Soma, vahim kazanın yıl dönümünde yeniden dirilişi temsil eden bir 'şenlik'le ayaktaydı. Dirilişin başrolünde ise kadınlar vardı. El Emeği Ev Ekmeği Mikrokredi Şenliği adındaki organizasyon ilçenin merkezinde çoluk-çocuk herkesi buluşturmuş. Tekfen Vakfı'nın 1.5 yıl önce başlattığı kadınlara mikrokredi projesinden yararlanan girişimciler, ürünlerini şenliğe özel pazar yerinde satışa çıkardı. Kasım 2014'ten bu yana Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında Soma ve çevresinde alternatif geçim kaynakları yaratılmasına katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Soma Mikrokredi Şubesi, Tekfen Vakfı'nın desteğiyle bugüne kadar 357 kadının iş hayatına atılmasını sağladı. Projeyi uzun yıllar sürdürmeyi planladıklarını belirten Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat, 2 milyon TL'lik fon yarattıklarını belirtti.

% 85 DEVAMLILIK
Tekfen Holding kurucularından Ali Nihat Gökyiğit ve Feyyaz Berker'in öncülüğünde başlatılan programda şimdiye kadar 480 bin TL'lik mikrokredi kadınlara aktarıldı. Girişimci kadınlar ilk yıllarında 1.000 TL'lik kredi alıyor ve 46 hafta boyunca ödeme yapmıyor. Bu sürenin sonunda haftada 25 TL olarak krediyi geri ödemeye başlıyorlar. Kalafat, "Kadınlar 5 kişilik gruplar halinde kredi alabiliyor. Her birine 1.000 TL veriliyor. Birbirlerinin kefaleti ve teminatı da oluyorlar. Geri ödemelerde yüzde 85 devamlılık sağlanıyor" dedi.

KREDİ ARTIYOR
Girişimci kadınlar ilk yıl maksimum 1.000 TL kredi alabilirken başarıları göz önüne alınarak ikinci yıllarında kredi kapasiteleri yükselebiliyor. Bir kadın maksimum 10 bin TL mikrokredi kullanabiliyor. Proje ortaklarından Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül de Somalı kadınların büyük başarı gösterdiklerini ve bugüne kadar mikrokredi kullanan kadınların kazançlarını yüzde 25 ila 75 arasında artırdığını vurguladı.

SATIŞA DESTEK
Program çerçevesinde kadınlara iğne oyası, keçe işleme, turşuculuk, ekmek yapımı gibi atölyeler kurulduğunu anlatan Kalafat, kadınlara finansal okuryazarlık eğitimi de verildiğini vurguladı. Kalafat, "Bu kadınların çoğunun eşi madenci. İki kadının eşi madende hayatını kaybetmiş. Ancak onlar artık bu psikolojiden çıkmak istiyorlar. Biz de destekliyoruz. Ramazan Bayramı'nda hediye olarak kadınlarımızdan 6 bin kavanoz reçel satın aldk" diye konuştu.

KÖYLERE TAŞINACAK
Soma'daki proje şu anda ilçe merkeziyle sınırlı. Hedef ise köylerdekikadınları da mikrokrediyle iş sahibi yapmak. Kadınların ürettiğiürünlerin bölgedeki zincir mağazalar ve şirketlerde satışı içingörüşmeler yürütülüyor.

EĞİTİM VERİLDİ
Türki ye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında yürütülenmikrokredi programı 2013'ten bugüne, 67 ildeki 110 şubede 45 binden fazla girişimciye 520 milyon TL'lik kredi sağladı.

Kaynak: Sabah 
Editör: TE Bilişim