Aralarında Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Danimarka Bölgesel Isıtma Ajansı Müdürü, Danimarka Eximbank yetkilisi, Danimarka Bölgesel Isıtma Sistemlerinin fiyatlandırması konusundaki uzmanların ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye Danimarka İş Konseyi Başkanı Hasan Alper Önoğlu önderliğinde Danimarka’dan gelen heyet Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Soma’da çalışmaları etap etap tamamlanan ve bu gün itibari ile 10 binin üzerindeki aboneye hizmet veren Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri’ne ziyarette bulundu.

Danimarka heyeti ısı merkezinde incelemede bulundu
Ziyarette Danimarka heyeti Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri ile alakalı incelemelerde bulundu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu’nun da eşlik ettiği heyet, yerinde bilgilendirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen sistem hakkında ısı merkezinde detaylı ve görsel olarak bilgilendirme yapan Yılmaz Gençoğlu, konu hakkında heyetten gelen soruları yanıtladı. Ziyaret hakkında bilgiler veren Yılmaz Gençoğlu, “Yenilenebilir enerji ve bölgesel ısıtma sistemleri ile ilgilenen gerek ilgili firma gerekse Danimarka’dan gelen temsilciler, Türkiye Danimarka İş Konseyi Başkanı Hasan Alper Önoğlu önderliğinde teknik ekip ile birlikte Soma Bölgesel Isı Sistemleri’ni ziyaret etti. Isıtma sistemimizin ne şekilde çalıştığına dair incelemede bulundular. Bu ziyaret bizi memnun etti. Yurt içinde bu sistemin önemini anlatmakta zorluk çekiyoruz. Yurtdışından gelen ilgi bizi memnun ediyor, ne derece önemli iş yaptığımızın farkındalığı açısından bizim için önemli. Burada yaptığımız çalışmalar hakkında daha önce kamuoyuna bilgilendirmede bulunmuştuk. 200 abone ile başladığımız çalışmada bugün 10 bin 160 aboneye ulaştık. 40 bin aboneyi ve tüm Soma’yı ısıtacak altyapıyı hazırlamaya devam ediyoruz. Şimdiye kadar 250 milyon liranın üzerinde yatırımda bulunduk. Yatırımlarımız bütçenin el verdiği ölçüde devam edecek. Tüm Soma’yı ısıtarak, Soma’yı kirli havadan kurtarmak istiyoruz. Aynı zamanda da tüm Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz” diye konuştu.

“Bu tesis Soma’nın değil, Türkiye’nin tesisi”
Türkiye Danimarka İş Konseyi Başkanı Hasan Alper Önoğlu, öncelik olarak böylesi çevreci bir yatırımı yaptıklarından dolayı Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yılmaz Gençoğlu’nu kutladığını söyledi. Önoğlu, “Bu tesis sadece Soma’nın değil, Türkiye’nin tesisi. Burası Türkiye için örnek olması açısından önem teşkil ediyor. Bölgesel ısıtma sistemlerini tüm Türkiye’ye yaygınlaştırabilirsek, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını yüzde 25 oranında azaltabiliriz. İzmir’de katıldığımız kongrede de bunu tartıştık. Biz, şu an ısımızı havaya atıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni bir kez daha tebrik etmek istiyorum havaya giden enerjiyi halkla buluşturdular. Ben Soma’ya 2-3 sene önce gelmiştim o zaman duman altı bir durumu vardı. Sigara içilen kahve gibiydi Soma. Bu hem çevresel bir etki hem yurtdışına daha az paranın gitmesi hem de milli ekonomiye kazandırılan para demek. Burada yapılan yatırımın önemi çok büyük. Bunu tüm Türkiye’de yaygınlaştırabiliriz. Danimarka’da Kopenhag şehrinin yüzde 98’i atık ısı ile ısınıyor. 4 adet enerji santralinin atık ısısı bütün Kopenhag’ı ısıtıyor. Danimarka nüfusunun yüzde 60’ı atık ısı ile ısınıyor. Bunu yüzde 75’lere çıkartmayı hedefliyorlar. Küçük bir ülke teknoloji ve mühendislik ile bunu başarabiliyorsa bizim bunu yapmamış olmamız bizim ayıbımız” diye konuştu.

“Büyükşehir’in çalışmaları övgüyle anlatılır”
Yapılan çalışma ile ilgili olarak geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu belirten Önoğlu, kendisinin de bu konuyla ilgili Danimarka’da birçok toplantıya katıldığını belirterek, “Soma’da Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar her zaman övgüyle anlatılır. Burada yapmamız gereken bu sistemi daha çok otomasyon ile daha çok teknolojik hale getirerek sistemi daha da ucuzlatmak için yatırımlar yapmamız lazım. Burası gerçek bir örnek olarak Türkiye’nin bütün belediyeleri tarafından gelinerek ziyaret edilsin” dedi.
“Türkiye’nin potansiyeline, enerjisine güveniyorlar”
Danimarka hükümeti ile Türkiye Enerji Bakanlığı arasında bir dayanışma anlaşması olduğunu belirten Önoğlu, “Danimarka’da bölgesel ısıtma sistemleri hem teknik hem idari olarak çok gelişmiş durumda. Kanuni altyapıları da buna göre gelişmiş durumda. Türkiye’de ısı piyasası kanunu oluşturuluyor. Isı piyasası kanununda nelere dikkat edilmesi lazım hakkında Türkiye ile Danimarka heyeti arasında işbirliği yapılıyor, biz bu işbirliği kapsamında ziyaretimizi yapıyoruz. İzmir’de yaptığımız kongrede Türkiye’de kurulacak bu sistemin pozitif ve negatif tarafları ne olur, Danimarka örneğinde bugüne kadar neler yaşanmış, bunlar konuşuldu. Soma’da yaşanan tecrübeleri de bize aktardılar. Yavaş yavaş bu sistem Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayacak. Danimarkalıların da Türkiye’ye verdikleri büyük önem var. Türkiye’nin potansiyeline, enerjisine güveniyorlar. Bu sebepten dolayı da bu geziyi çok önemsiyorlar” dedi.

Editör: TE Bilişim