Kasım ayı boyunca yurt genelindeki çok sayıda noktada Bilgilendirme ve Temsili Hasar Ödeme/Çek Verme Toplantıları gerçekleştirecek olan TARSİM, 2013 yılında çeşitli illerde hasar ödemesi almış üreticilerle buluşarak, onların mutluluklarını paylaşacak. Toplantılar çerçevesinde, sistem hakkında bilgi verilerek, konuya ilişkin sorular yanıtlanacak ve doğal afetler sebebiyle her geçen gün biraz daha riskli hale gelen tarım sektöründe sigorta yaptırmanın önemine değinilecek. Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Salonu’nda yapılan Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan,Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’ndan Bilal Türkmen, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü A. Bülent Bora, Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt, İl-İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Üretici Birlikleri’nden yetkililer, sigorta şirketlerinin acenteleri, üreticiler, basın mensupları, Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ve Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu katıldı.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Dr. Ramazan Kadak, dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve Sistem çerçevesinde 7 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıda, hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde, ülke genelinde, Sistem’in başlangıcından bugüne kadar poliçe sayısının 3.3 Milyon adedi geçtiği ve 470 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 1.1 Milyar TL civarında hasar ödemesi yapıldığı, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 80 Milyon TL’ye yakın hasar ödemesi daha gerçekleştirileceği bildirildi.
Manisa ilinde, 2013 yılında ağırlıklı olarak üzüm ve meyve ürünlerinde, don, dolu ve fırtına hasarları olduğuna dikkat çekilerek, 2013 yılında 57 Milyon TL’ye yakın hasar ödemesi yapıldığı, önümüzdeki günlerde 34 Milyon TL’ye yakın ödeme daha yapılarak, üreticilerin mağduriyetlerinin giderileceği ifade edildi. Konuşmacılar üreticilerin tarım sigortası yaptırmaları yönünde önerilerde bulundular.. 2013 yılında Alaşehir’de yaşanan dolu, don, afat, fırtına, yıldırım, sel gibi olaylardan toplam 32709 dekar alan zarar gördü. Sigorta yaptıran üreticilere yaklaşık 12,5 milyon TL ödeme yapıldı.

İŞİ TEVEKKÜLE BIRAKMAYALIM
Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, "Üreticilerimiz zarar gördüklerinde ilk muhatapları biz oluruz. Biz de bilgi sahibi olduğumuz kadar anlatabiliriz. Bugün Tarsim konusunda bize detaylı bilgiler veren ekibe teşekkür ediyoruz. Bizde şöyle bir inanç vardır. Genellikle işi tevekküle bırakırız. Sonra da zarar gördük mü, nerede bu devlet, devlet yetkilileri sorunlarımıza çözüm üretmiyor deriz. Ve de hemen Avrupa'yı örnek veririz. Üreticilerimiz evet işlerini tevekküle bıraksınlar, ama modern üretimin gerektirdiği uygulamaları da yapsınlar. İşte Avrupa’da üreticilerde sigorta bilinci gelişmiştir. Şu anda da sigorta yaptıran üreticilerimiz zararlarının karşılığını almaktadırlar. Arzumuz tüm üreticilerimizin sigorta bilincini alarak, ürünlerini sigorta yaptırtmalarıdır" dedi.
TARSİM Manisa İl Koordinasyonu Başkanı Fahri Yıldırım, "TARSİM sayesinde üreticilerimizin zararları karşılandı. Mutlaka tarım ürünlerini sigorta yaptırsınlar. Neyin ne zaman olacağı belli olmaz.’’ dedi.


Editör: TE Bilişim