Hayatımızı farklı farklı eğlence ve sosyal uğraşlarla renklendirmeye çalışırız. Bu eğlence araçları ve sosyal uğraşlar aslında ruhumuzun gereksinim duyduğu bazı ihtiyaçların karşılanmasını sağlar. Bu sayede fiziksel olarak ihtiyaçlarını karşılayan insanların sosyal ihtiyaçlarına da eğilmesi sağlanmış olur. İnsan karnı doyduğu zaman doğal olarak bu defa da ruhunun doyurulmasını ister. Bu nedenle çeşitli eğlence araçlarına yönelir. Öyle ki bir halı sahada futbol maçı yapmak, birkaç arkadaşınızla birlikte dijital bir oyunu oynamak, bir yerlere gidip arkadaşlarınızla birlikte eğlenmek ya da sinemaya giderek çok eğleneceğiniz bir filmi seyretmek bunlar arasına girebilir. Film izleyerek sinema endüstrisi tarafından ortaya çıkarılan yapımları beyaz perdede zihinsel dünyanıza aktardığınızda gerçekten rahatlama hissini içinizde yaşarsınız.

Her Yapım Türünün Takipçi Sayısı Farklıdır

Sinema endüstrisinde hali hazırda yer alan birçok yapım türü oldukça fazla ilgi uyandırmaktadır. Her yapım türünün kendine has bir izleyici kitlesi oluşmuştur. Hem dünya genelinde global düzeyde hem de ülkemizde ulusal seviyede her türe ilgi duyan bir kitle mevcuttur. Komedi alanındaki yapımları seven ve takip eden insanlar ağırlıklı olarak korku ve gerilim filmlerini takip etmezler. Ya da bilim kurguyu çok seven insanlar romantik filmlere aynı düzeyde ilgi göstermeyebilir. Bu nedenle komedi, aşk, romantik, korku, gerilim, aksiyon, fantastik, bilim kurgu, animasyon ve müzikal gibi türlerdeki yapımların her birinin ayrı bir izleyici sayısı oluşmaktadır. Bu sadece yapımın türüne bağlı olmayıp aslında daha çok beyaz perdeye nasıl bir eserin yansıtıldığı ile ilgilidir. Başarılı eserlerin ortaya çıkmasında, senaristler, yönetmenler, müzisyenler, teknik ekip ve o filmde rol alan oyuncular da dahil olmak üzere birçok insanın ortak çalışması etkili olmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan nihai yapımın üzerinde aslında tüm bu insanların emeği vardır. Bu sadece bir kişinin başarısı değil büyük bir ekibin elde ettiği bir kazanımdır. Tabii bu noktadan bakarsak sinema eserleri tüm bu katkı sağlayan kişilerin ortak emeğinin ürünü olarak nitelenebilir.

Yerli Sinema Hızla İlerliyor

Günümüzde yerli filmler de oldukça büyük ilgi uyandırmaktadır. Yerli sinema 2000’li yıllara girilmesi ile kendini toparlamış ve bugün artık çevre ülkelere film ve dizi ihraç edebilen bir hale gelmiştir. İlk olarak komedi türü ile başlayan gelişmeler sektörü çok iyi noktalara getirmiştir. Sonrasında çok özel dramlar büyük izleyici kitleleri ile buluşmaya başlamıştır. Bugün itibariyle baktığımızda birçok yerli yapım gişede elde ettiği rakamlar ile global düzeydeki yapımları geride bırakmaktadır. Ülkemizde yer alan sinema izleyicisi artık yerli sinemaya büyük ilgi göstermekte ve bu nedenle çevrilen filmler de yüksek gişe hasılatları elde etmektedir. Günümüzde yakın dönemde gelişmeye başlayan bir yerli sinema türü de gerili ve korku filmleridir. Henüz din eksenli varlıklar dünyasından çok fazla kurtulamamış olsa da kendi niş alanında ciddi bir izleyici kitlesi oluşturmuş durumdadır. Bu ivme ile ilerlerse gelecekte niş olmaktan çıkacak ve belki de bu alanda global düzeyde yapımlar çevrilmeye balayacaktır. Gelişmeye çok açık olan yerli sinemamızın bu adımları atmasını ise tüm sinema severler istemektedir.

 

Editör: TE Bilişim