İyi Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ve İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Ümit Özlale tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Sultaniye çekirdeksiz üzümünün başkenti Manisa’mızda üreticimiz taban fiyatı açıklanmasını bekliyor.

Bu sene Manisa’da yaşanan aşırı yağışlar ve dolu yüzünden üzüm bağları çok zarar gördü. Ortamdaki çamur yüzünden üretici bağlara traktörlerini sokamadı ve zamanında ilaçlama yapamadı.

Ayrıca, güneş yetersiz olduğundan bitki gelişimi geriledi, topraklar yoğun nem yüzünden kök çürümelerine sebep oldu.

Akaryakıtta tabela değişti! Benzin ve motorine indirim geldi! Akaryakıtta tabela değişti! Benzin ve motorine indirim geldi!

Bu sebeplerden ötürü bölgede “Mildiyö” hastalığı vakalarında büyük artış görüldü.

Yukarıda belirttiğim sebepler yüzünden bu yıl bağlarda %35-50 arasında verim kaybı olacak, bazı bağlarda ise çıkan ürün, toplam maliyeti karşılamayacağı için bağlar toplamadan bırakılacak ve üreticilerimiz %100 zarar edecektir.

Bilindiği üzere tarımsal üretim ve ticaretinde dünyada söz sahibi olan ülkelerin tamamında üreticiler diğer birçok alandan bağımsız olarak sel, yağmur, dolu gibi doğal olaylar neticesinde üretimde yaşanan mağduriyetler noktasında her alanda desteklenmektedir. Üreticilerimiz de ülkemizi 22 yıldır yöneten iktidardan aynı hassasiyeti beklemektedir.

Bu yıl üzüm rekoltesinin 175 -225 ton arası olacağı tahmin ediliyor.  

Üzümün kurutulmasında en zor kısım yağmur yemeden, sergilerde kurutulmasıdır. Yağmur yiyen üzümler rekolteyi aşağıya çekmektedir.

Bilindiği üzere geçen sene Cumhurbaşkanı 9 Numara Kuru Üzüm fiyatını 27 TL olarak açıklamıştı. O tarihteki kur ile açıklanan üzüm fiyatı 1,5 dolara denk geliyordu. (Bu açıklamadan bir hafta önce İYİ Parti olarak biz 35,60 TL olarak açıklamıştık) Bu fiyata uyulmadı ve üzüm Erdoğan’ın açıklamasından çok uzak bir fiyatla 18-22 TL arasında alıcı bulabildi.

Geçen sene kuru üzüm rekoltesi 350-400 bin ton civarında iken işletmelerin ihraç ettiği kuru üzüm miktarı 250-270 bin ton arasında oldu. Ürün bol olduğu için İhracatçı, “istekli alıcı” olmadı!

TMO’nun aldığı fiyatlardan ürün almadı. TMO’nun üzüm alımında uyguladığı kriterler üreticiyi zorladığı için çoğu üretici TMO da fiyat yüksek olsa bile ürünlerini daha düşük fiyata işletmelere vermek zorunda kaldı.

Bu yıl ise rekoltenin düşük olması ihracatı karşılayacak miktarda değildir. Rekoltenin düşük olduğunu bilen ihracatçı, son bir ayda, üreticiden aldığı üzüme 35 TL civarında fiyat vermeye başladı.

Normalde yıl boyunca 27 TL’ye bile ürün alınmazken, fiyatlar birden artırıldı. Bu sezon dünyada, özellikle de bizimle aynı Akdeniz iklimine sahip ülkelerde meyve, zeytin, üzüm gibi tarımsal ürünlerde kayıp olduğu bilinmektedir.

İşletmeler bundan 15 gün önceye kadar en düşük taban fiyatı olarak kuru üzümü 1,6 Dolar’a satarken, bu hafta başında ihracat fiyatı 1,9 Dolar seviyesine çıktı.

Rekoltenin durumuna göre bu fiyatın daha da yükseleceği görülmektedir. Üreticilerimiz adına bu duyuruları yapmak bizim en önemli görevimizdir. Bu konuyla birlikte bizzat görüştüğüm Manisalı üreticilerimizin ivedi halli çözüm bekledikleri taleplerden birkaçını dile getirmek istiyorum:

Yükü her geçen gün artmakta olan üreticimiz bir de litresi yaklaşık 40 TL olan mazota güç yetiremez hale gelmiştir. Çiftçimiz maalesef traktörüne mazot alıp tarlasını bağını işleyemez durumdadır.

Tarımsal üretimde kullanılan mazotun fiyatında acil olarak düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir. İlaveten gübre ve ilaç fiyatlarında %100’ü geçen artışlar vahimdir.

Diğer önemli bir husus ise, üreticilerimiz TMO’dan bazı adımlar atmasını beklemektedir. Biliyorsunuz TMO sene içinde bir fiyat açıklıyor ve bir sene boyunca aynı fiyattan üzüm alıyor.  

Enflasyonun %70’lerle tanımlandığı ülkemizde fiyatın sabitlenmesi şirketler için avantaja dönüşürken üreticinin aleyhinde bir durum oluşturmaktadır.

Bu noktada fiyat sabitlemesinden vazgeçmek ve her ay enflasyon oranı ve enflasyon farkı hesaplamaları neticesinde TMO alım fiyatının belirlenmesi daha doğru ve adil bir politika olacaktır.

TMO sadece depolama görevi yapmamalı, üzümü işleyip katma değer kazandırmalıdır.

TARİŞ önceki yıllarda olduğu gibi tekrar üzümde söz sahibi olmalı, TARİŞ ve benzeri kooperatifler devlet tarafından desteklenmelidir.

Acilen lisanslı depolar kurulmalıdır.

Sonuç olarak, Üzümün başkenti olan Manisa'da üzüm üretimi 50 bin ailenin geçim kaynağıdır.

Bir dönüm bağdan ortalama 400-600 kg kuru üzüm alınıyor. Biz buna ortalama 500 kg diyelim. Bir dönüm bağın masrafı ise her gün artmakla birlikte bu günlerde ortalama 22 bin TL’dir. Bir ton üzümün sadece maliyeti kaza-bela gelmezse ortalama 44 bin TL’ye geliyor.

İYİ Parti Kalkınma Politikalarımızın ve Manisa’da ki üreticilerimiz ve uzmanların görüşü ile her gün artan girdi maliyetleri, her yıl yaşanan doğal afetler, emek ve yüreği de üstüne koyarsak İYİ Parti olarak teklifimiz 9 numaralı üzümün taban fiyatının asgari 60 TL olması yönündedir.

Editör: Ali Gözen