Son yıllarda dünyanın ve ülkemizin ciddi problemleri arasında gösterilen obeziteye karşı, Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü başlattığı Sağlıklı Yaşam Merkezleri projesi ile savaş açacak. Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü, proje kapsamında vücut analiz cihazları ile kilolu kişilere yönelik özel diyet programları hazırlayacak. 2017 sonuna doğru proje başarılı görülmesi durumunda tüm Türkiye'de uygulanacak.
ÇOCUKLAR ÖNCELİKLİ
Konu hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, projede öncelikli gurubun çocuklar olduğunu belirterek, "Manisa'da oluşturacağımız sağlıklı yaşam merkezlerinde doktor ve diyetisyen arkadaşlarımız hedef guruplara yönelik, çocuklar başta olmak üzere doğru beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitelerin planlanması gibi işlemler uygulayacağız. Bununla ilgili elimizde yeni satın alacağımız vücut analiz cihazları var. Bunlardan en az 8 tanesini bu yıl içerisinde sipariş edeceğiz. Bu cihazlarla kişinin boy ve kilosunu aldıktan sonra vücuttan geçecek olan elektriksel aktivite sayesinde, kişinin 4 tane uzvu ve gövdesindeki yağ oranları, su oranı ve kas oranı hepsini ortaya çıkaracağız. Kişinin bulunmuş olduğu sosyokültürel ve sosyoekonomik seviyeye göre de özel diyet listeleri ile bunların takipleri yapılacak" dedi.
"ANNELERE DOĞRU BESLENME ALIŞKANLIKLARINI KAZANDIRACAĞIZ"
Çalışmaları Manisa'nın tüm ilçelerinde aynı standartlarda uygulamaya çalışacaklarını ifade eden Dr. Engin Yıldırım, "Bu çalışmaları bütün ilçelerimizde aynı standartlarda yapabilmek adına Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalışan tüm diyetisyenlerle birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Yol haritamızı çizdik. 2017 yılı içerisinde yapılacak olan hedeflerimizi net bir şekilde belirledik. Bu çalışmaların içerisine belediyeleri de, sivil toplum kuruluşlarını da, kent konseylerini de almayı hedefliyoruz. Bu konuda medya desteğinden yararlanacağız. İmkan olan ilçelerde stüdyo şeklinde mutfaklar oluşturup annelere doğru beslenme alışkanlıklarını kazandıracağız. Annelere teorik bilgiler vermek yerine, onlarla birlikte yemek yaparak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmayı hedefliyoruz. Çocuklardaki obezite durumlarının, maalesef annelerin evde oturtmuş olduğu yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını görüyoruz.  Bu yolla bunun da önüne geçmeye çalışacağız. Bundan sonra kamu kurumlarında ve belediyelerde yapılacak toplantılarda örnek yemek öğünlerini de tavsiye edeceğiz. Yemekli toplantılarda, yemeğin nasıl olması gerektiği, yemeksiz toplantılarda ikramların ne şekilde olması gerektiği konusunda ciddi tavsiyelerimiz olacak" diye konuştu.
MANİSA'DAN TÜM TÜRKİYE'YE YAYILACAK
Proje sonuçlarının 2017'nin sonuna doğru Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacağını, uygun görülmesi halinde de tüm Türkiye'de uygulanacağını söyleyen Yıldırım, "Bu projemiz de 2017'nin sonunda çok net olarak ölçülebilir şekilde faaliyete geçmiş olacak. 2017 içerisinde bu proje ile ilgili ciddi çalışmalarımız olacak.  Doğru beslenme alışkanlıkları kazandırarak kilo probleminin önüne geçeceğiz. Bu da birçok hastalığı, ilaç kullanımını azaltacak. 2017 sonuna kadar tüm ilçelerde aynı standartlarda devam edip Manisa halkı ile bunu paylaşacağız ve bu çalışma tamamlandığında bir rapor halinde Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağız. Bakanlığımız projenin sonuçlarına göre bunu uygun görürse, tüm Türkiye'de uygulanmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER: Üveys ÖZGÜL
 

Editör: TE Bilişim