MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay akaryakıt ürünlerine gelen zamlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Benzin ve motorin fiyatlarına yapılan zamların ülkemizin önemli ekonomi gündemlerinden birisi olduğunu belirten Akçay 15 günde yapılan zam miktarlarının benzinde 34 kuruş, motorinde 31 kuruş olduğuna dikkat çekti. MHP’li Akçay, “Ayrıca önümüzdeki birkaç günde motorine de 10-12 kuruş zam beklenmektedir. Bu zamlardan en fazla etkilenen kesim esnaf ve çiftçilerimizdir.” dedi.
 
“Akaryakıtta vergi yükü yüzde 60’a ulaşıyor”
 
Açıklamasında akaryakıt ürünlerindeki fiyat oluşumlarında verginin payına dikkat çeken Akçay “EPDK’nın Eylül ayı Fiyatlandırma Raporuna göre verginin payı benzinde yüzde 60, motorinde yüzde 55’tir. Bu vergi oranları ülkemizde akaryakıt ürünlerindeki fiyatlarında büyük paya sahiptir. Akaryakıt fiyatlarıyla mücadele buradan başlamalıdır.” dedi.
 
“Denizdeki teknenin ekonomiye katkısı tarladaki traktörden fazla mı?”
 
MHP’li Erkan Akçay açıklamasına şöyle devam etti:
 
“Esnaf ve çiftçilerimizin artan akaryakıt fiyatları karşısında korunması gerekmektedir. Özellikle akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerde bu iki kesime yönelik acil düzenlemeler yapılmalıdır. Deniz ve hava taşıtlarında vergisiz akaryakıt kullanılırken tarladaki traktörden, esnafın ürün servisi yaptığı kamyonetinden neden vergi alınıyor?Denizde koy koy gezen teknenin Türkiye ekonomisine katkısı sabahtan akşama tarla süren traktörden daha mı fazladır? Bu zamlar Türkiye ekonomisinin büyümesinin önünde engeldir. Uluslararası ekonomi denebilir, benzinin varil fiyatındaki artış denebilir; bunların hiçbirisi hükümetin esnafı ve çiftçiyi koruyup kollamasına engel olamaz, olmamalıdır.”

Editör: TE Bilişim