Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA) -
Manisa'da Sultaniye üzümü hasadı başladı. Olgunlaşan yaş üzümler 40 dereceyi bulan kavurucu sıcaklarda kadınlar tarafından kesildi. Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, 7 Ağustos itibariyle üzüm hasadına izin verildiğini ve yarın Rusya'ya ihraç edilmeye başlanacağını açıkladı. Ünal, kent ekonomisi için Sultaniye yaş üzüm ihracatının çok önemli olduğunu belirtip, "Ekonomi Bakanlığı, Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan bu heyet her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracat iznini ve kesim tarihlerini belirledi. Bu tarihler erkenci çeşitlerde 22 Temmuz'da 'Süperior Seedless' dediğimiz çeşit ile başladı. 22 Temmuz'da hasat 24 Temmuz'da ihracat olarak belirlemiştik. Manisa'nın ana çeşidi olan Sultaniye'de ise 7 Ağustos tarihinde kesim başladı. 9 Ağustos tarihinden itibaren ihracat kapıları açılacak. İhracata konu olan bir diğer üzüm çeşidimiz ise Mevlana. Mevlana cinsi üzümde ise  9 Ağustos'ta hasat, 11 Ağustos tarihinde ise ihracat kapıları açılacak" dedi.

"OLGUNLAŞMADAN KESMEYİN"

Çekirdeksiz üzümün merkezinin Manisa olduğuna dikkati çeken Ünal, önce olgunluk testleri yapıldığını, ardından ihracat izni verildiğini belirtti. Üreticileri, olgunlaşmayan üzümleri kesmemeleri konusunda uyaran Ünal, "Hasat tarihlerini belirleyebilmemiz için Manisa'nın hem erkenci hem kısmi geçici bölgelerinden heyetle birlikte üzüm numuneleri alıyoruz. Bunları kurumumuz bünyesinde olan laboratuvarlarda analizlerini gerçekleştiriyoruz. Olgunluklarını tespit ediyoruz. Buna göre özellikle yurt dışındaki pazarlarımıza olgunlaşmamış üzümün çıkmaması için bu tarihleri belirliyoruz" diye konuştu.

RUSYA'YA İHRACAT BAŞLIYOR

Yaş üzümün yüzde 80'inin Rusya'ya ihraç edildiğini anlatan Ünal, "Yaş üzüm pazarında Rusya bizim ağırlıklı kapımız. Yüzde 80 oranındaki ürün Rusya ve çevresindeki ülkelere gerçekleşmektedir. Kuru üzümde ise yüzde 80 ağırlık pazarımız Avrupa Birliği pazarıdır. Yaş üzümde ihracatın özellikle 9 Ağustos'ta başlamasından sonra ihracatın ne derece gerçekleşeceğini bakacağız ve hep birlikte göreceğiz. Ama bu yıl ümitliyiz. İnşallah bir sorun olmadan üreticilerimiz ürettiği ürünleri ihraç edebilecek. Ülke olarak düşündüğümüz ve talep ettiğimiz ihracat rakamlarını gerçekleştirebileceğimizi umuyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim