Törenin açılış konuşmasını yapan MCBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Polat, çocuk yoğun bakımın daha önce Manisa’da olmadığını hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Özellikle ameliyat ve kaza sonucu organ yetersizliği riski olan hastaların tedavisi gerekmekteydi. Bunlar yoğun bakım olmadan önce, farklı odalarda ve yeterli donanım olmadan yapılan hizmetlerdi. Yoğun bakım üniteleri önemli, çünkü bu üniteler gelişmiş ülkelerde çocuk ölümlerini yarı yarıya düşürmektedir. Manisa’da olmadığı için hastalarımızın çoğu Manisa dışarısına sevk edilmekte veya burada da kaldığı zaman yeterli hizmeti alamamaktaydı. Aslında bu sadece Manisa’nın sorunu değil, Türkiye’de de büyük bir sorun. Her yıl 60 bin çocuk yoğun bakım ihtiyacı duymakta, ancak bunların yüzde yirmisi kadarına sınırlı hizmet verebilmekteyiz. O nedenle çocuk yoğun bakım ünitemizin açılışı, Manisa için çok çok önemli. Burada özellikle Rektörümüz, Başhekimimiz ve Başhemşiremizin bize büyük katkıları oldu. Yoğun bakımın şu an yürütücüsü olan Semra Hanım, Seval ve Hilal Hemşirelere çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Müdür Yardımcımız Ramazan Bey de bize çok yardımcı ve destek oldu, o konuda ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ama asıl teşekkürü hak eden kişiler, yaptıkları bağışlarla Tülin Hanım, İncilay Hanım ve Neşe Hanım. Katkılarından dolayı ayrıca çok teşekkür ederim. Manisa’mız için hayırlı olsun” diye konuştu.
Prof. Dr. Emin Kurt, “Türkiye’de yaklaşık 60 bin çocuğun yoğun bakıma ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.”
MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, üniversitelerin bilim ve sağlık hizmetlerinde en önde yer alması gereken kuruluşlar olduğunu belirterek, “Bu misyonun getirdiği sorumluluk bilinci ile Hafsa Sultan Hastanesi olarak bölgemizde olmayan birçok özellikli sağlık birimini faaliyete geçirmiş bulunuyoruz. Kemik İliği Merkezi, Radyasyon Onkolojisi, Radyoaktif İyot Merkezi, 3. Basamak Dahili Bilimler ve Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım, Tüp Bebek Merkezi, İnme Ünitesi ve yakında açılacak olan Girişimsel Radyoloji Merkezi olmak üzere birçok üst düzey hizmet veriyoruz.
Çocuk yoğun bakımı, 1 ay–18 yaş grubundaki çocuklarda iyileşebilir ağır hastalığı olan çocukların genel servislere göre daha yakından izlem ve tedavisinin yapıldığı ayrı ünitelerdir. Genellikle bu hizmet akut hastalık, travma veya ameliyat sonrasında organ yetmezliği tehdidi altında olan veya organ yetmezliği gelişmiş olan çocuklara verilmektedir.
Çocuk yoğun bakım ünitesine yatan hasta oranı gittikçe artış göstermiştir. 0. Çocuk ölüm oranı gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaşan ülkemizde, iyileşme şansı olan çocuklara yoğun bakım hizmeti sağlamanın, çocuk ölüm oranını önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir.
Türkiye’de yaklaşık 60 bin çocuğun yoğun bakıma ihtiyacı olduğu tahmin edilmektedir. Halen mevcut çocuk yoğun bakım yatakları bu ihtiyacın %20’sini bile karşılayamamaktadır. Söz konusu gelişmelere rağmen, ülkemizde halen çocuk yoğun bakım yatak sayısı ile yetişmiş uzman hekim ve hemşire sayısı henüz istenen durumda değildir ve iyileştirme çalışmaları çok yönlü olarak devam etmektedir. Birçok merkezde çocuk yoğun bakım hizmetleri, çocuk servisi içinde veya tek bir odadan oluşan ünitelerde, altyapısı yetersiz mekânlarda veya çocuklar konusunda özel eğitimi olmayan erişkin yoğun bakım ünitelerinde sürdürülmektedir. Bazı çocuk yoğun bakım ünitelerinde ise en temel cihaz ve donanımlar bile eksiktir.
Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Uşak bölgesinin ilk çocuk yoğun bakım ünitesi olması özelliği ile İsmet Uzkut Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Eylül 2017’de hastanemiz bünyesinde hayırseverlerimiz Tülin Uzkut, İncilay Karadağ ve Neşe Kayhan’ın bağışları ile 8 yataklı ve 3. Basamak çocuk yoğun bakım olarak hizmete açılmıştır. Dünya standartlarındaki teknolojik alt yapısı ile hizmet verecek olan çocuk yoğun bakımımız hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, “Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastane olarak, Manisa’ya ve çevresine en kaliteli hizmeti sunma noktasında iddialıyız.”
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, “Bugün burada Üniversitemiz Hafsa Sultan Hastanesi İsmet Uzkut Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinin açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanemiz Manisa’ya ve çevresine en kaliteli hizmeti sunma noktasında iddialı. Üniversite Hastanemizin iyi bir sağlık kadrosu var. Çok kaliteli, mesleğini seven, görevine âşık, gece gündüz demeden fedakârca çalışan doktor arkadaşlarımız, hemşire arkadaşlarımız ve diğer sağlık personelimiz var. Hizmetin kaliteli olmasının birinci şartı bu. Diğer taraftan bu hizmeti iyi koşullarda, iyi imkânlarla, iyi mekanlara ve cihazlara sahip olarak sunmak gibi bir ön şart da var. Hastanemiz bu bakımdan son yıllarda ciddi mânâda genişleme, yenilenme ve modernizasyon çalışmaları içerisinde faaliyetlerine devam ediyor” dedi.
Prof. Çelebi, “Daha önce Radyasyon Onkolojisi, Radyonüklit Tedavi Merkezi, Yeni Doğan Ünitesi, Kozmetoloji Merkezi, Kemik İliği Merkezi, gibi açılışları üniversitedeki arkadaşlarımla hep birlikte gerçekleştirdik. Bu üniversite hastanemizin nasıl bir dinamizm içinde olduğunu gösteriyor. Çok sık aralıklarla bu açılışlarda bir araya geliyoruz. Bunlar belki ufak ufak dokunuşlar, ama yaptığımız yenilenme ve iyileşmelerin çok önemli sonuçları var. Bu çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Eksikliklerimizi tespit ediyoruz, onları bir an önce telafi etme noktasında bütün imkânlarımızı seferber ederek, ekip arkadaşlarımla hep birlikte çalışıyor, gayret gösteriyoruz” dedi.
Üniversite hastanelerinin biraz daha toplumun gözü önünde olduğunu vurgulayan Prof. Çelebi, “Halkımız daha ziyade üniversite hastanemiz ile üniversitemiz hakkında kanaate sahip oluyor. Elbette bazı sorunlar olabilir ama biz üniversite ve hastane yönetimi olarak, bu sorunların üzerine kararlılıkla gidiyoruz ve bu sorunları çözmek önceliğimiz. Son üç yıllık dönemde yapılanlar bunun açık bir kanıtı. Yeni açtığımız üniteler, bir taraftan üniversitemizin kendi kaynaklarıyla, diğer taraftan da hayırseverlerimizin destek ve katkılarıyla oluyor. Hatırı sayılır hayırsever desteği aldık. Bu şunu gösteriyor, bizim hayırseverlerimiz aslında inanırsa, güvenirse, desteğini esirgemez. Onun size aktaracağı parayı, kaynağı doğru düzgün, yerli yerinde kullanacağınız noktasında sizden emin olması lazım. Biz bu güveni ve emniyeti sağladık, bize güveniyorlar. Dolayısıyla bundan sonra da bize güç veren hayırsever desteklerinin devam edeceğine inanıyoruz. İsmet Uzkut Çocuk Yoğun Merkezimiz hayırlı olsun. Merkezin bu noktaya gelmesinde emeği geçen arkadaşlarım var. Başta Prof. Dr. Muzaffer Polat olmak üzere; Hastane Başhekimimiz Prof. Dr. Emin Kurt’a, Başhekim Yardımcılarımıza, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bilal Gümüş’e, emeği geçen tüm arkadaşlarıma en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Üç hayırseverimiz var, onlara da çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun diyoruz, Allah hayırlarını kabul etsin” diye konuştu.
Ardından Çocuk Yoğun Bakım Ünitesini eşi İsmet Uzkut adına yaptıran Tülin Uzkut ile katkıda bulunan Neşe Kayhan ve İncilay Karadağ’a Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
Tören, açılış kurdelesinin kesilmesi, ünitenin gezilmesi ve yapılan ikramla sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim