Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Ortaköy’den hareket eden sürüler çobanlar eşliğinde Demirci ilçesinin yaylalarına göç ediyorlar. Eski bir gelenek olan bu yöntemle kültürel geçmişlerini sahip çıkan çobanlar yol güzergahı boyunca da yeni otlaklar keşfediyor.
Çocuk yaşta baba mesleği olarak başladığı çobancılığı sürdürmeye devam eden Hasan Hüseyin İnci, yaz aylarında köylerden yaylalara çıkardıkları koyunlarını kurban bayramı için hazırladıklarını söyledi.
Yaylaya yayan olarak koyun sürüleri ile birlikte gitmenin zor olduğu kadar zevkli olduğundan da bahseden Hasan Hüseyin İnci, “Ben buralarda doğup büyüdüm. O günümden bugünüme kadar bu yolları devam ettim ve hala da devam ediyorum. Buralar verimli ve serin topraklar olduğu için buralara sürülerimi getirdim. Babamdan dedemden kalan meslek bu, hala da devam etmekteydim. Koyunlarımı otlatıyorum, buradan Kütahya Simav Akdağ’a gideceğim. Buralarda koyunlarımı otlatırım güzün de havalar serinledi mi ve yağmurlar yağmaya başladıktan sonra geri dönerim. Biz burayı göç yolu olarak biliriz. Dedelerimizden beri bu yola devam ederiz. Biz göçebe olarak Karakeçili Aşiretiyiz, Demirci’nin toprakları verimli sulak topraklar bu topraklardan her yıl geçeriz." dedi.
Eskiden sürülere atlarla eşlik ettiklerini ifade eden Hasan Hüseyin İnci’nin eşi Fatma İnci ise, “Biz çocukluktan bu yana bu hayatı yaşıyoruz. Bu yollardan gidip geliyoruz. Önceden atlarımız vardı atlarla gidip geliyorduk şimdi ise motorla gidip geliyoruz. Gittikçe işler kolaylaşıyor, rahatlaşılıyor. Önceden çok çileler çektik. Çocukluktan bu yana bu yollardan gidip geldik sonra nasip oldu ikimiz bir yuva kurduk. Bu işe yine devam ettik. Dedelerimizden kalan geleneği bırakmadık. Bizim memleketimiz kışın iyi de yazın su olmadığından Demirci’den Simav’ın dağlarına Akdağ’a geçiyoruz. Çocukluktan bu yana Demirci’nin bu dağlarında yaşadığımızdan bu topraklar bize huzur veriyor." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim