Behzat Akcan - Hüseyin Keskin - Vehbi Sarıhan
MANİSA (İHA) -
Manisa'nın Yunusemre, Alaşehir, Sarıgöl ve Salihli ilçelerinde düzenlenen törenlerle İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.



Manisa Güzel Sanatlar ve Manisa Spor Lisesinin programı büyük beğeni topladı
Manisa Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bağımsızlığın nişanesi olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı gerçekleştirildi. Yunus Emre Millet Çarşısı Konferans Salonunda Manisa Güzel Sanatlar Lisesi ve Manisa Spor Lisesince hazırlanan programda öğrenciler ve koro Şef Arcan Hacer Aydınlı eşliğinde güzel ve anlamlı bir sunum gerçekleştirdi. Öğrencilerin Türk bayrağıyla gerçekleştirdiği gösteriler büyük beğeni topladı. Zeybek gösterisi ise programa ayrı bir renk kattı. Öğrenciler, ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ mesajını coşkulu bir şekilde dile getirdi.

Mesir Fuarı devam ediyor Mesir Fuarı devam ediyor

Törende bir konuşma yapan Manisa Valisi Enver Ünlü, “Bundan tam 103 yıl önce, büyük vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış olan İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşı olarak kabul edilmiş önemli bir eserdir. İstiklal Marşı, vatan topraklarının işgaline karşı verilen mücadeleyi, milli değerlerimizi ve birlik ruhunu en güçlü şekilde ifade eder. Kurtuluş Savaşı yıllarında yazılan bu marş, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini yansıtan bir manifestoyu temsil eder. Bu manifesto, Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük kararlılığının, kutsal değerleri için mücadele azminin ve birlik beraberliğinden doğan gücün eşsiz yansımasıdır. Mehmet Akif Ersoy'un mısralarında yansıttığı milli ve manevi değerler, bugün hâlâ milletimizin birlik ve beraberliğinde önemli bir rol oynamaktadır. İstiklal Marşımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu metinlerinin en önemlilerindendir ve milletimizin binlerce yıllık devlet geleneği ve medeniyet değerlerini yüreklerde yaşatmaktadır. İstiklal Marşı, milletimizin ortak sesi ve vicdanıdır. Her daim milli mutabakatı canlı tutan, milli değerleri ön plana çıkaran bu marş, ülkemizin bekasına sahip çıkma konusunda bir çağrı niteliği taşır. Merhum Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı, istiklal mücadelemizin manevi gücünü simgeleyen, milletimizin ortak değerlerini yansıtan bir şaheserdir. Mehmet Akif Ersoy'un eserleri ve fikirleri, Türk milleti tarafından büyük bir saygıyla anılmaktadır. İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümünde, Mehmet Akif Ersoy ve tüm istiklal mücadelesi kahramanları rahmetle anılırken, bu önemli eserin değerleri ve mesajları her zaman canlılığını koruyacaktır. Bu vesileyle, bizler de millet olarak ebedi ve ezeli kardeşliğimizi sürdürmeye ve İstiklal Marşı etrafında kenetlenmeye devam edeceğiz. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan İstiklal Marşı, her satırında vatan sevgisini, özgürlük tutkusunu ve milli değerlere olan bağlılığı işlemektedir. Bu kutsal emanet, ecdadımızdan aldığımız manevi mirasın en değerli parçalarından biridir. Gelecek nesillere bu ulvî mesajları en etkili şekilde aktarmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Türk milleti olarak, birlik ve beraberlik içinde İstiklal Marşı'nın bize miras kalan değerlerine sahip çıkarak ilerlemeye devam edeceğiz. Tarihi şan ve şerefle dolu bir ecdadın torunları olarak, istiklal ve istikbal mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman gazilerimiz ve şehitlerimizin bize emanet ettiği bu toprakları korumak ve geliştirmek için kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Bu büyük mirası geleceğe aktarmak ve yaşatmak için birlikte omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere ve istiklal mücadelesi kahramanlarını minnetle anarak, aziz ruhlarının şâd olmasını temenni ediyorum. Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, birlik ve beraberliğimizi her daim korusun” diye konuştu.
Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli de, “Sessiz sedasız aramızdan ayrıldığı doğrudur amma onun kaleminden ve ruh dünyasından dökülen İstiklal Marşımız, milletimizin gür sesine nişane olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı’nın yazarıdır” diye konuştu. Düzenlenen programın sonunda Manisa Valisi Enver Ünlü, düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.



Salihli’de İstiklal Marşı’nın 103. yılı kutlandı
Manisa’nın Salihli ilçesinde İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü düzenlenen törenle kutlandı. 12 Mart 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliği Salihli Belediyesi Zafer Keskiner Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Kur’an tilaveti ile devam etti. Günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmayı Şehit Mustafa Serin Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür yardımcısı Ömer Aydoğan yaptı. Konuşmasına milli şairin dizeleri ilke başlayan Aydoğan, “Milli mücadelenin ruhuna tercüman olan o muhteşem şiirini gece gündüz, gözünü biran bile kırpmadan kaleme almıştır. Öyle bir şiir vücuda gelmiştir ki, bu şiir bir ulusun var olup, olmama noktasında ihtiyaç duyduğu her türlü değeri taşımaktaydı. Bahsi geçen marş öyle bir marştır ki, şairi bile ölüm döşeğinden, ‘bu İstiklal Marşını kimse yazamaz, ben dahi yazamam, Allah bu millet bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diye haykırmıştır. Bu şiir istiklalin ta kendisidir.” dedi. Program, okunan şiirler, ‘Akif, İstiklal Marşı yazıyor’ tiyatro gösterisi, ‘İstiklal Marşı güzel okuma’ yarışması ödül töreni ile son buldu. İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programına Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam, Belediye başkanı Zeki Kayda, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al, İlçe Emniyet Müdürü Burhan Demirkıran, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Doğukan Karaaslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Yenen, İlçe Müftüsü Ali Çebi, daire ve okul müdürleri, öğrenciler katıldı.



Alaşehir’deki törenler
Alaşehir Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni Şehit Fethi Sekin Gençlik Merkezi’nde yapıldı. Törene Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Garnizon Komutanı Ulaştırma Albay Gökhan Okursoy, Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Tuncay öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. İlkokullar arası İstiklal Marşı’nı en güzel okuma yarışmasında dereceye giren ilk üç öğrenci İstiklal Marşını kıta kıta sırayla okudu. İstiklal Marşı’nı okuyan öğrenciler izleyenler tarafından coşkuyla alkışlandı. Tören Mehmet Akif Ersoy Oratoryomu ile sona erdi. Törenden sonra günün anlamıyla ilgili resim sergisi gezildi.



Sarıgöl'deki törenler
Sarıgöl'de İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yılı ve Mehmet Akif Ersoy'u anma töreni Manisa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlendi. Programa Sarıgöl Kaymakamı Ali Arıkan, Sarıgöl Belediye Başkan Yardımcısı Hamza İlhan, İlçe Millî Eğitim Müdürü Cezmi Yıldırak, protokol üyeleri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Sarıgöl İmam Hatip Lisesinin hazırlayıp sunduğu anma programı; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, Kur'an-ı Kerim Tilaveti, Okul Müdürü Murat Taş'ın günün anlam ve önemini belirten konuşması ve ardından ?şiirlerin okunması ile devam etti. Mehmet Akif Ersoy biyografisinin anlatıldığı programda, İstiklal Marşı oratoryosu ve İstiklal Marşı'nın canlandırılması büyük beğeni topladı. İstiklal Marşı'nı güzel okuma yarışmasında birinci olan öğrencinin İstiklal Marşı'nın seslendirilmesinin ardından yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile program sona erdi.

Editör: İclal Çiçek