HABER: AHMET ÜNSAL

Dorper, şarole, bericchon ve merino landşaft cinsleri olmak üzere 4’ünde madalya kazanan ve Devletten bir delik kuruş destek almadan tamamen kendi öz kaynakları ile Manisa’nın Yunusemre ilçesi Barsoros Mahallesinde bir yıl önce kurduğu ‘Manisa Bizim Çiftlik’ işletmesi tamamen doğal ortamda açık sistemle yetiştirilen küçükbaş Damızlık koçlar, ilk üç ayında yerli ırklara oranla çok daha fazla etlik düzeyine ulaştığının altını çizen İşletme sahibi Cemal İzci;
 “Manisa bir zamanlar gerçekten hayvancılığa büyük önem veren iller arasında yer alıyordu. Ben küçük yaşlarda bunu gözlemlediğim gibi hayvan yetiştiriciliğine karşı bir hobim vardı. Yıllar sonra kendimi önce bilgi anlamında geliştirdim sonra bunu fikre dönüştürerek hayvancılığın gelişmesi için ülkenin birçok yerinde seminerler verdim. Şimdi de Macaristan,Fransa ve Avusturalya ülkelerinden getirttiğim İlde France,Merino Landshaft,Macar Merinosu,Dorper Pers Alman,Berişon,Alaman Karabaş ve Lacun ırklarından oluşan küçükbaş damızlık koçlardan oluşan 1000 adetlik çiftlik kurdum. Üç aylık sürece getirdiğimiz küçükbaş koçlar 50 kiloluk etlik aşamasına geliyor. Oysaki yerli ırklarda bu süre 6 aylık sürece ulaştığında aşama kaydediliyor. Bu kadar kısa sürede elde ettiğimiz verimin üç ana kriteri var doğru Irk, doğru seçim, doğru Anaç. Beslenmelerine gelince doğru yem, rasyonel bakım ve iyi takip.”
 
“MANİSA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÜLKENİN ÖNCÜSÜ OLACAKTIR”
 Geçmiş yıllarda Manisa’nın dağlık yerleşim bölgelerinde hayvancılığın oldukça yaygın iken yanlış yetiştirme yöntemleri ile yok edildiğine işaret eden İzci;
 “Küçükbaş damızlık hayvan yetiştiriciliği için Manisa’da tüm doğa koşulları mevcut. Biz hayvancılığın yeniden canlanması ve hayata geçmesi için öncü olacağız. Oldukça doğru ülkelerden sağlık ve ekonomik koşullarda getirdiğimiz damızlık koçlar sayesinde Manisa küçükbaş hayvancılıkta ülkenin öncüsü olacaktır. Bakanlığımızdan küçük bir ricam olacak. Türkiye’de sadece bir yıl sütlük kuzuları kesmeyecekler ülkedeki hayvancılık uçar. Ne et sıkıntısı kalır nede hayvancılık sorunu.”
 
ÇİFTLİK BURSA ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Küçükbaş Damızlık yetiştiriciliğinde kısa sürede elde edilen kazanımlar Hayvancılığın Bilimsel olarak ele alan Bursa Uludağ Üniversitesi Hayvancılık öğretim üyelerinin dikkatini çektiğini dile getiren Cemal İzci;
“ Üniversitede eğitim gören öğrencilerin Damızlık Hayvan yetiştiriciliği konusunda uygulamalı eğitim alabilmeleri ve staj görmeleri için Üniversite ve ‘Manisa Bizim Çiftlik’ işletmesi arasında eğitim protokolü imzalanacağız. Bu yönüyle bakıldığında da eğitim yönüne de katkı sağlayacak olmamamız bizleri daha da gururlandırıyor.”
 
BAŞARIYA BELGELİ TEŞEKKÜR
Küçükbaş Damızlık hayvan yetiştiriciliğinde 4 ırkta ödüllü olan işletme sahibi Cemal İzci ve ekibine bir ödülde Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden geldi.
 Hayvancılık Şube Müdürleri ile birlikte işletmeye gelen Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, kısa sürede elde edilen ödüllerden dolayı işletme sahibi Cemal İzci’yi tebrik edip müdürlük olarak bir teşekkür belgesi verdi.
  İl Müdürü Öztürk; “İnanın devletimizden destek almadan salt hayvancılığa katkı sağlamak ve hayvancılığın gelişmesinde öncü olan bu işletme sahibi ve ekibini yürekten kutluyoruz. Özellikle küçükbaş damızlık yetiştiriciliği kolay bir uğraş değildir. Bunu başardıkları içinde ayrıca teşekkür ediyoruz. Bakanlığımızda bu tür işletme sahiplerinin fikirlerine ve bilgi birikiminden mutlak yararlanacaktır. Bilimsel anlamda Hayvancılığı merkezi sayılan Uludağ Üniversitesinin eğitim protokolü imzalayacak olması ilimiz adına ayrıca sevindiricidir.” şeklinde konuştu.
İşletme sahibi Cemal İzci de işletmelerine verilen teşekkür belgesinin alınmasında birlikte çalıştığı ekibinin de büyük payının olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim