Derin mesajları olan siyasal bir oyun, bir nevi kadın oyunu da diyebiliriz. 1942 Buenos Aires doğumlu, babasının Arjantin hükümetine karşı muhalefeti yüzünden ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etmek zorunda kalmış, yıllar sonra Şili vatandaşlığına geçerek bir takım siyasal eylemlere katılmış Ariel Dorfman’ın “Ölüm ve Kız” adlı oyununu Genel Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz sahneye koyuyor. Oyun için provalar Şehir Tiyatrosu’nda devam ediyor. 

Oyunun ana teması ;  “Ölüm ve Kız”, 1973'te, Başkan Allende'nin, genelkurmay başkanlığına atadığı General Pinochet tarafından devrilmesi ve öldürülmesinden sonra yaşanan işkence ortamını, işkence görmüş Paulina’nın çevresinde, son derece gerçekçi ve çarpıcı bir biçimde yansıtan bir oyun. Politik gerilim örtüsü altında bir düşün oyunu bu. “İşkence bir insanlık suçudur. Hangi sebeple olursa olsun işkenceyi yapanlar ve göz yumanlar açısından göz yumulmaması gereken bir suç. İşkence özellikle kadınlar açısından hemen her zaman cinsel bir suç olarak iki katmanlı bir boyut oluşturmaktadır. İşkencenin geçerli olduğu bir toplum derin hastalıklarla yüz yüzedir. Bu hastalık işkence mağdurlarının travmalarından ibaret değildir. İşkencecilerin aramızda serbest bir şekilde dolaşmasına göz yuman “masum” insanlar açısından daha derin bir hastalığı gizlemektedir. İşkencecileri sadece sadist kişiler olarak göremeyiz. Asıl sorun bu işkencecileri yaratan sistem ve bu sistemde hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam eden “ sıradan vatandaşın” kendi sorumluluğunu görememesindedir. Kendi tarihindeki utançla, hatalarla ve suçlarla yüzleşmeyen bir toplum gelecekte bu hataları tekrarlayacak, benzer utanç noktalarına geri dönecek ve aynı suçları işlemeye devam edecektir.” Bu oyun, dehşet verir, töreci bir gerilim öyküler. Oyun tek perde, dram-gerilim türünde. Prömiyeri Ocak ayında yapılacak olan oyun izleyici karşısına çıkmak için sabırsızlanıyor.

Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Tayfun Şengöz, 5-6 oyunla izleyici karşısına çıktıklarını kaydederek, 2015’te Ölüm ve Kız adlı oyunla izleyici karşısını çıkacaklarını söyledi ve tiyatro severleri oyunu izlemeye davet etti.

Editör: TE Bilişim