Manisa Akademik Odalar Birliğine bağlı odaların üyleri Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği, birçok işçinin yaralandığı ve yüzlerce insanın psikolojik sorunlar yaşadığı maden faciası sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İŞÇİLER REKABETE GİRMİŞ"

İhmellerin olmaması ve denetimlerin daha iyi yapılbilmesi için üretim zorlamasının olmaması gerektiğini söyleyen Maden Mühendisi Kadir Artan, son zamanlarda aldığımız bilgilere göre facia yaşanan madende üretim zorlması olmuş. İşçiler rekaete girmiş hatta vardiyalar arasında yarış başlamış dedi. Atran; "Denetimlerin iyi yapılması, kontrollerin iyi yapılması, ihmallerin olmaması için üğretim zorlamalarının ortadan kalkması gerekiyor" dedi.

"AMAÇ DAHA FAZLA PARA KAZANABİLMEK"

Üretim zorlamasının ne olduğu ile ilgli de bilgi veren Artan; daha fazla üretim yapıp maliyeti daha fazla düşürebilmek amaçlı uygulanan bir zorlama olduğunu söyledi. Artan; "üretim yapılırken vardiyalar arasında yarışlar bile başlamış son zamanlarda aldığımız bilgilere göre. Burada amaç daha fazla üretim yapıp maliyeti daha da düşürebilmektir. Belirli bir maliyeti var bu işlerin işte o maliyeti daha aza indirebilmek, daha fazla para kazanabilmek için daha fazla üretim yaptırılmasıdır, üretim zorlaması. Isınmaya bu neden olmaz, fakat bu bir risktir. Daha fazla çalışmak demek dikkatin dağılması gibi sorunları da beraberind getirir" dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim