Ahmet ÜNSAL/Manisa
Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Emin Kurt tarafından Anasteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Hasta Hizmetleri Koordinatörlüğüne tebliğ edilen yazıda acil ameliyatların dışında ameliyatlarda kısıntıya gidilmesi istendi.
Başhekim Kurt, ameliyatların kısıtlamaya gidilmesindeki gerekçeyi şu sözlerle ifade etti;
“Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi faaliyetleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinin tedarikçisi olan firmalar, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) üzerinde fiyat vermektedir. Bu doğrultuda, sağlık hizmetinin sunumuna devam edilebilmesi, sağlık hizmetlerinin bekletilemez ve aksatılamaz, insan sağlığı ve yaşamının ihmal edilmez özelliği nedeniyle ameliyatlarda, işlemlerde kullanılacak malzemelerin satın alma sürecinin hızlandırılması amacıyla yapılacak ameliyat, işlemin zorunluluğu ve hayati önem arz edip etmediğine ilişkin gerekçeli raporun satın alma istemlerinin altına eklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte hayati öneme haiz malzemeler alınacak olup, diğer elektif ameliyat, işlem için kullanılacak malzemelerin alımının bir süreliğine ertelenecektir. Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenecek ‘Hayati Öneme haiz’ belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de üniversite yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verilebilir olacak, bunun karşısında kanıt olarak sunulabilecektir.
Sonuç olarak hayati öneme haiz işlemlere devam edilmesi, elektif işlemlerin ise ertelenmesi konusunda göstereceğiniz anlayış ve işbirliği için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.” 
 
MALZEME KISITLAMASI HASTALARI GÜVENDİKLERİ HASTANEDEN UZAKLAŞTIRIR
  
Başhekimliğin ameliyatları kısıtlamaya yönelik bölümlere tebliğ ettiği yazı hastalarına yönelik ameliyatları gerçekleştirecek olan cerrahi öğretim üyeleri üzerinde olumsuz etkiye neden oldu. Öğretim üyeleri hastanenin malzeme alımları ile ilgili kısıtlamaya gitmiş olması randevu verilen ameliyat olacak hastaların Celal Bayar Üniversite Tıp Fakültesi hastanesine yönelik güvensizliğe kapılacağına öte yanda da hastaların farklı hastanelere yönelerek hastanenin başka bir açıdan da zarara uğratılecağına neden olacağını dile getirdiler. Malzeme kısıtlaması geçtiğimiz günlerde Ege ve 9 Eylül Üniversitesi Hastanelerinde hayata geçirildiği öğrenildi.   
Celal Bayar Üniversitesi Hastane Başhekimliğinin ameliyatlarının kısıtlamasıyla ilgili olarak Tabipler Odası'nın açıklama yapması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim