Burun estetiği sonrası iyileşme süreci klasik ameliyatlarda oldukça zor geçtiği için birçok insan için burun ameliyatı olmaktan korkma sebebidir. Oysaki günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde burun estetiği sonrası iyileşme süreci oldukça hızlanmış ve hasta için zahmetsiz hale gelmiştir.
Klasik teknik olan açık rinoplasti tekniğinde burun deliklerinin arasındaki tabandan kesi yapılarak burun komple açılır ve özellikle burun kemiğindeki şekil problemleri kırılarak düzeltilir. Bu da burundaki yumuşak dokunun zarar görmesine ve ödem oluşmasına yol açar. Beraberinde ise göz çevresinde morluk oluşumu riski artar. Açık tekniğin avantajı ise burnun iç yapısının daha net bir şekilde görülmesi, müdahalen daha ayrıntılı bir şekilde yapılabilmesidir. Günümüzde cerrahlar revizyon burun estetiğinde, birincil ameliyatta yapılan müdahaleleri daha net bir şekilde görebilmek için açık tekniği tercih edebiliyor.
Ayrıca tampon ve alçı kullanımı da burun estetiği sonrası iyileşme sürecini zorlaştıran faktörler arasındadır. Kişinin zor nefes alması, yutkunma sırasında kulağa basınç yapması, tamponun çıkarılması gibi aşamalar kişilerin en fazla rahatsızlık hissettiği durumlardır.
Kırmadan burun estetiği nin avantajları
Kapalı teknik, kırmadan törpüleme tekniği ile yapılan burun estetiği gibi teknolojik gelişmeler sayesinde burun estetiği sonrası iyileşme süreci kolaylaşmış durumdadır. Kapalı teknik ile yapılan ameliyatlarda kesiler burun deliklerinin iç kısmından atılır ve burun komple açılmadan düzeltme işlemleri gerçekleştirilir. Bu aşamada burundaki sorunun türüne göre çeşitli aletler kullanılır: Kaleme benzer hassas törpüleme aletleri, video endoskopik görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu teknikler sayesinde burun dokusu fazla hasar görmez. Burunda ödem oluşma riski düşer, göz çevresi morarmaz.

Tampon yerine silikon atel, alçı yerine destekleyici özelliği olan özel bantlar kullanılır. Silikon atel, tampon gibi burundan nefes almaya engel olmaz. Destekleyici özel bantlar hem burun kemiği desteklenir hem de yüzde herhangi bir sıkıntıya neden olmaz.
Burun estetiği sonrası iyileşme süreci hastanın cerrahın tavsiyelerine uyumu, sigara ve alkol kullanımı, beslenme şekli ve sağlıklı yaşam kriterlerine bağlı olarak da değişiklik gösterir. İlk birkaç hafta yürüyüş haricinde egzersiz yapılmamalı, toplu sporlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca deniz, havuz ve saunaya ilk bir iki ay girilmemelidir. Düzenli uyku ve istirahat iyileşme sürecinizin kısalmasını sağlar.
Editör: TE Bilişim