Öğrencilerin yorduğu çamurun Menemen’den geldiğini kaydeden El Sanatları Öğretmeni Sinan Pakel, “Poşetlerde vakumlanmış halde geliyor burada tekrar homojen hale getirmek için çocuklar ile beraber yoğuruyoruz. Bunun amacı hem çamura homojenliğini kazandırıp hem de çocukların bileklerinin ve reflekslerinin daha da artması için yoğuruyoruz. Çamurumuz yoğrulup hazır halde geldikten sonra çömleğe başlıyoruz” dedi. 

Pakel, “Biz burada yamuk dönen çamuru ana merkeze alabilmek ve pürüzsüz bir şekilde dönmesini sağlamak ve ardından alabileceği şekle getirmek. Önceliğimiz bireylerimizin buna gücü yetmediği ve bunu algılamakta sorun yaşadığı için hocaları olarak ben çamuru önce merkeze oturtturuyorum daha sonra onların çamura nasıl şekil verebileceklerini soru cevap yoluyla kendimiz belirliyoruz. Nasıl bir şekle sahip olacağını tamamen öğrencilerimiz karar veriyor. Genel anlamda güveç mantığı çocuklarımızın bilinçaltında olduğu için vazo ve güveç yapıyoruz çocuklarımız ile birlikte. Aslında amacımız güveç ya da vazo yapmaktan ziyade çocuklarımızın rehabilite olabilmeleri için makinada çamurun onları nasıl rahatlatabileceğini bulmak” diye konuştu.

El sanatları atölyesinin öğrencilerde büyük etkileri olduğu ve rehabilitasyon süreçlerine pozitif yönde katkı sağladığını belirten Pakel,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Atölye çalışmalarımızın rehabilitasyonda etkili olduğunun bariz bir örneği var. El sanatları atölyesini oluşturmadan önce burada konuşmayı unutan bir öğrencimize bu atölyenin sayesinde ve bu çömleğin sayesinde konuşma yetisini tekrar kazandırdık. Daha önce konuşan bu birey konuşma yetisini unutuyor ve bizim atölyemiz sayesinde tekrar konuşmaya başladı. Bireysel çalışmalar sayesinde Ramazan öğrencimiz tepki ve cevap vermeyi tekrardan kazandı. Odak noktasını kuramaz ve tek bir noktaya sabitçe bakarken bu yetilerini de tekrar kazandı. Şimdi soru soracak, cevap verecek ve bu cevaptan mutlu olacak kabiliyete sahip. Şimdi mutlu olduğu şeyleri açıklayabilen bir insan oldu ve bunların hepsi bu atölyenin sayesinde gerçekleşti.” 
Parkinson hastası olduğundan dolayı sürekli eli titreyen Hasan Özenç, el hakimiyetini güçlendirmek için çömlek yapıyor. Burada çok mutlu olduklarını söyleyen Arzu Lekesiz ise, güzel eğitimler aldıklarını kaydetti.​

Editör: TE Bilişim