RAMAZANDA BESLENME Ramazanın başlangıcıyla birlikte yavaşlayan metabolizmayı biraz olsun hızlandırmak ve mide rahatsızlıkları, şeker ve tansiyon dengesizliğini engellemek için bu ay içinde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. ·   Uzun süren açlığın so

RAMAZANDA BESLENME

Ramazanın başlangıcıyla birlikte yavaşlayan metabolizmayı biraz olsun hızlandırmak ve mide rahatsızlıkları, şeker ve tansiyon dengesizliğini engellemek için bu ay içinde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.

·   Uzun süren açlığın sonucunda iftar sabırsızlıkla bekleniyor ve iftar yemeği hızlı yeniyor. Açlık sonrası iftar yemeğine yüklenmek yerine; iftarınızı açmak için iftarlığınızla birlikte (hurma, zeytin vb) bir parça ekmek yiyebilirsiniz sonrasında çorbanızı yavaş yavaş içerek midenize hem tokluk hissi verirsiniz hem hafif bir başlangıç yaparsınız. Çorbanızı içtikten 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmeniz midenize yüklenmemenize yardımcı olacaktır. Çorbadan sonraki seçeneğiniz zeytinyağlı yemek ya da ızgara tavuk/et/balık olduğu takdir de sağlıklı bir iftar menüsü karşınızda olacaktır.

·         Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinizin düşmesiyle birlikte şekerli besinlere olan ihtiyaç artacaktır. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için ağır, mayalı, şerbetli tatlılar yerine küçük kasede sütlü tatlı yada meyveli tatlıları tercih etmeniz kilo almanızı engelleyecektir. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı tüketeceğiniz kuru meyvelerle(4-5 tane hurma, 4-5 tane kuru kayısı gibi) karşılayabilirsiniz..

·         Sütlü tatlınıza, sütünüze yada yoğurdunuza ekleyeceğiniz tarçın tatlı isteğinizi azaltacağı gibi kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olur.

·         İftar yemeği ile sahur arasında 2-3 tane ara öğün koymanız yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracağı gibi kan şekerinizi de düzene sokacaktır.

·         İftar yemeğinden hemen sonra uzanmanız mide rahatsızlıklarına sebep olacağı için oturarak dinlenmeniz daha sağlıklı olacaktır. İftar yemeğinden 1,5-2 saat sonra yapacağınız yürüyüşler hazmı kolaylaştıracağı gibi metabolizmanızı da harekete geçirecektir.

·         İftardan sonra içeceğiniz ıhlamur, adaçayı, rezene çayı, papatya çayı midenizi rahatlatacağı gibi sıvı alımınızı artıracaktır.

·         Gün içinde susuz kalacağınız için iftar ile sahur arasında ve sahurda yaklaşık 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. İçeceğiniz sular çok soğuk olmamalıdır. Sıvı alımınızı artırmak için akşam yemeğinizdeki içeceğiniz çorba gün içinde destek sağlayacaktır. Ayrıca iftar menünüze ekleyeceğiniz az şekerli kompostu hem şekerinizi dengeleyecektir hem de sıvı alımınızı artıracaktır ya da menünüze ekleyeceğiniz ayran sıvı alımını artıracağı gibi tansiyonunuzu da denge de tutacaktır.

·         Sahurunuzu mutlaka yapmanız gerekmektedir. Sahuru kahvaltı olarak düşünebilirsiniz. Proteinden zengin bir sahur uzun süreli tokluk sağlayacaktır. Yumurta, peynir, süt, yoğurt proteinden yüksek gıdalardır. Sahurda aşırı tuzlu ve tatlı tüketiminiz daha çok susamanıza sebep olacaktır.

·         Sahurda; iftarda olduğu gibi kızartmalardan, hamur işlerinden kaçınmanız gerekmektedir. Bu tür besinler kan şekerinizde dengesizlik oluşturduğu için sonrasında çabuk acıkmanıza sebep olur.

·         Tam tahıllı ürünleri tercih etmeye çalışın (pilav yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek gibi).  Pide, ramazan ayı için özel olabilir fakat unutmayın ki; bunlardan tadımlık yediğinizde de; doyana kadar yediğinizde de ağzınızdaki tat aynı kalacaktır. Bu yüzden tadımlık pide, bir iki dilim tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz.

·         Gün içinde 5-6 porsiyon sebze meyve yemelisiniz. Bunu sağlamak için de sahurunuzda da meyveye yer verin.

 

Özel Sekiz Eylül Hastanesi

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün