Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında Manisa Arabulucular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av.Nilay Yaşır, Arabuluculukta Güncel Gelişmeler, Yeditepe Arabulucular Derneği Başkanı Av.Tufan Uz, Arabuluculuğun İş Dünyasına Katkıları ve Manisa Arabulucular Derneği Başkanı Av.Jülide Kıyak Anık ise İş Hukukundaki Zorunlu Arabuluculuk Uygulaması konularında katılımcıları bilgilendirdiler.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Manisa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Jülide Kıyak Anık, 1 Ocak 2018 yılı itibariyle iş davaları açılırken artık önce arabulucuya başvurulması şartının aranacağını söyledi.  İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı'nın yasalaşması ve zorunlu arabuluculuk uygulamasının hayata geçeceğini ve bu sistemle iki yıl süren iş davalarının bir veya birkaç günde çözüleceğini dile getiren Anık, "Yıllardır bir arada üretim ve hizmet sağlayan işçi ve işverenler arabuluculuk sistemiyle yargıya gitmeden uyuşmazlıklarını çözecek. Arabuluculukta taraflar kararları kendileri verecekleri için hasım olarak değil el sıkışarak ayrılacaklar" diye konuştu.
HANGİ KONULARDA ARABULUCUYA GİDİLEBİLECEK?
Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanmasının gerekeceğinin altını çizen Anık, şunları kaydetti: "İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.  İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları, bunlarla ilgili rücu davalarında, zorunlu arabuluculuk şartı aranmayacak."
Manisa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Jülide Kıyak Anık, uyuşmazlığın taraflarından birinin geçerli bir mazeret göstermeden ilk toplantıya katılmaması halinde, arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan tarafın davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu olacağını, ayrıca bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmeyeceğini ifade etti.
Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından, son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zaman aşımının duracağını anlatan Anık, "Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek.  İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilecek ve son tutanağı imzalayabilecek.  Arabuluculuk görüşmeleri, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucuyu görevlendiren büronun bağlı bulunduğu adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunun yetki alanı içinde yürütülecek" ifadesini kullandı.
Anık, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun çözüm önerisi yapabileceğini sözlerine ekledi.
Hukuk uyuşmazlıklarının ekonomik, hızlı, gizli ve gönüllü çözümü olan Arabuluculuk Sistemi hakkında detaylı bilgilendirmenin yapıldığı toplantının son bölümünde ise katılımcılardan gelen sorular konuşmacılardan tarafından cevaplandırıldı.

Editör: TE Bilişim