Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı  Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, hasatla birlikte 2017-2018 zeytin ve  zeytinyağı sezonunun açıldığını kaydetti.

Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilen zeytinin, dünyada sınırlı  bir alanda yetiştirildiğine, bundan dolayı üretildiği bölgelere zenginlik  kattığına işaret eden Bayraktar, zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık  yüzde 98'inin Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasındaki ülkelerde yer  aldığını bildirdi.
Türkiye'nin, zeytin ağacı sayısını 2000-2016 döneminde yüzde 78  artırarak 97,8 milyondan 173,8 milyona çıkarttığını belirten Bayraktar, "Bu yıl  460 bin tonu sofralık, 1 milyon 640 bin tonu yağlık olmak üzere 2,1 milyon tonluk  bir üretime ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Artan zeytin üretimi iyi  değerlendirilmeli, başta zeytinyağı olmak üzere zeytin ve zeytin ürünleri  ihracatına önem verilmeli." değerlendirmesinde bulundu.
"İHRACAT YETERSİZ"
Bayraktar, zeytin dikili alan bakımından 5'inci, zeytin üretiminde  4'üncü, zeytinyağı üretiminde de 6'ıncı sırada bulunan Türkiye'nin zeytin ve  zeytinyağı ihracatının yetersiz olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, şunları  kaydetti: "Sadece zeytinyağı ihracatından İspanya3, İtalya 1,6 milyar dolar  kazanırken zeytinin anavatanı olan Türkiye, zeytin ve zeytinyağında 190 milyon  doların çok daha üzerinde ihracat yapmalıdır. Günümüzde 0,4 litre olan dünyada  kişi başına zeytinyağı tüketimi, sağlık açısından taşıdığı önem anlaşıldıkça çok  daha fazla artacaktır. Türkiye, buna hazırlıklı olmalıdır.
Dünyada 800-900 bin ton zeytinyağı ihracatı yapılmaktadır. Bunun yüzde  55'ini İspanya ve İtalya gerçekleştiriyor. Üçte birini de ABD ithal ediyor. Bizim  ABD pazarından aldığımız pay yüzde 1,5'te kalıyor. Türkiye, bu pazardan çok daha  fazla pay almalıdır."
Zeytinyağında iç tüketimin de artırılması gerektiğini vurgulayan  Bayraktar, geçen yıl yağlı tohum, ham yağ ve yağlı tohum küspesi ithalatı için  3,5 milyar dolar veren Türkiye açısından bitkisel yağ açığının kapatılması ve  ithalatın azaltılması adına zeytinciliğin önemli fırsatsunduğunu belirtti.
ÜRETİM ARTIŞINA YÖNELİK ÖNERİLER
Bayraktar, zeytin ve zeytinyağı üretiminin artırılmasına yönelik  önerilerde bulunurken de zeytinyağında kilogram başına 80 kuruş olan fark ödemesi  desteğine devam edilmesi, sofralık zeytine de prim verilmesi gerektiğini  bildirdi.
İç tüketimin tanıtım faaliyetleriyle artırılması gerektiğini belirten  Bayraktar, "İhracatta yeni pazarlar bulunmalı, tanıtım ve pazarlama stratejileri  geliştirilmeli ve hedef pazarlar değerlendirilmelidir. Sadece üretim artışına  değil, pazarlama olanaklarına da odaklanılmalı ve stok müessesesi  oluşturulmalıdır. Hangi amaçla olursa olsun zeytinliklerin tahrip edilmesi  önlenmeli, zeytinlikler korunmalıdır. Tağşiş olaylarına fırsat verilmemesi  bakımından gıda denetimleri daha da artırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim