Manisa'nın Selendi ilçesi son yıllarda yapılan çalışmalarla göç veren bir ilçe olmaktan çıkıp, yaşanmak için tercih edilen bir ilçe olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. İlçeden göçü durdurmak için Kaymakamlık destekli Leader projesi ve Yelimere Kanyonu Turizm projesi uygulanmaya başlandı. Projelerin ilçenin kaderinde önemli rol oynaması bekleniyor. Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın Havza rehabilite ve Orköy kredileri kapsamında yapacağı çalışmalar ise leader can suyu ile dirilen Selendi’ye hayat oldu.

öncesinde, Proje kapsamında hangi alanda ne gibi bir destek verilebileceğinin fizibilite ve tespitinin yapıldığını ve neticeye göre Selendi’nin destekleneceğini ifade ederek projenin Selendi için önemini vurguladı.Kaymakam Aydın;“Ankara’dan Orman Su işleri bakanlığınca Selendi’miz proje kapsamında desteğe uygun görülmüş. Ledarde 6 yıl, Orköyde 5 yıl gibi bir süre bekleniyor. Belediyelerin yapacağı alt yapı çalışmaları hariç, Sulama kanalları, Sera, meyvecilik, hayvancılık destekleri yanında, köylülerin ihtiyacı olan malzemelerin desteği verilecek.11 köyden oluşan bir havzamız var. 5 yıl için 11 köy için ayrılmış 15 milyon TL. Bir destek var. Göletcikler, Büyükbaş küçükbaş hayvancık arıcılık her köye numune sera yapacak olmaları çok önemli. Ürün çeşitliliğini arttırabilmek adına her yere sera kuracaklar.Demostrasyon faaliyetleri yapacaklar
 
Bizim gönlümüzden geçen bakanlığın Selendi çayını 9- 10 köylük ikinci bir havzamız var bu bölgeyle de ilgili bize destek çıkılabilir mi. Bu da mümkün olursa burada ki taşkın olaylarının da önüne geçilmiş olması ve bu iki havzanın da göç vermesini önleme adına Selendi’nin örnek bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlayacak çalışmalar olacaktır.Bakanlığımızın bize verdiği bu desteklerden dolayı çok memnun olduk ilgililerin hepsine teşekkürler ediyoruz’’ dedi.
 
Konuyla ilgili bilgi veren Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi ana bilim dalında görevli Yard. Doç. Dr Mehmet Özcan ;‘’Orman ve Su işleri bakanlığı çölleşme ve erozyonla mücadele genel müdürlüğü Selendi çayı entegre ve havza rehabilitasyon projesi kapsamında buradayız.Bu uygulama Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılıyor. 1950 li yıllarda başladı entegre havza rehabilitasyon projeleri 1990 lı yıllardan sonra başladı.  Şimdiye kadar birçok proje ülkemiz çapında gerçekleştirildi. Bunlara Doğu Anadolu su havzaları rehabilitasyon projesi, Anadolu su havzaları rehabilitasyon projesi, Çoruh nehri havzası rehabilitasyon projesi gibi örnekler gösterilebilir. 1991 li yıllardan başlayan bu projeler ihtiyacı belirlenen bölgeler tespit edilip uygulanmaya devam ediyor. Buna devam eden Murat nehri ve havzası projesi 2011 ve 2018 yıllarını kapsıyor. Elazığ, Bingöl ve Muş illerinde de planlanmış proje çalışmalarımız devam ediyor.
 
Projelerin uygulanacağı bölgelerin tespitinde genel kriter olarak doğal kaynak bozulmasının şiddetli olduğu yerler, doğal kaynakların rehabilitasyon potansiyeli olan bölgeler, sel ve doğal afet riski olan bölgeler proje kapsamında uygulama yapılan yerler. Mikro havzanın ulaşılabilirliği, kırsal yoksulluk fazla ve insan kaynağı varsa, göç veren yerlerde göçü durdurulma ve dönüşü sağlanabilme imkanı bölgeler genellikle tercih nedeni oluyor.
 
Selendi’de bu havzanın tercih edilmesinin sebebi geçmiş yıllardan bu güne kadar fazla sayıda göç vermiş olması, yoksulluk düzeyinin yüksek olması, insan kaynağı potansiyelinin azalması ve doğal kaynaklarda da bozulmanın şiddetli olması etkin oldu. Amaç buralarda göçü durdurmak ve gençler için cazip bir yer haline getirilebilmesini sağlamak.
 
Ekonomik olarak katacağı artı değer açısından ele alırsak, projede yöreye uyum sağlayacak ve gelir getirecek badem, ceviz,  zeytin, Antep fıstığı gibi gerek tapulu şahıs arazilerine meyve fidanı desteği gibi; gerekse bozuk orman alanlarında Orman ve Su işleri bakanlığı tarafından bu tür ağaçlar ile ağaçlandırma yapılarak köyün yararlanmasına sunmak gibi çalışmalarımız oluyor. Bunun yanında Orköy kredileri kapsamında hayvancılık desteği, arıcılık desteği, meyve fidanı desteği gibi proje kapsamında desteklerimiz oluyor. Bu krediler sayesinde halkın gelir seviyesi yükseltilerek göçün önlenmesi geri dönüşün sağlanması hedefleniyor.
 
Ayrıca eğer doğal kaynak bozulması varsa Orman alanlarının rehabilitasyonu, dere ıslahı, sel ve taşkın görmüş köylerimiz varsa; Özellik havzanın üst kısımlarında dere ıslahı çalışmaları yaparak sel ve taşkınların önlenmesini sağlıyoruz. Proje Sel ve taşkın görmüş alanlarının düzenlenmesi ile Sel görmesini önleyecek. Otlanma sahalarında ki bozulmalar rehabilite edilecek. Çok sayıda dere ıslahı çalışmaları gerçekleştirilecek. Tarım anlamında yöre şartlarına uygun meyve ağaçları, fidan desteği Orköy kredileri kapsamında arıcılık, Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık desteği çalışmalarımız Selendi’yi ilgilendiren projenin içinde mevcut.  Gelir getirici uygulamalarımız da Selendi’ye ekonomik anlamda rahatlık sağlayacak ve göçün durma ve geri dönüş noktasında başarıya ulaşmasını temin edecek.
Selendi de ki havza 11 köyü içine alan 16 bin hektar alanı kapsıyor. Proje 2017 yılında başlıyor ve 2022 yılında süreç tamamlanmış olacak. Selendi’de ki havza alanı projede ki desteklere uygun alanların uygun destekler ile buluşmasını sağlayacak.  Destekler alanın ihtiyacına göre ağaçlandırma, hayvancılık desteği ve ıslah çalışmaları olarak belirlenecek.
 
Temel hedefimiz yanlış arazi kullanımını önlemek, orman alanları, mera alanları gibi bozulmuş ekosistemlerin ıslahını sağlamak. Özellikle erozyon, sel, taşkın gibi doğal afetleri önlemek. İyi tarım uygulamalarını geliştirmek, su üretiminde kalite ve miktarı arttırmak. Bu havzada yaşayan halkın gelir seviyesini arttırmak, halkın yaşam seviyesi ve yaşam kalitesini arttırıp göçü önlemek olarak açıklanabilir. Eğitim faaliyetlerimiz ile halkı bu yönde bilinçlendirme çalışmaları da yapıyoruz.”dedi
 

 
Editör: TE Bilişim