5 Şubat 2024 “Bu seçimde Türkiye’nin gözü kulağı Manisa’da olacak!..”

Diye tarihe not düştüğümü hatırlıyorum. Yazdığım gibi oldu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’de Genel Başkanlığı kazandığında partisinin ikinci Karaoğlan’ı Ecevit’i olmayı başararak bu moralle girdiği ilk Yerel Seçimde kendi şehri Manisa başta olmak üzere Parti Meclisi kurmayları ile ilmek ilmek işlediği belediye başkan adayları ile CHP’nin tarihinde bir zafere imza attı.

Yüzde 29’lardaki CHP gitti yerine yüzde 50 ve üzerine çıkan rakamları tarihe altın harflerle yazdırdı. Atalarımızın söylediği gibi “Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olur” CHP Örgütü ve Belediye Başkan adayları bu seçimlerde Genel Başkanları Özgür Özel komutasında elde edilen ezici üstünlükle zaferle taçlandırdı.Manisalı seçmenler “Manisa’ya ferdi Zeyrek gerek” diyerek sandıklarda oy patlaması yaptı.Seçim zaferini de buluştukları Cumhuriyet meydanını dolduran 90 bin’in üzerinde kadınlı erkekli 7’den 70 ellerindeki Türk bayrakları-Parti bayraklarıyla ıslıklarla coşkuyu sabaha kadar yaşadılar.Bu coşkuyu dibine kadar hak ettiler.

Cumhuriyet meydanında bu coşku seli yaşanırken AKP-MHP cephesi Cumhur İttifakında ise adeta ölüm sessizliği hakim olmanın ötesinde cenaze evini anımsatıyordu.

Cumhur ittifakı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve AKP’nin 11 Belediyesi ve MHP’nin 4 belediyesi gitti yerine CHP li Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ferdi Zeyrek komutasındaki 14 CHP li belediye başkanı yer değiştirdi.

 Saruhanlı’da yapılan affedilemez gecikmeli adaylık başvurusunun bedelini belediye başkanlığı akpli başkana hediye etmekle ödedi.

Selendi’de ise MHP li başkan Nurullah Savaş karşısında  seçim kazanan Yeniden Refah Partisi Başkanı Murat Daban koltuğa oturacak.

Demirci ‘de ak pli başkan Erkan Kara, Saruhanlı ‘da akpli Ekrem Çallı,SP adayı Mustafa Arguz karşısında seçim kazanarak seçimin galibi oldu. Manisa’da Değişim ve Türkiye İttifakı, inanmak, inandığını vatandaşı inanmasını, güvenmesini onlara en iyi şekilde yılmadan, usanmadan anlatarak 75 yıl sonra tarihi bir zafere imza atmayı başardı.

KİBİR VE GÜÇ ZEHİRLENMENİN FATURASI AĞIR OLDU 

Üç dönemdir yerel iktidarı elinden bulunduran Cumhur İttifakının Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün son 7 yıldır Kibir,su zamları,vatandaştan üzerinden elini çekmesi seçimlere üç ay kalan sahaya inerek ‘sizleri hatırladım bilesiniz’ söylemleri ile girdiği seçim sandığından çıkamamasına neden oldu.Kelimenin başka bir yönüyle baktığımızda adeta sandığa gömüldü demek daha doğru bir söylem olur.

Tarihi zaferlerden çöküşe nasıl geldi Cumhur ittifakı ve MHP. Cengiz Ergün ilk belediyle başkanı olduğu günü dün gibi hatırlıyorum.yıl 2009 Rakip AKP li Bülent Kar. Yüzde 3’lerde olan MHP kendi ruhuna uygun başkan adayı Cengiz Ergün ile seçimlere girdi.Yüzde 38 oranla 62 bin 411 vatandaşın oyunu alarak tarih yazarak Manisa Belediye Başkanlık koltuğuna oturdu.İlk 5 yılda borçlu aldığı belediyeye karşın Atatürk Kent Parkı yaptı.

