Cumhuriyet Halk Partisi Kırkağaç İlçe Başkan Yardımcısı ve İl Engelliler Koordinatörü Serhat Kayın, kamu binalarının engellilere uygun hale getirilmesini talep etti.

CHP Kırkağaç İlçe Teşkilatı 07-14 Ocak tarihleri arasında kutlanan “Beyaz Baston Körler Haftası’nı” kutladı. Parti binasında yapılan etkinliğe CHP Kırkağaç İlçe Başkanı Kadriye Öztekin, Başkan Yardımcısı Serhat Kayın ile yönetim kurulu üyeleri Hasan Koç ve Süleyman Kavak katıldı.

Beyaz Baston Körler Haftasının önemine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Kırkağaç İlçe Başkan Yardımcısı ve İl Engelliler Koordinatörü Serhat Kayın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ülkemizde 7-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston Körler Haftasıkutlanmakta. Tabi biz buna kutlamak diyemiyoruz ama farkındalık diyebiliriz. Beyaz Baston katlanabilir, görmek engellilerin bağımsız olarak yolda yürümeleri için kullandıkları bir araç. Bunun tarihçesine baktığımız zaman 1921 yılında sonradan göreme engelli olan bir fotoğrafçının elindeki bastonu beyaza boyaması sonucunda ortaya çıktı. Beyaz bastonu yolda kullandığımız zaman öne doğru gösterdiğinde, otomobiller ya da karşıdan gelen insanlar görme engelli olduğumuzu anlıyor ve ona göre hareket ediyorlar. Ülkemizde Avrupa Birliğine uyum yasaları çerçevesinde çıkan erişe bilirlik yasası 2005 yılında yürürlüğe girdi. Kamu binalarının veya kamuya açık özel binaların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini kapsıyor. Yaklaşık 13 yıl geçti bu binalar yok desek yalan olmaz. Bu yasa birçok kamu binasını standartlara uygun hale getirdi. 5 yıl içinde de bunun uygulanması zorunlu hale geldi ama yollara çıkıp elimize beyaz bastonu aldığımızda karşımıza çıkan kazılmış yollar, çukurlar, sahipsiz başıboş köpekler, dikkatsiz araba kullananlar ve ya bizleri önemsemeden üstümüze yürüyen yayalar, bunlar tabi bizi zorlamakta. Vatandaşlarımızdan ve yerel yönetimlerden bir isteğimiz var. Beyaz Baston Körler Haftasında öncelikle ilimiz Manisa’daki yerel yönetimlere, binalarının engellilere uygun hale getirilmesini sağlamalarını rica ediyoruz. Bir de halkımızın yapması gerekenler var tabi. Özellikle esnaf arkadaşlarımız bu görme engelliler için yapılan şeritli yolların üzerine, masa, sandalye koymasınlar. Araçlar kaldırımlara park etmesinler. Lütfen biraz daha dikkatli olsunlar. Manisa’da yaşayan tüm engelli dostlarımızın Beyaz Baston Körler Haftası olması sebebiyle, görme engelli dostlarımızın daha iyi yaşaması için tüm yetkililerden bir daha duyarlılık bekliyorum” diye konuştu.
Kaynak: iha