Yaklaşık dört ay önce eski İngilizce öğretmenimi ziyaret etmek için Yunusemre Halk Eğitim Merkezi'ne gittim. Erol Hoca ve yanında bulunan gençle selamlaştıktan sonra çay içmek için hep birlikte kantine doğru yürüdük. Erol Hoca'm, bir hayli hoş bir tavırla "İki tane güzel, akıllı, bilgili delikanlı yan yana geldi" diyerek, Hasan ile tanışmamıza vesile oldu.
'Nerelisin, nerede oturuyorsun' gibi sorularla geçen ezber tanışma faslından sonra konu eğitim sistemne geldi. Hasan, Adnan Menderes Üniversitesi'nin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu ve atanamadığı için de asgari ücretin altında bir para ile ücretli öğretmenlik yaptığını söyledi. Erol Hoca derse girmek için masadan kalktıktan sonra Hasan ile birlikte yaklaşık bir saat daha konuşmaya devam ettik. Konuşmamız bittikten sonra oradan ayrılarak eve geçtim. Hiç unutmuyorum, eve gelip anneme, bugün bir gençle tanıştığımı söylediğimde, Hasan'ı şu cümlelerle özetlemiştim; "Kadrolu öğretmen olamadığı için çok üzgündü. Morali darmadağındı..."
* * *
Hasan Songur, 25 gün önce çalışmaya başladığı bir fabrikada çalıştığı sırada, vücudunu pres makinesine kaptırarak feci bir şekilde can verdi. Hasan'ın ölüm haberini aldığımda, deyim yerindeyse yıkıldım! Hasan'la konuştuğumuzda, bana söylediği, 'Ücretli öğretmen olarak çalıştığım okula kadrolu bir öğretmenin atanması durumunda işten çıkarılacağım. KPSS'ye hazırlanmak için yeniden dersaneye yazılmam gerekiyor' sözlerini yeniden duyuyor gibiydim...
Her gün onlarca ölüm haberi alan ben, Hasan'ın ölüm haberiyle bir anda sarsılıvermiştim. Hasan'ı tanıyordum ve onun dört ay önceki bitap halini gözümün önüne getirdikçe daha fazla üzülmeye başladım... Peki ya tanımadıklarım? Bugün  tıpkı Hasan gibi ataması yapılmadığı için fabrikalarda, inşaatlarda çalışırken hayatını kaybeden yüzlerce arkadaşımız var... Yaşadıkları kaygıyla bunalıma girerek intihar eden onlarca öğretmen adayı var...
Nasıl bir öngörüsüzlükse, atanamayan öğrenmen sayısı 400 binleri geçti! Tam da böyle bir ortamda Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin şu soruyu yanıtlamasını istiyorum, "Hasan'ın ölüm nedeni pres makinesi mi?"