Manisa genelinde 4 bine yakın kahve, çay ocağı son dönemde artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor.  Çay, şeker başta olmak üzere maliyetler yüzde 50 oranında arttı. Böyle olunca çaya zam kaçınılmaz oldu.  

Manisa Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Çetin, “Zam kelimesini sevmiyoruz ama girdilerimiz yüzde 50 artınca bize zam yapmayı zorunlu hale getirdi” diye konuştu.

Başkan Çetin, “Hayatımızı idame ettirmek için, mekanlarımızın devamını sağlamak için bunu uygulamak zorundayız. Biz isterdik ki emeklilerin maaşları artırılsın. Çalışanlara verilsin. Ama bunlar olmadı. Bizim zaten müşterimiz en dar bütçesi olan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Bugün 5 liraya, 7.5 liraya gidip bir mekanlarda oturmak, dinlenmek mümkün değil. Tüketici kanununa göre tarif zorunluluğu var. Her malın, her ürünün etiketi, fiyatı belirlenmek zorunda.  Bugün gençlerin müdavin olduğu kafelerde 20 liranın altında çay yok, 60 liranın altında kahve yok. Rakamlar afaki midir bana göre afaki. Bunun biraz daha sürdürülebilir olması lazım” dedi.

Girdi maliyetleri karşılayabilmek için zam yapmak zorunda olduklarını kaydeden Çetin, “Fiyat yükselterek bir kazancımız yok. Tekerleği döndürmeye çalışıyorduk. Ben 1-2 liraya çay satarken para kazanıyordum. Şuan kazanamıyorum. Giderlerimiz çok fazla. Elektrik, doğalgaz fazla geliyor. Biz mutlu değiliz zam yapmaktan ama mecbur kaldık. Çünkü çark dönmüyor. Hayatımız devam etmek için bu zamlar mecbur hale geldi” diye konuştu.

CHP Manisa İl Kadın Kollarından toplu istifa CHP Manisa İl Kadın Kollarından toplu istifa

Editör: Murat Yalçın