Zeytinyağı ihracatındaki rekorun 92 bin ton olduğunu kaydeden Uygun,  bu sezon henüz tahminlerin resmi olarak açıklanmamasına rağmen rekor düzeyde bir  rekolte beklendiğine dikkati çekti.

Zeytin ağacına verilen devlet desteğiyle ağaç sayısının 170 milyona  ulaştığını, son dönemde dikilen ağaçların meyve vermeye başlamasıyla Türkiye'nin  bu sektörde artık farklı bir kimliğe büründüğünü dile getiren Uygun, ihracatın da  bu seviyeye uygun olarak yeniden planlanacağına işaret etti.

"İHRACAT REKORU KIRACAĞIZ"

Rekor düzeyde beklenen rekoltenin bazı kesimlerde "Bu ürün nasıl  pazarlanacak?" kaygısına neden olduğuna işaret eden Uygun, "İster dökme ister  ambalajlı olsun biz ihracatçılar olarak bu zeytinyağının hepsini satabiliriz. Biz  ihracatçılar olarak 2012-2013 sezonunda yakaladığımız 92 bin tonluk ihracat  rekorunu kıracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin artık 200 bin ton ve üzerindeki rekoltelere alışması  gerektiğini, bu yıl hasat döneminde fiyatta dalgalanmaların görülebileceğini  ancak zaman içinde dengeye oturacağına inandığını ifade eden Uygun, hedeflerinin  Türk zeytinyağını ambalajlı ve markalı olarak ihraç edebilmek olduğunu söyledi.

Uygun, ihracatçıların yüksek rekolteyi pazarlayabilmek için yurt  dışında yürüttüğü faaliyetlere hız verdiğini, geçmişte mal yokluğu nedeniyle rafa  giremedikleri Japonya, ABD, Katar gibi ülkelere yoğunlaşacaklarını bildirdi.

İÇ TÜKETİM ARTACAK

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sürek  de rekolte beklentisinin yüksek olması dolayısıyla üreticide "fiyat düşer mi"  endişesinin ortaya çıktığını ancak fazla bir düşüş beklemediğini dile getirdi.

Fiyatların maliyetin altına düşmesi halinde devletin piyasaya müdahale  etmesini istediklerini, bu konuda birlik ve kooperatiflere görev verilebileceğini  anlatan Sürek, hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyacak bir politika izlenmesi  gerektiğini ifade etti.

Zeytinde rekoltenin yanı sıra kalitenin bu yıl çok iyi olduğunu ifade  eden Sürek, "Zeytinyağında bolluk olunca iç piyasa da bundan nasiplenecektir."  dedi.

Tariş olarak üreticiyi ve ortaklarını mağdur etmeyeceklerine dikkati  çeken Sürek, "Bu sezon rekolteyle doğru orantılı alımlar yapmayı planladık.  Sezonda en az 10 bin ton alım hedefimiz var. Bunun da üzerine çıkabiliriz. Birlik  olarak bu sezon iç ve dış piyasalarda agresif stratejiler izleyeceğiz. Tariş  Zeytinyağı Birliği'nin açıklayacağı alım fiyatı sadece kendi ortakları için  geçerli değildir, zeytinyağı üreten, Tariş ortağı olmayan çiftçiyi de dolaylı  olarak etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
 

Editör: TE Bilişim