Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu’nda canlı yayın konuğu olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçtiğimiz hafta sonu aşırı sağanak ve ardından yaşanan taşkınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm Manisalılara geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Ergün, “Geçmiş olsun diyorum, Allah daha büyük afetlerden bizleri korusun. Sonuçta tedbirleri alma ve yapılması gereken hizmetleri yapmak bizlerin görevidir. 1986 yılında 33 sene önce Manisa’ya 186 kilogram yağış düştüğü bilgisi var. Çarşamba gece yarısından Cumartesi gününe kadar metrekareye 203 kilogram yağış düştü. Ancak, güzel bir nokta, şehrin ve ilçe merkezlerinde çok büyük bir sıkıntı yaşanmamış olması. Bu, aldığımız tedbirlerin ve hizmetlerin karşılığı olarak değerlendirilebilir. 30-40 sene öncesi Manisa’nın gelişimi noktasında imar planlarının yapılması gerekirdi. Geçmiş olsun diyorum. İlk günden itibaren MASKİ, Fen, Yol, İtfaiye ekipleri tüm araç gereçleri ile sahadaydı. Son yıllarda iklimsel değişikliklerin getirdiği sonuçları çeşitli illerde yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Bu tür afetlerden Allah korusun. Çok şükür can kaybı yaşanmadı. Kriz merkezi Valilik başkanlığında oluşturuldu. Tüm birimlerimizle koordineli bir şekilde çalışıldı. Sadece Manisa merkez değil, Gediz Ovası’nın etkili olduğu diğer ilçelerde anında müdahil olunarak hizmetler vatandaşlara ulaştırıldı. Ekipler teyakkuz halinde çalışmalarını 3 gün boyunca aralıksız yürüttü” dedi.
“DSİ kanalları taşkın oluşturdu”
İşin başlangıç tarafı DSİ kanalından yol kenarında göllenmesiyle başladı. Bu su kanalının alt bölgede Nurlupınar tarafından Kırtık Deresinde dağdan gelen sularda DSİ kanalına verilmiş. O kanalın kapatılmasıyla birlikte DSİ kanalına Kırtık deresinin bağlantısı yapılmış. Aşırı yağışın gelmiş olması maalesef taşkınlara sebebiyet vermiş oluyor. Bugün yarın planlanarak yapılacak işler değil. Kurumlar arası planlamaların, finans ayağının yapılması gereken işler. Uncubozköy, Kırtık deresi gibi derelerin altındaki ova dediğimiz seviyedeki yer evleri maalesef suların yeterli düzeyde ovaya gidememiş olması bu sıkıntıları oluşturdu. 
“Daha büyük sıkıntıların önüne geçtik”
Manisa Belediyesi döneminden bugüne kadar altyapı yatırımlarıyla daha büyük felaketlerin önüne geçildiğine dikkat çeken Başkan Ergün, “Şu an 50 evi su bastıysa, bu çalışmalar olmasaydı 500 mü, bin ev mi su altında kalırdı. Bunu da paylaşmak istiyorum. Manisa Belediyesi ile başlayan MASKİ ile devam eden işleri saymak istiyorum. Doğu kollektör hattı Turgutlu’dan başlayıp 2 buçuk kilometre uzunluğunda 1,60 yüksekliğinde hattın temizliği yapıldı. Bu hat yüzde 90 tıkanmış durumdaydı. Sağ ve sol taraflarında doğu kollektör hattı tıkalıydı. Daha önceden çok az yağmurlarda dahi Ahmet Bedevi, Kuşlubahçe Spil gibi mahallelerimize geri tepmeler yapıyordu. Bunların hepsi makineyle temizlendi. Kemik gibi olmuş ızgaralardan tüm pislikler ağızlarına kadar doluydu. 1 senedir hattı temizlemeyle uğraşıyorduk. Temizlik olmasaydı tüm mahalleler pislik içinde kalırdı. Manisa Belediyesi döneminde 3 kilometrelik 800’lük hat döşedik. Yine bu Adnan Menderes, Ahmet Bedevi altında o bölgelerin tümünü toplayan ayrı bir hat yaptık. O da terminalin altında doğu kollektör hattına bağlandı. Hiç unutmuyorum, Temmuz ayında çok hızlı bir şekilde bu hattı döşedik. Çok büyük sıkıntıların önüne geçtik bu çalışmalarla” diye konuştu.
