O grup içerisine hepimiz girebiliriz. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılık oluşturmakla mümkündür. Birleşmiş Milletler tarafından Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi, engellilerin hakları, kazanımları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi açısından önemli bir gündür. Esasen engelli bireyleri sadece bir günle hatırlamayıp 365 gün bu konuyu ele almamız ve daha yeni çözümler nasıl üretmenin çaresini aramamız gerekiyor. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bir insanın engelli olmasının; onun diğer insanlar gibi yaşaması, sıkıntı ve zorluklara rağmen başarılı olması için yaşama sevincini hiçbir şekilde kaybetmemesi gerekmektedir. Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli vatandaşlarımıza, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal devletin asli görevidir. Bu düşüncelerle Dünya Engelliler Günü’nde yürekleri sevgi ile dolu olan tüm engelli vatandaşlarımızı kucaklıyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum" dedi.
Aşkın “Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar ve projeler yürüttük. Engelli vatandaşlarımızın belediye hizmetlerinden daha etkin faydalanabilmesi için kendi personelimize çeşitli kurslar düzenledik. Yani, sadece engelli kardeşlerimize değil, kendi personelimize de kurslar verdik. İstihdam başta olmak üzere engelli vatandaşlarımızın her türlü sıkıntılarına belediye olarak her zaman destek olduk. Bize göre her vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak en öncelikli meselemizdir. dedi
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA İSTİHDAM SAĞLADIK
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, belediye olarak son iki yılda engelli vatandaşlara yönelik olarak hem mesleki beceri noktasında hem de vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması için birçok başarılı çalışmaya imza attıklarını ifade ederek Ekolojik Oyuncak Atölyesi ile Türkiye çapında Başbakandan bir ödül aldıklarını ve takdirle karşılandığını belirtti. Aşkın, “Amacımız sosyal devlet ilkelerini hayatın her alanına her kesimine uygulayarak, yerel yönetimle vatandaşın kucaklaşmasını sağlamak yerel yönetici olan bizlerin asli görevidir. Bunun yanında; engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, desteklemek, önlerindeki tüm engelleri kaldırmak, kaliteli yaşam sürdürebilmelerini sağlamak; aynı zamanda onlara hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek hepimizin sosyal sorumluluğudur." diye konuştu.
ENGELLİ KOORDİNASYON MERKEZİ HİZMETE GİRDİ
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın sözlerine şu şekilde devam etti: "Kula Ortopedik Spastik Özürlü Çocukları Koruma ve Yardım Derneği’nin “Engelsiz Kula” projesi kapsamında hazırlanan Engelli Koordinasyon Merkezi Manisa Milletvekili Sayın Hüseyin Tanrıverdi’nin katılımıyla gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı. Zafer Kalkınma Ajansımızdan 143.754,04 TL hibe alan projeye Kula Belediyesi ve Kula 80. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ortak olarak katılıyor. Ayrıca projeye Kula ilçesinden ve il merkezinden 8 farklı kamu kurumu ve dernek iştirakçi olarak katılmakta. Proje ile Kula ilçesinde yaşayan engellilerin toplumsal hayatın her alanında katılımını teminat altına alınması ve sosyal yaşam alanların ve hizmetlerden en iyi şekilde yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda engelli koordinasyon merkezinin yanı sıra, engelli çağrı merkezini ve ilçe engelli konseyini kurduk, Kula engelli haritası çıkarılması ve şehirdeki engelli vatandaşlara yönelik altyapıların geliştirilmesi adına çalışmalarımız devam ediyor, Devlet Hastanesi’nde engelli danışma masası kurduk. Engelli vatandaşlarımızın hastane hizmetlerinden daha iyi yararlanması adına sağlık aracı alımı çalışmaları ihale aşamasına geldi. Projemiz kapsamında ise engelli bireylere yönelik çeşitli sosyal, sportif, eğitici ve meslek edindirici kurs ve etkinlikler gerçekleştirilmeye devam ediyor" dedi.
201 ADET AKÜLÜ ARAÇ DAĞITTIK
4,5 yıl süren hizmet yılı süresince Kula'da yaşayan engelli vatandaşlara sosyal belediyecilik anlayışı gereği 201 adet akülü araç dağıttıklarını ifade etti. Aşkın, "Engelli vatandaşlarımızın ailelileri engelli çocuklarımızı evlerden dışarı çıkartmıyorlardı. Bu kardeşlerimizin engelli olması kendi ellerinde değil; kimi doğuştan kimi doğduktan sonra olaya maruz kalıp engelli kalmış hemşerilerimizdir. Engelli olan bu vatandaşlarımızın elinden tutmak bizim insani ve sosyal belediyecilik politikasının bir gereğidir. Biz engelsiz bir belediye olarak kardeşlerimizin engeline rağmen engelsiz bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için böylesi imkanları kendilerine sunduğumuz gibi engelsiz bir ilçe oluşturarak sosyal hayata katılmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aşkın “Bu vesile ile Dünya Engelliler Günü'nün hayırlara vesile olmasını diliyor, dünyadaki tüm engellilerin daha sorunsuz ve huzurlu bir hayata sahip olmalarını temenni ediyor; engelli vatandaşlarımızı, ailelerini sevgiyle ve kardeşlik duygularıyla kucaklıyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim