Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.ye ait Soma B Termik Santrali ve bu Santral tarafından kullanılan taşınmazların bir bütün halinde 685 milyon dolar ihale bedeliyle kazanan Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devri gerçekleştiği iddia edildi.

Soma B Termik Santrali çalışanları; gece saat: 00’da santralin üretimini ölçen saatlerin sıfırlandığını ve saat 00’dan itibaren taşeron firmaların sözleşmelerinin feshedildiğini iddia etti. Sözleşmesi feshedilen taşeron şirketlerle dün yeniden masaya oturulduğu kaydedilirken herhangi bir işten çıkarma durumunun olmadığı iddia edildi. Ancak hem kamu hem de taşeron işçilerinin diken üstünde oldukları belirtildi.

Soma B Termik Santrali, her biri 165 megavat kurulu gücündeki 6 üniteden oluşuyor. Santralin toplam kurulu gücü 990 megavatı buluyor. Santralde yakıt olarak linyit kömürü kullanılıyor.

KAMYONCULAR DA ENDİŞELİ

Öte yandan Santrale kömür nakliyesi yapan Soma Nakliyeciler Kooperatifi üyesi olan kamyoncu esnafı da kara kara düşünmeye başladı. Zaten Soma faciasından dolayı işleri sekteye uğrayan kamyoncular şimdi de devri yapılan santral nedeniyle işlerinin daha da bozulacağından endişe duymaya başladı.

ÖZGÜR ÖZEL; “AK PARTİNİN GİDERAYAK SON DARBESİ”

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu konuda Manisa’nın geçen dönemki 10 milletvekilinin sözünün olduğunu hatırlatarak, “Soma Belediye Başkanı’ndan tutun, Soma’daki tüm partilerin siyasilerin ilçe başkanlarına kadar herkes söz vermişti. Demişti ki, bu santralin özelleştirmesini erteleyelim. Soma’daki tüm partililer biz bu santralin ihalesinin ertelenmesini burada esas sözü veren kişi, bu dönemde de AK Parti’den birinci sıradan seçilen, Ak Partili Recai Berber’dir. Ama biz, AK Parti’nin ve Recai Berber’in bu tür veripte tutmadığı sözlerini çok duyduk. Soma ekonomisi zaten kan ağlıyor, bide bu üstüne eklenince büyük bir sıkıntı olacak. Soma’daki kamyoncuların ve Soma’nın durumu da çok büyük bir sıkıntıya girecektir. Bugün devlette olan bir santral gibi kimse kamyoncuların kooperatifiyle bir çalışmaya gitmezler, dünya devi bir nakliye şirketiyle çalışırlar. Soma’daki esnafa değil, kendilerine para kazandıracak bir esnafa iş verirler. Bundan sonra her şey daha kötü olacak. AK Parti gider ayak, Soma’ya bir darbe daha vurdu.” diye konuştu.

ÇALIŞAN SAYISI

Soma Termik Santrali’nde Ekim 2014 itibariyle 44 Mühendis, 14 Teknik Eleman, 58 İdari Personel, 738 İşçi olmak üzere toplam 854 kişi çalışıyordu.

İŞTE SOMA TERMİK SANTRALİ KRONOLOJİSİ

21 Ekim 1953: Bakanlar Kurulu Manisa Soma’da 44 MW kapasiteli linyit yakıtlı santral kurulmasını kararlaştırdı.
24 Temmuz 1957 : 2 x 22 MW kapasiteli Soma A Termik Santrali devreye alındı.
4 Ağustos 1984 : 165 MW gücünde 6 adet üniteden oluşacak Soma B Termik Santrali’nin 165 MW’lık 1. ünitesi devreye alındı.
18 Ağustos 1992 : Soma B Termik Santrali’nin 165 MW kapasiteli altıncı ve son ünitesi de devreye alınarak Soma A ve B santrallerinin toplam kurulu gücü 1034 MW’a ulaştı.
23 Eylül 2014: Özelleştirme idaresi başkanlığı Soma B Termik Santrali’nin özelleştirilmesi kararını Resmi gazetede yayınladı. 1 Aralık 2014 tarihine kadar teklif verilebilecek ihalenin şartnamesi ve tanıtım dökümanı 20.000 TL karşılığı temin edilebilecek olup, tespit edilen geçici teminat tutarı 30 milyon ABD Doları olarak belirlendi. Daha sonra son teklif verme tarihi 19 Aralık 2014’e uzatıldı.
19 Aralık 2014 : 990 MW gücünde Soma B Termik Santrali’nin özelleştirilmesi için 4 şirket teklif verdi. Bunlar; Alsim Alarko, Kalyon İnşaat, Konya Şeker ve Bereket Enerji
13 Ocak 2015 : Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen Soma B Termik Santrali özelleştirme ihalesini 688,5 milyon dolar teklif veren Konya Şeker kazandı.

Editör: TE Bilişim