İlçelerde de Benzer Çalışmalar Yapılıyor
Şu ana kadar 331 kilometre ana kanal temizliği yapıldığını kaydeden Başkan Ergün, “Yağmur suyu ızgara temizlikleri de bunun dışında. Şehrin merkezindeki ana cadde diğer 52 mahallede çok şükür bir sıkıntı yaşamadık. Sıkıntı yaşanan ana bölge alt mahallelerimiz. Ancak biz Manisa ilinin genelinde 1085 kilometre ana kanal temizlikleri yaptık. 1600 kilometre yeni 4 yıllık süre içerisinde kanalizasyon hattı döşemişiz. 80 kilometre ihale usulü ile 180 kilometre de kendi ekiplerimizle araç gerecimizle 260 kilometre yağmur suyu hattı döşemişiz. 30 büyükşehir içerisinde İstanbul, Ankara haricinde en fazla altyapı yatırımı yapan Belediye ve MASKİ Genel Müdürlüğü ödül aldı. Yıllardan beri Soma’da da aynı şey, Soma göl olurdu. Soma’nın tamamının yağmur suyu işi bitti merkezin. Prestij caddelerini yapmadan önce 3 kilometre dağdan gelen suyu toplayan ana yağmur suyu hattı çalışmaları yapıldı. Demirci ana arterinde, Selendi, Alaşehir, Turgutlu, 30 senedir altyapısındaki sıkıntılara girmek istemiyorum. Son yağışlarda hiçbir sıkıntı yok. Sarıgöl, Ahmetli, aynı şekilde Kula, Gördes, Salihli ve Gölmarmara ilçelerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Salihli’deki yatırım 25 milyon civarında ihale bedeli. En ufak yağmur altında Salihli göl haline gelirdi. Şimdi çok şükür yüzde 90’a yaklaştık bu yağmur suyu hatlarında. Süreç devam ediyor. Son yağışlarda ilçe merkezlerimizin hiçbirinde sıkıntı gelmedi. Merkezde yine söylüyorum 52 mahallede bir sıkıntı yaşanmadı. Mutlu, Adakale mahallelerinden Dilşeker Mahallesine gelen sokaklar var. Yağmurdan geçemiyoruz dediler. Çalışmaları başlattık. Vatandaşlar yağmurdan ıslanmasın diye bu çalışmalar yapılıyor. Izgaralara tüm pislikleri atıyoruz. Bunların tıkanması sebebiyle sorunlar yaşanıyor. Tabi ki alt mahallelerin en büyük sıkıntısı yapılan 30 sene öncesi ruhsata tabi olmadan özel parselizasyonla yapılan yer evleri. Nif ve Gediz in altında olan mahalleler” dedi.
“İyi ki Çevre Yolu yapılmış”
Yeni Garajı yaparken ne kadar doğru bir karar verdiklerini bir kere daha gördüklerini de dile getiren Başkan Ergün, “Yeni garaj etrafında yaptığımız ıslahlar. Mevcut garajın önünden geçen bu hat 5-6 metre genişliğindeydi. Doğu kollektörden gelen yağmur suları buraya akıyordu. Bu kadar yoğun bir suyun Gediz ve Nif Çayı’nın birleşmesi, tamamen ovalar suyun altında kalmış durumda. Şu hattın yapılmış olması Nurlupınar altındaki mahallelerin yağmur suyunu altında kalmış olmaktan kurtaran bir çalışma bu. Gediz’in de konut dediğimiz şehrin merkezi olan ve ova tarafından olan iki taraflı olan bu taş perelerin kesinlikle yapılması lazım. Çok şükür Gediz’in içi de temizlendi. Gediz ve Nif Çayı’nın bir kısmını ıslah ettiğimiz ancak 400 metre daha yapılması gerekirken engellendik. Bu ıslahlar yapılmamış olsaydı, durum çok daha beter olurdu. Buranın bir imarı olsaydı, yeni kanallarını yapardın, binaları ona göre verirdin, plansız, 30 sene önce oy almak amacıyla izin verilen yapılan. Bütün bu mahallelerinin hepsinin kaldırımını asfaltını Manisa Belediyesi döneminde Cengiz Ergün yaptı. Dönüyorum dolaşıyorum yine imara geliyorum. 2 buçuk sene yapılan hizmetin sonucu geçen imar planlarını meclis iptal etti. Yeni imar planı yapılınca buranın planları yeni baştan yapılacak.
 
İyi ki çevre yolu yapılmış. Çevre yolu olmasaydı bütün ovanın suyu gelecekti buraya. Ters su Manisa’ya akacaktı. O noktaları cumartesi günü gezdik. Su adeta fokurduyordu. Sadece bu noktanın değil ileriki noktalardan da gelen sular bu alanda birikti. Yağışlardan sonra su yükselince Manisa’dan daha yüksek bir noktaya çıkıyor. Arada yol var. Bir yanda Manisa bir yanda Gediz, Nif Çayı var. Tren yolunun altındaki yerlerden su düşük kotta olan yerlere doğru akmaya başlıyor” dedi.
“Gönül isterdi ki iyi planlama olsun”
Spil Mahallesi’nde göllenme ve taşkınların fazla yaşanmasının yukarıdan gelen sulama kanallarının taşması nedeniyle olduğunu ifade eden Başkan Ergün, “Bunu da ifade etmek gerekiyor. Sulama kanalından gelen aşırı suyun gelmesi taşkına neden oldu. Bizim bir kısmını ıslah ettiğimiz noktanın devamını DSİ’nin bize orada çalışma yapma noktasında müdahil olamayacağımıza belirtmesinden. Bu da imar planlarının yapılmamasından kaynaklı orada daha fazla çalışma yapamadık. Oradaki toprağın yarılması ile birlikte mahalleye sular geldi. Biz ıslahını korkuluğunu yapabilecek olduğumuz yere kadar yaptık. Devamında çalışma yapmamız noktasında bize izin verilmedi. Sonuç itibariyle bu ıslahlar yapılmasaydı çok daha kötü manzaralar ortaya çıkacaktı. Çalışma yapmamıza izin verilmeyen noktadan kaynaklı olarak Spil Mahallesi’nde sular birikti. Buranın bir imarı olsaydı. Buranın yeni kanallarını dümdüz bir şekilde yapardın. Yanına da binalarına izin verirdin. Ancak bu binalar 30-40 yıl önce yapılmış, plansız o günün şartlarında oy almak için görülmeyen, göz ardı edilen mahallelerimiz maalesef. Mahalledeki asfaltları, kaldırımları Manisa Belediyesi döneminde Cengiz Ergün yaptı. Gönül isterdi ki çok daha iyi bir planlama olsun” ifadelerini kullandı.
“Yarım milyon ton rüsubat temizliği”
MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi çevresinde yaşanan su birikmelerinin nedenini de açıklayan Başkan Ergün, “Dağdan gelen sular hastanenin tabanından, bodrumlarından çıkarken biz buraya iyi bir yatırım yaptık. Oraya iki tane hat var. Su deposunun yanında ormandan alınıp şu anda yapılan misafirhaneler için bir yol açıldı. O açılan yolun üzerindeki hattı kapatmışlar. Yol yapmak için bizim oradaki kanalı kapatmışlar. Bizim hattın içi de kum doluyor ve tıkanıyor başlıyor üniversitenin içinden fokurdamaya. MCBÜ’nün önündeki göllenmenin nedeni bu hattın kapanması. Yukarıdan gelen suyu Uncubozköy Deresine bağlamıştık. Ama sen bunun içini kırıp doldurursan yol yapmak için. sıkıntılı alanlardan birisi de burasıydı. Boruların içi dolmuş. Yol yapılırken gereği yapılmamış. Ekiplerimiz o noktaları açmasaydı ortaya çok kötü bir görüntü çıkardı. Müdahalemizle bu sıkıntıları çözdük. Borunun içlerinde biriken malzemeleri temizledik. Şunu da ifade edeyim 130 mahallede dere ıslah çalışmaları gerçekleştirerek taşkın sıkıntılarına son verdik. 28 kilometre dere korkuluk imalatı yaptık. Derelere çocuklarımız düşmesin diye bu yatırımlara hayat verdik. 402 km dere temizlik çalışması yaptık. MASKİ 572 bin ton rüsubat yani yarım milyon ton temizliği yapıldı” dedi.
Yapılan Altyapı Yatırımlarını Anlattı
Manisa merkezinde yapılan altyapı yatırımlarını sıralayan Başkan Ergün, şunları söyledi: “Sadece Yunusemre’de 4316 metre yağmur suyu hattı yapmışız. Spil’de 424 metre dere ıslahı yapmışız. Keşke DSİ izin verseydi 200 metre daha yapsaydık. Bu toprak kayması sonrasında mahallede biriken su olmazdı o zaman. 16 metre kutu menfez ve 846 metre korkuluk imalatı yapıldı sadece Spil Mahallesi’nde. Atatürk Mahallesi’nde 617 metre dere ıslahı yapmışız. 1243 metre dere korkuluk imalatı yapmışız. 20 metre kutu menfez imalatı yapmışız. İyi ki de yapmışız. Laleli Mahallesinde 611 metre dere korkuluk imalatı yaptık. Cumhuriyet 1108 metre, Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 1483 metre panel çit ve profil korkuluk yapmışsız. Demirci, Kayapınar, Avdal, Osmancalı, Siyekli filan var. Oraları saymıyorum bile. Dere geçişlerine 910 metre korüge boru geçişleri yapılmış. Sadece Yunusemre’de 80 kilometre dere temizliği ve 138 bin metreküp rüsubat temizliği gerçekleştirildi. Çok şükür elimizin değmediği yer yok ama Allah’tan gelene de ne yapabiliriz. Şehzadeler ilçemize geldiğimizde yaptığımız yağmur suyu 5357 metre. Muayene bacaları, yağmur suyu ızgaralarını yükselttik. Nurlupınar Mahallesi’nde 183 metre dere ıslahı yapmışız. 376 metre dere korkuluk imalatı yapmışız. Kuşlubahçe Mahallesi’nde 360 metre dere ıslahı yapmışız. Bunların hepsini bu dönmede yaptık. 2. Anafartalar Mahallesi Tabak Deresi’nde, Ahmet Bedevi Mahallesi’nde 113 metre istinat duvarı yapmışsız. Adnan menderes Mahallesi’nde 73 metre istinat duvarı. 725 metre taban ıslahı yaptık. Şehzadelerde 49 kilometre dere temizliği yapıldı. Tabi ki mağdur olan insanlarımız oldu. Evlerinin eşyası zarar gördü. Ancak bir anda her şeyi yapamıyorsunuz. Elimizde sihirli değnek yok. Herkes bakmak istediği yerden bakıyor. Şov yapma peşinde olmadık. Gezdiğim noktalar, krizin yaşandığı yerler.”
“Yeni imar planı şart”
Manisa’nın yeni imar planına ihtiyaç duyduğunu belirten ve bu konuda ilgili herkese çağrıda bulunan Başkan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni imar planı şart. Su kanallarının deplasesi yapılmadan, yeni yolların ve onların altyapı olmadan olmaz. Allah korusun yine aynı durumlarla karşılaşabiliriz. Önlemini almak için elimizden geleni yapıyoruz. Tespitler yapıldı. DSİ oralarını da bildirdik. Tarım Bakanlığı nezdinde iznin artık gelmesi bekleniyor. Çevre yoluna kadar gelen zeytinliklerin tespiti yapılıyor. Artık son noktaya gelindi. Bundan sonraki süreçte 2019 ve 2020 planlama ile geçecek. Planlamalara istinaden kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu hatları o bölgelerde sıfırdan yapılması söz konusu olacak. Yeni evlere göre hatların büyüklüğü olacak. Manisa Belediyesi döneminde Güzelyurt’un altyapısını yaptık. Bu noktaların da yapılması için imar planının yapılması gerekiyor. O zaman da taşkın yaşanmaz. Elbirliği ile milletvekillerimiz, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve meclis üyeleri ile 1000 ve 5000’lik imar planlarını konsensüsü yaparak bunların yapılması lazım. 2014 yılında bu planlar yapılmış olsaydı. Bugün bu sıkıntıları yaşamazdık. 30 yıldır yapılamayan imar planları yapılmış olsaydı. Şehrin gelişimi çok daha iyi noktada olurdu. Masaya hep beraber yumruğumuzu vurmamız gerekiyor. Yapmayınca bu manzaralar ortaya çıkıyor. Bu sadece Manisa’nın değil tüm Türkiye’nin kanayan yarası. Manisa’nın nüfusunun 100 binlerden 400 binlere çıkması. Yollar aynı genişlikte kalmış, yeşil alan sayısı artırılamamış. Hiçbir şey yapılmadı Manisa’da diyenlere de bir cevap. Biz elimizden gelenin en iyisini en güzelini imkanlar çerçevesinde yapmaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızı da görünce, doğru yaptığımızı çok daha iyi anlayabiliyoruz. Eksik var mıdır? Vardır? Zamanla hepsi aşılır. Çünkü bunların hepsi mali bütçeye bağlı işler. Öncelik sırasına göre hizmet yapıyoruz.”

Editör: TE Bilişim