bin metreküp kazıyı tamamlamış durumdayız. Kış ayları gibi bir zamanı düşünmemiz gerekirse gayet hızlı gitmektedir. Kışın yağmur ve kar yağdığı zamanlarda çalışma imkanımız olmuyor. Kazı işlemlerinin %66’sını tamamlamış durumdayız" dedi.

4 KÖMÜR STOK SAHASI OLACAK

Termik Santrallerde 2 stok sahası olmasına rağmen Kolin Termik Santralinde 4 stok sahası olacağını belirten Oral, "4 kömür stok sahası planlıyoruz. Genelde bu tip santrallerde 1 veya 2 stok sahası yapılıyor. Biz 4 adet yapıyoruz. Bunun amacı bizim maden sahamız buraya 11 kilometre uzaklığında her hangi bir kömür nakliyatında sıkıntı olabilir düşüncesi ile santralin 1,5 aylık kömür ihtiyacını stoklayabiliriz. Bu süre içinde bize madenden kömür gelmese dahi biz 4 kömür stok sahasından hiç durmaksızın tam güçle çalışmaya devam edecek şekilde planlıyoruz" diye konuştu.

"MADEN SAHASINDA ÇALIŞMALAR MAYIS’TA BAŞLIYOR"

Santral ile birlikte Deniş bölgesinde 153 milyon ton kömür üretimi yapacak olan Kolin İnşaat’ın maden sahasında da çalışmalara Mayıs ayında başlayacağına dikkat çeken Oral, "Maden sahasından buraya kömürü tüp şeklinde boru şeklinde konveyör ile getireceğiz. Bunda 2 hat çekmeyi planlıyoruz. 1 hat yeterli fakat biz 2. hattı yedek olarak düşünüyoruz. Aynı şekilde kül depolama sahamızda buradan 3,5 km uzaklıktadır. Burayı da tüp şeklindeki konveyörler ile aktaracağız. Burada amacımız külün açık olarak etrafa tozuma ihtimali nedeni ile kapalı sistem olarak yapılacak. Gerekli nemlendirmeleri yaparak tozumasını önlemiş olacağız. Kamp sahamızın 3/1’i buradadır. 1500 kişilik daha kamp alanı oluşturulacak. Şuan 480 kişi ile çalışmalarımız devam ediyor. 2017 yılının Kasım ayında santralin 1. Ünitesini, 2018 Şubat ayında da 2. ünitesinde geçici kabulünü yapıp ticari işletmeye almayı planlıyoruz. Maden sahası ile ilgili çalışmalarımızda Mayıs ayı içerisinde başlayacak" dedi.

Editör: TE Bilişim