Karadeniz Bölgesi'ni sel vurdu. Samsun'da odun toplamak için dışarı çıkan bir kadın sele kapılarak can verdi. Ardahan'da ise yıldırım isabet eden 15 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Yağış ve heyelanlar nedeniyle, Bolu Dağı Tem Otoyolu'nun İstanbul istikameti ile Karadeniz Sahil Yolu ve Zonguldak-İstanbul Karayolu ulaşıma kapandı. Kastamonu, Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Erzincan ve Zonguldak'da kuvvetli sağanak yağış nedeniyle kentlerde maddi hasar oluştu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sel felaketinden etkilenen Bartın'a, AFAD'dan 30 milyon lira ödeneğin bugün aktarılacağını bildirdi.

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası birçok ilde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Ordu'da bazı derelerde taşkın meydana geldi. Taşkın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu Giresun ve Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Bolu Dağı Tüneli TEM Otoyolu'nda da meydana gelen heyelan nedeniyle Ankara - İstanbul yönü trafiğe kapandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sağanağın vurduğu Bartın'a gelerek incelemelerde bulundu.

İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'ne (GAMER) gelen Tunç ve Yerlikaya, burada kentteki sele ilişkin son durum hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 3

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Yerlikaya, meteorolojinin cumartesi günü toplam 19 ilde uyarı verdiğini; Artvin, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Bartın, Düzce, Bolu, Kastamonu, Rize, Sinop, Zonguldak ve Karabük'te "turuncu" uyarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya, aşırı yağışlar sonucu uyarı verilen illerin tamamında 2 bin 156 ihbar alındığını bildirerek "Valiliklerimiz ve AFAD koordinesinde, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, Devlet Su İşleri, Özel İdareler, Karayolları, Kızılay, UMKE ve belediye ekiplerimiz gelen her ihbarı hassasiyetle değerlendiriyorlar. Bölgedeki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.

MAHSUR KALAN VATANDAŞLAR KURTARILDI

Yağışlar sonucu mahsur kalan 23 kişinin helikopterler, 570 vatandaşın da botlar ve iş makineleriyle kurtarıldığını aktaran Yerlikaya, AFAD Başkanlığınca bölgeye 449 arama ve kurtarma personeli, 25'i dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 283 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildiğini kaydetti.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 6

Bakan Yerlikaya, Bartın'daki aşırı yağışlar sonucu 588 ihbar alındığına değinerek, "Son 24 saatte metrekareye Arıt beldesine 201, Amasra ilçemizde 183, Bartın merkeze 135 kilogram yağış düşmüştür. İlimiz genelinde 126 vatandaşımızı helikopter, bot ve iş makineleriyle kurtardık. Yine ilimizde meteoroloji verilerine göre yarın saat 15.00'a kadar sağanak yağış beklenmekte ve turuncu uyarı devam etmektedir." diye konuştu.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 7

VATANDAŞLARA DERE YATAKLARINDA UZAK DURMA ÇAĞRISI

Bakan Yerlikaya, enerji verilen köylere enerji verilmesi ve kapalı yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek yağışların bu gece ve yarın etkisini sürdürmesi beklendiğini aktardı.

Meteorolojinin bugün ve yarın 15.00'a kadar, metrekareye 100 kilogram yağış düşmesi yönünde uyarı yaptığını vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Bartın ve yağış alan diğer havzalarda bulunan barajlarda düşen yağışların önemli bölümü depolanarak feyzanın daha da büyümesi hamdolsun önlenmiştir. Şükürler olsun ki can kaybımız bulunmamaktadır. Hasar tespit çalışmalarımız başlatılmıştır. Bartın ilimize AFAD Acil'den 30 milyon lira ödenek Valiliğimizin hesabına aktarılacaktır. Diğer illerimize de gerekli ödenekler gönderilmiştir."

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 9

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişmeleri anbean takip ettiğini Yerlikaya, diğer ilgili bakanlıklarla sürekli koordinasyonu sağladıklarını anlattı.

Bakan Yerlikaya, kuvvetli yağış alan illerde vatandaşların dere yataklarından uzak durmaları, yüksek kesimlerde bulunmaları, zemin ve düşük kodlu binalarda bulunmamalarını istedi.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 11

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Batı ve Orta Karadeniz'i etkileyen kuvvetli yağışlar sonrasına sel afetiyle karşı karşıya kalındığını ifade etti.