2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak girdiği seçimlerde partisinin oyunu yüzde 40,1 yaparak Büyükşehir Belediye Başkanlık koltuğuna oturdu. Belediyenin bütçesini Ulaştırma Bakanlığının yapması gereken yatırımlara harcayarak merkezdeki iki ilçeyi yok saydı.Külliyen yanlış yaptı. 

İşte o yanlışa kibir,güç zehirlenmesi eklenince işler işin içinde çıkılmaz boyutlara ulaştı.İşin en tuhaf tarafı bunu vatandaş, çevresinde dostları fark etti kendisi yanlışta olduğuna inanmak istemedi. Bu süreç Cengiz Ergün’ün ivmesini düşürmeye başladı. Cumhur İttifakı çatısı altında 2019’da girdi seçimlerde yüzde 52’lik oranla 460 bin 692 Manisalı’nın oyunu alarak ikinci kez Büyükşehir Belediye Başkanlık koltuğuna oturdu.Bu kazanım sonrasında mütevaziliği,vatandaş ile yakınlaşmayı,samimiyeti ortadan kalkmasına neden oldu.Önü alınamayan güç zehirlenmesi,Kibir ile pekişti ortaya tanınması çok zor bir Başkanlık Profili çıkıverdi. Zorunlu hale getirilen otomatik su sayaçları,astronomik su faturaları abonelere yollandı.Seçimlere iki ay kala Daire Başkanları ile birlikte çanta keklik görüldüğü düşünülen seçim için sahaya inildi.

Saydığım tüm bu olumsuzluklar ışığında seçmen elindeki başkanın karnesine not ederek sandığa gitti. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve AKP li belediye başkanları açısından tamamen HÜSRAN ve HAYAL KIRIKLIĞI…..
   
ADAY GÖSTERİM KRİTERİNDE PARTİ TABANINA KULAK VERİLMEDİ

Seçimi kaybedenlerin arasında AKP’nin üç ayağından birisini oluşturan ve zaman zaman bağlı bulunduğu partisinin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sert eleştirel söylemlerde bulunan   Bülent Arınç oldu.

Neden kaybeden Arınç diyorum.Yunusemre Belediye Başkanı Dr.Mehmet Çerçi’nin 3. Dönem aday olmasında büyük çaba harcayan isimlerden birisi idi. Tabii ki MKYK üyesi Manisa Milletvekili oğlu Ahmet Mücahit Arınç’ın payını unutmamak gerekir.

İkinci kaybeden ise AKP Grup Başkan vekili Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu oldu. Dünyaya geldiği Akhisar’da seçimi ikinci kez CHP li Besim Dutlulu’ya kaybetmesi. Oyunu İstanbul Üsküdar’da kullanmayı uygun gördü Bahadır Yenişehirlioğlu.

Tarihi Hüsranla sonuçlanan seçimlerde kaybedilmesinin arkasında AKP seçmenin istediği başkan adaylarının elinin tersiyle bir kenara itilmesi. Şehzadeler ilçesinde Ahmet Tonguç, İbrahim Onaylı gibi isimler dururken Yavuz Kurt’un aday gösterilmesi.Yunusemre de de bir önceki seçimde 4 oyla seçim kazanmış olan 5 yıldır bir türlü bitirilemeyen Toki mağdurlarına yönelik tüm kapıları kapatan Toki 3 etapta sakinlerini hayal kırıklığına uğratan Mehmet Çerçi’de ısrar edilmesi.

 İlçelerde benzer yanlışlıklara izin verilmesi 23 yıldır AKP Yerel iktidarın domine taşı gibi devrilmesini kaçınılmaz kıldı.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,Bakan yardımcılarının seçimlerde Manisa’ya yönelik ziyaretleri  ve Spor Eski Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun Manisa iline yaptığı ciddi sportif yatırımlar bu seçimde kazanım yönünde etkili olmaya yetmedi.

Diyeceksiniz seçimin AKP yönüyle kazananı yok mu?. Tabi ki var onun adı Ömer Faruk Çelik.Bu gelinen çöküşü olacağını hissetmiş olmalı ki yapılan genel seçimlerde “Ben başkan adayı olmayacağım.Bu konuda feragat ediyorum” açıklamasında bulundu.

Çelik’in bu davranışını o tarihte doğru bulmakla birlikte takdirle karşıladığımı yazmıştım.
    
CHP TEK KELİMEYLE MANİSA’DA TARİH YAZDI

Gelelim CHP’nin inanılmaz seçim zaferine. Geminin Amirali Ferdi Zeyrek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oyu bile geride bırakarak Yüzde 57.21 oy oranı ile 505 bin 538 seçmenin kalplerinde taht kurarak tarihi rekora imza atarak Manisa Büyükşehir Belediyesine 75 yıl sonra CHP’nin bayrağını dikmeyi başardı.

Bu tarihsel başarıda tabiî ki CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, CHP’nin ilk kadın İl Başkanı İlksen Özalper,Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu,Bekir Başevirgen ve ilçe teşkilatlarının katkısını alkışlamak gerekir.

CHP Genel Başkanı Özel ve ekibinin başardığı sadece bu değil. 9 AKP ve 3 MHP li belediyenin CHP belediye Başkanlığına seçmesini sağladı.

 İl Başkanlığında olduğu gibi Şehzadeler İlçesinde de Gülşah Durbay’ın ilk kadın belediye başkanın koltuğa oturacak olması.

Güçlü Yunusemre ilçesinde eğitimci, iki dönem İl Başkanlığı görevini üstlenmiş olan Semih Balaban’ın AKP’nin iktidarına son vermiş olması yabana atılacak bir süreç değil.Balaban ve ekibi de Manisa’nın en büyük seçmenine sahip olan Yunusemre’de zafere ulaşmış olmalarını sadece alkışlamak gerekir.

AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu,AKP İl Başkanı Salih Hızlı, ilçeye gelen bakanlara rağmen AKP’nin güçlü adayı Ömer Nişli karşısından oyunu katlayarak arttıran  Besim Dutlu’nın Akhisar’da ikinci dönem seçimi kazandı.Hizmetlerini siyasi ayrım yapmadan yapmış olması kazanılmasında etken oldu.

Turgutlu’da Çetin Akın’da ikinci kez tarih yazan başkanlardan.Çetin’in kaderi geçen seçimde olduğu gibi Serhat Oran ile yollarının kesişmiş olması oldu.Orhan’ın daha öncesi seçimde BBP ‘den aday olurken bu seçimde de Yeniden Refah Partisinden aday oldu.Orhan’ın AKP cephesinden aldığı yüzde 18.59’ün üzerinde oy Çetin’in seçimi kazanmasında büyük etken oldu.

Bu arada başkan Çetin’in hizmetlerini de göz ardı edilemez.

Alaşehir’de Ahmet Öküzcüoğlu,MHP li başkan adayı karşısında aldığı yüzde 53, 26 oyla ikinci döneme imzasını atmayı başardı.

Cumhur ittifakının kaleleri Salihli’de Mazlum Nurlu ikinci kez denediği seçimde bu kez ezici üstünlükle Zeki Kayda’yı yendi.Kula’da ise CHP li Hikmet Dönmez, MHP li Başkan Hüseyin Tosun’a yüzde 10 fark attı.

Sarıgöl’de de CHP’li Başkan Tahsin Akdeniz rakibi Necati Selçuk’a yüzde 15 lik oranla sandığın dışına atmayı başardı.

Köprübaşı ilçesinde de Fatih Taşlı, AKP li güçlü rakibi Regaip Topuz’a yüzde yüz fark atarak yüzde 60,77 oranla ezici üstünlük sağladı.

Ahmetli’de ise Fuat Mintaş yüzde 43,62 oranla en yakın rakibi İyi Partili Başkan adayı Abdullah Aktuna’yı geride bırakmayı başardı.

Gördes ‘de de üç dönemdir AKP belediye başkanlığını üstlenen Muhammet Akyol, CHP adayı İbrahim Büke karşısında yüzde 14,5 fark yiyerek seçimi kaybetti.Aynı ilçede 14 başkan adayı bulunuyordu.

Sol oyların ağırlıkta olduğu Gölmarmara ilçesinde de iki dönemdir Belediye Başkanlığı yürüten AKP Başkan Kamil Öz, önceki dönemlerde ilçenin belediye Başkanlığını üstlenmiş olan Veli Döngel’in torunu olan Cem Aykan CHP’den adaylığında Kamil Öz’e yüzde 21’in üzerinde fark atarak yüzde 57,51 ile seçimi kazanmasını bildi.

Genelde demokratların oylarının üstün olduğu Kırkağaç ilçesinde ise CHP’nin başkan adayı Üstün Dönmez, akpli başkan adayı Fevzi Ok’a yüzde 7 oranında fark atarak başkanlığı kazanan isim oldu.

13 Mayıs 2014 yılında Soma ilçesinde yaşanan dünyanın en büyük maden faciasında 301 madenci yaşamını yitirdi.Yüzlerce madenci yaralanırken CHP Özgür Özel,facianın anında ve sonrasındaki hukuk sürecinde şehit madenci ve yakınlarını yalnız bırakmadığını dün gibi hatırlıyorum.Ancak o günden sonraki süreçte ilçede oylar iktidara çıkıyordu.Özgür Özel CHP Genel Başkanı olarak ilçede miting yapması ve belediye başkan adayı hukukçu Sercan Okur için seçmenlerden oy istemişti.

Somalı seçmenler bu kez Özel’i mahçup etmedi.Okur, Somalı seçmenlerden yüzde 57,98’in oyunu aldı.Başkan Okur, mazbatasını aldıktan sonra koltuğuna hizmet için oturacak.

CHP’nin tek Kadın Belediye Başkan adayı olarak seçime giren Gülşah Durbay, güçlü rakipleri İyi Partili Ahmet Karadağ,AKP li Yavuz Kurt’un karşısında yüzde 10 gibi farkla seçmenin oyunun yüzde 38,34’ü alarak bir ilke imza atmayı başardı.

Manisa’nın en büyük ilçesi Yunusemre’de ise eğitimci Musa Semih Balaban, güçlü rakibi Bülent Arınç ve Milletvekili oğlu Ahmet Mücahit Arınç destekli AKP li Mehmet Çerçi karşısında mücadele ettiği zorlu yarışta yüzde 46, 10 luk oranla rakibine yüzde 13 fark atarak seçimin suprizini yaptı.

AKP Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili sanatçı Bahadır Yenişehirlioğlu, AKP İl Başkanı Salih Hızlı’nın ısrarla destek verdiği Ömer İşçi girdiği seçimde ikinci dönem CHP’den Başkan adayı olan Besim Dutlulu karşısında varlık gösteremedi.

Başkan Dutlulu, en yakın rakibi İşçi’ye yüzde 24 fark atarak halkın yüzde 59, 15’inin oyunu almayı başardı….

Demirci ilçesinde ise AKP li Erkan Kara yüzde 55,47 ile başkan seçildi. Saruhanlı‘da AKP li başkan adayı Ekrem Cıllı, SP adayı Mustafa Arguz karşısında aldığı yüzde 5 oranındaki oyla başkanlığı kazandı.

Üç dönemdir MHP’nin kalesi olan Selendi ilçesinde de Nurullah Savaş karşısında Yeniden Refah Partisi adayı  Murat Daban yeni başkan oldu.

Partisinin Genel Başkanlığına seçilmesinin ardından girdiği ilk seçimlerde büyük başarı  Gösteren Özgür Özel, CHP, 2024 yerel seçimlerinde ise büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazanarak Türkiye İttifakının fiilen halk nezninde meyvelerini verdi.

19 Büyükşehir Belediye Başkanı mücadele etti.

Gelecek ve SP Grup Başkan Vekili Doç.Dr.Selçuk Özdağ’ın yarıştığı seçimlerde beklenen oyu alamadığını gördük.Ancak aday olması Cumhur İttifakını rahatsız ettiği muhakkak Bunu da unutmamak gerekir.

Son söz zafer tamam, coşku tamam, şimdi sıra projeleri bir bir hayata geçirme zamanı.Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve 14 CHP li Belediye Başkanından Manisa’yı uçuracak halkın sosyal yönünü rahatlatacak projelerini hayata geçirilmesini dört gözle bekliyor olacaktır.

Saygılarımla…..