Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TKİ'yi göreve çağıran madenciler adına konuşan Yusuf Suvay, 12 Kasım 2013 tarihinde şirketin kendilerini bildirimsiz olarak işten çıkarttığını belirtti. İşverenin Ekim ve Kasım ayı maaşlarını bile ödemediğini belirten Suvay, işçileri 12 Kasım günü yasal bildirimde bulunmadan işten çıkarmanın yasalara da aykırı olduğunu belirtti. 
Suvay, işten çıkarmanın İş-Kur'a da bildirilmeyerek işsiz kalan işçilerin işsizlik sigortası maaşı almasının engellendiğini savunarak sözlerini şöyle sıraladı: "Biz madencilikte çalışan işçileriz. En az çalışan arkadaşımız 4 yıl olmak üzere yıllardan beri bu madende çalışıyor.Kar kış demeden her türlü zor koşullarda çalıştığımız bu işyeri birçok arkadaşımız için mezar olmuştur. İşyerinde işveren yasalara uymadığı iş güvenliği önlemlerini almadığı için bugüne kadar 10 arkadaşımızı iş kazası adı altında yaşamını yitirdi. Bu zor koşullarda canımız pahasına çalıştığımız halde maaşlarımız düzenli ödenmemiştir."
Ekim ve Kasım maaşlarını ödemeyen işverenin 12 Kasım günü işçileri bildirimsiz olarak kapının önüne koyduğunu belirten Suvay, şöyle konuştu: "Madeni kapattığını sözlü olarak bildirmiştir. Ekim ve Kasım aylarının yanında İhbar ve Kıdem tazminatlarımızı ödememek için yasa dışı şartları içeren bir sözleşme imzalamamızı istemiştir. Ödenmeyen bu işlerimizin tutarını işveren senet olarak 2015 2016 2017 yıllarına yayarak vermeyi teklif etmiştir. Ancak bu ileri tarihe ait senetleri vermek için yasa dışı şart öne sürmüştür. Senetleri icraya vermeyeceğimize başka şahıslara devretmeyeceğimize, işverene hiçbir dava açıp hak iddia etmeyeceğimize, başka bir alacağımızın kalmadığını taahhüt eden sözleşme imzalamayı kabul ettiğimiz taktirde bu senetleri vermeyi şart koşmuştur. İşveren başka bir yasa ihlali ile yeni mağduriyetlere neden olmuştur. Sözlü olarak ilan ettiği ve fiilen uyguladığı iş yerini kapatma durumunu İŞKUR’a bildirmeyerek, işsizlik sigortası maaşı almamızı ve yeni iş bulan arkadaşlarımızın işe girmelerini engellemektedir." 
Çalıştıkları işverenin yetkililerinin sorumluluklarını yerine getirmediğini anlatan Suvay, şunları söyledi: "Madencilik çalıştığı darkale maden sahasını TKİ'den kiraladığı için işçi alacaklarından aynı zaman da TKİ'de sorumludur. İşverenimiz Uyar Madencilik'in hak edişlerini, içerideki aylıklarımız ödenene kadar bloke edeceği sözünü tutmamıştır. Şimdi basının ve kamuoyunun önünde bir kez daha açıklıyoruz. Mağdur durumdayız. Biz, maaşlarımız ve diğer haklarımızın yasa dışı koşullar öne sürmeden ödenmesini istiyoruz."
Haklarının peşini bırakmayacaklarını anlatan Suvay, sözlerini şöyle tamamladı: "Yasal haklarımızı kullanırken alanlarda da sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Ekim ve Kasım aylıklarımız derhal ödensin. Başta İhbar ve Kıdem Tazminatı olmak üzere tüm alacaklarımızın yasa dışı şart öne sürülmeden hemen ödenmesini istiyoruz. İşverenin bizleri dize getirmek için öne sürdüğü söylem ve yasa dışı şartları kabul etmeyeceğimizi açıklarken T.K.İ, Müessese Müdürlüğünü de sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz."
Yapılan basın açıklamasının ardından ELİ Müessesesi Müdürü Hakkı Duran ile görüşmek isteyen madenciler aralarında seçtikleri 5 temsilciyle sorunlarını aktardı. ELİ Müessesesi Müdürü Duran, maden ocağını kapatan firmanın bir süreçten geçtiğini belirterek, "Firma çalışıyor olsaydı bir problem yaşanmayacaktı" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim