Yaşadığımız dönem teknoloji ve internet çağı olarak adlandırılıyor. Bu dönemde artık birçok işlemimizi internet üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebiliyoruz. Bu da internet üzerinde büyük bir rekabetin oluşmasına ve internet sektörünün çok daha fazla değer kazanmasına sebep oluyor. Kurulan birçok internet sitesi, kendi sektörü içerisinde yer alan rakiplerinin önüne geçmek için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. SEO çalışmaları da bu çalışmalardan bir tanesi. İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan SEO, dilimize arama motoru optimizasyonu olarak çevriliyor. Bu çalışmalar sayesinde internet siteleri arama motorlarında daha üst sıralarda yer alırken ziyaretçi sayısı da ciddi biçimde artmış oluyor. Böylece ürünler ya da diğer hizmetler istenilen kitleye ulaştırılıyor.
Dünyanın en çok tercih edilen arama motoru olan Google, SEO konusunda çeşitli kurallar belirlemiştir. Bu kurallar çerçevesinde yapılan eksiksiz çalışmalar sayesinde siteniz daha üst sıralarda yer almaya başlayabilir. Bu çalışmalar SEO danışmanı ya da uzmanı olarak görev yapan kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kişiler arama motorunun kurallarını ve çalışma prensibini bildiği için sitenize gerekli işlemleri uygulayacaklardır. Bu çalışmalar çerçevesinde önemli olan arama motorunun ilk sayfasına yükselebilmektedir. Eğer doğru bir şekilde çalışmalar gerçekleştirilirse siteler birinci sayfaya kısa sürede yükselebilir. Bu da sitenin ciddi anlamda müşteri kazanmasını sağlamaktadır.
Bir internet sitesi için yapılan SEO ve Adwords çalışmaları sitenizin reklamı için yapılabilecek en doğru hamlelerdir. İnternet üzerinde sitenizin daha ön sıralarda yer alması tamamen bu sistemlere bağlıdır. Diğer reklam modellerinin hiçbiri, SEO çalışmalarının sizlere sunduğu geri dönüşü sağlayamaz. Bu sebeple de site sahiplerinin tamamı, sitesinin üst sıralarda yer almasını istemektedir. Bu aşamada sizlere SEO danışmanı ya da uzmanı olarak kendisini tanıtan kişilerin de araştırmasının iyi yapılması gerekmektedir. Birçok kişi internet sitenizi ilk sayfaya taşıyacağını söyleyerek sizlerden çeşitli ücretler talep edebilir. Ancak bu işlemler birkaç siteden bilgi edinerek bunları uygulamak ile olabilecek bir işlem değildir. Tüm kuralları ayrıntılı bir biçimde bilmek ve kusursuz bir biçimde uygulamak gerekir. Bu aşamada danışmanın ya da uzman kişinin iş kalitesi kısa sürede anlaşılabilir.
İnternet üzerinde popülarite çok önemli kavramlardan bir tanesidir. Eğer siteniz popüler siteler arasına girerse doğru yoldasınız anlamına gelmektedir. Yapılan tüm SEO çalışmalarının amacı da budur. Google, arama motorunda üst sıralarda yer verdiği siteleri popüler olarak görmektedir. Bu popülerliği için de sitelerin ziyaretçi sayılarının fazla olması, düzenli olarak artış göstermesi ve site linkinin sıklıkla paylaşılıyor olması gerekmektedir. Bu paylaşımların sayısı arttığı sürece sitenin popülerliği de ciddi biçimde artış göstermektedir. Bu da sitenin arama motorlarında ilk sayfada yer alması anlamına gelmektedir.
SEO çalışmalarında doğallık büyük önem taşır. Sitenizin adresinin rastgele farklı yerlerde paylaşmak, anahtar kelimeleri anlamsız yazılar halinde devamlı paylaşmak SEO çalışmaları doğrultusunda bir hizmet olarak görülmez. Google bu sahte paylaşımları belirler ve bunları filtresine katmaz. Bunun için kişilerin forumlarda, bloglarda ya da internet sitesinin çeşitli noktalarında, anlamlı makalelere yer vermesi gerekmektedir. Bu anlamlı makaleler içerisinde anahtar kelimeler ve site linkleri bulunuyorsa bunlar SEO çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Google bu makalelerin siteyi ziyaret eden kişilere fayda sağlaması için yazıldığını düşünür ve sitenin sıralamada yükselmesini sağlar. Siteniz yükseldikçe ziyaretçi sayınız da artmaya başlayacaktır. Bu çalışmalara sistemli bir şekilde devam ederseniz de kısa bir süre içerisinde istenilen sonuçları alabilirsiniz. Bu sayede müşteri sayınız hayal edemeyeceğiniz kadar yükselecektir.
 

Editör: TE Bilişim