Bartın'da 200 kilograma varan yağışların taşkınlara neden olduğunu anımsatan Tunç, Bartın ve diğer sellerin yaşandığı illerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Bakan Tunç, Bartın'da can kaybının yaşanmadığını, maddi hasarların bulunduğunu aktardı.

"İçişleri Bakanı'mızla hızlı şekilde bölgeye intikal ettik. Yarın da diğer illerimizde Sayın Bakanı'mızla çalışmalara nezaret edeceğiz." diyen Tunç, AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının maddi hasarların giderilmesine yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 12

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 13

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 16

45 yaşındaki engelli kadın Türkan Yılmaz da odun toplamak için dere kenarına gitmişti. Derenin taşmasıyla, kadın akıntıya kapılarak kayboldu.

Çok sayıda arama kurtarma ekibi, Yılmaz'ı bulmak için seferber oldu. Sabah saatlerinde, kaybolduğu yerden 6 kilometre uzaklıkta cansız bedeni bulundu.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 17

ZONGULDAK-İSTANBUL YOLU KAPANDI

Kuvvetli yağış nedeniyle, Zonguldak-İstanbul karayolunda heyelan yaşandı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 18

ARDAHAN

Sağanak Ardahan'da da etkiliydi. Hanak ilçesine bağlı Börk köyünde, evinin bahçesinde hayvanları ile uğraşan 15 yaşındaki çocuğa yıldırım isabet etti. Ağır yaralanan çocuk hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 21

DÜZCE

Düzce'de de etkili olan sağanak nedeniyle D-100 kara yolunda ulaşım, Kaynaşlı ilçesi Üçköprü mevkisinden Ankara istikametine kapatıldı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 28

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 30

ZONGULDAK

Zonguldak’ta etkili olan sağanak sebebiyle kent merkezi ile Ereğli, Devrek, Gökçebey ve Çaycuma ilçelerinde de taşkınlar meydana geldi.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 34

ERZİNCAN

Erzincan'da öğle saatlerinde etkili olan sağanak ardından 25 ve 35'inci kilometrelerde, değişik noktalara selin taşıdığı çamur sebebiyle Erzincan-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

Erzincan'da meteoroloji tarafından uyarısı yapılan sağanak dün öğle saatlerinde başladı. Kısa sürede etkili olan sağanak sebebiyle Erzincan-Sivas kara yolunun 25'inci kilometresindeki tüneller mevkisi ile 35'inci kilometredeki Sakaltutan Geçidi rampasına kadar 3 ayrı noktada sel meydana geldi.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 37

ÇORUM

Çorum'da iki gece önce başlayan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Birçok bölgede su baskını yaşandı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 40

BARTIN

Dün sabah saatlerinde başlayan sağanak sebebiyle 3 saatte Bartın merkezde metrekareye 69 kilogram, Amasra ilçesine 117 kilogram, Kurucaşile ilçesine 73 kilogram yağış düştü.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 43

BARTIN IRMAĞI 5 METRE YÜKSELDİ; EV VE İŞ YERLERİ BOŞALTILDI

Yoğun sağanak sebebiyle Bartın Irmağı 5 metre yükseldi. Irmak taşmaya başladı. Irmağın kenarında bulunan vatandaşların tahliyesi için çalışma başlatıldı. Bölgedeki ev ve iş yerleri boşaltıldı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 48

KARABÜK

Karabük’te iki gün önce başlayan sağanak taşkınlara neden oldu.

İki gündür devam eden sağanak sonrası derelerin taşmasıyla Yenice, Yazıköy ve İncebacaklar mahallelerinde su baskınları yaşandı.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 52

KASTAMONU

Kastamonu'nun Cide ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle bazı evlerin giriş katlarını su bastı.

Kentte dünden bu yana devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak nedeniyle Memiş Mahallesi'nden geçen Memiş Deresi ile Kumluca Mahallesi'nden geçen Irmak Deresi taştı.

İki mahallede giriş ve bodrum katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Su birikintileri nedeniyle yollarda araçlar su altında kaldı.

Özgür Özel: "Bu ülke yoksulluk çekecek, işsizlik çekecek bir ülke değildir" Özgür Özel: "Bu ülke yoksulluk çekecek, işsizlik çekecek bir ülke değildir"

Cide-Bartın kara yolu da su taşkını nedeniyle ulaşıma kapandı. Sel suyunun denize sürüklediği bir manda ise telef oldu.

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 58

Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü, evleri su bastı - 62

Editör: Ali Gözen