7 Haziran seçimleri sevaplarıyla, günahlarıyla  geride kaldı. Üç dönemdir AK Parti’nin kurduğu hükümetle istikrardan ve güvenden yana olan seçmen bu seçimlerde tercihini koalisyondan yana yaptı. Bundan önceki seçimlerde AK Parti karşıtı olan kesimlerin gö

7 Haziran seçimleri sevaplarıyla, günahlarıyla  geride kaldı. Üç dönemdir AK Parti’nin kurduğu hükümetle istikrardan ve güvenden yana olan seçmen bu seçimlerde tercihini koalisyondan yana yaptı. Bundan önceki seçimlerde AK Parti karşıtı olan kesimlerin göbeğini kaşıyan adam, makarnacılar, kömürcüler diyerek aşağıladıkları seçmenler, seçimlere giren hiç bir partiye tek başına hükümet kurma yetkisi vermedi. Bu da demek oluyor ki, bu millet neyin ne olduğunu gayet iyi biliyor ve bunun cevabını da yeri geldiğinde sandıkta veriyor.

25. Dönem Milletvekilleri milletimizin iradesinin tecelli ettiği yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapacakları yeminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir mecliste grubu bulunan herhangi bir partinin Genel Başkanı’na hükümet kurma görevi vermesiyle maratonu başlayacak. Temennim odur ki kısır çekişmeleri bir tarafa bırakılarak en kısa zamanda 63.hükümetin kurulmasıdır. Şimdi gelelim asıl konumuz olan, Manisa’da 2011 seçimlerinde aldığı başarıyı devam ettiremeyen Ak Parti teşkilatının durumuna. Şimdi bu yazıyı okuyan arkadaşlarım, dostlarım sen de mi Çetin diyeceklerdir. Ben kaleme alıp söylemezsem ki Ak parti de kara kaplı defter diye daha önce yazmıştım (http://www.manisadenge.com/akparti-de-karakapli-defter%E2%80%A6-makale,848.html) . O söylemezse her seçimde kan kaybeden AK Parti yapılacak seçimlerde yine kan kaybetmeye devam edecektir. Bu yazımı Ak Parti'yi eleştirmek olarak değil, özeleştiri olarak kabul edilmesini istiyorum. Yeri geldiğinde de eğer AK Parti eleştirilmesi gerekiyorsa elbette eleştiriyi de yaparım. Tabii bunu tek ben değil, teşkilatın tüm kademelerinde bu öz eleştiri olmalı. 2014'te partiden giden 82,000 oy, 2015 seçimlerinde geri gelmedi. Özeleştiriden bir tık ötesi bile olmalı.

Evet; bu millet gerek Manisa’da, gerekse Türkiye genelinde AK Parti’ye bir uyarıda bulunmuştur. Bu uyarıyı dikkate alarak (Gerçi bu uyarıyı Efelik apoleti olarak yorumlayanlarda var neyse…)  teşkilatı bu sonuçların muhasebesini ve müzakeresini yapmalı realist yaklaşılmalı ve rakam kargaşasına girilmemeli. Kangren olan parmak, el, neyse gerekirse kesilmeli. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kayıp başlamış 2014 Yerel seçimlerde devam etti her iki seçimde başarılıyız işte o olmadı ama ama amalar devam etti.

2011 Milletvekili Genel Seçim sonuçları ile 2015 Milletvekili Genel seçim sonuçlarını karşılaştırarak vermek istiyorum. 2011 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 405 bin oy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 245 oy, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 145 oy, HDP’li Bağımsız Aday Nizamettin Öztürk 23 bin oy

2015 seçimlerinde ise, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 327 bin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 259 bin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 210 bin, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 59 bin oy Karşılaştırmayı yapmadan önce 2014 seçim sonuçlarına da bir göz atmakta fayda olacağını düşünüyorum. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 354 bin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 324 bin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 161 bin, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 21 bin oy, 2011 seçimlerinde 405 in oy alan AK Parti 2015 seçimlerinde 327 bin aldı. 78 bin oyun büyük bir kısmı MHP’ye diğer kısmı ise HDP’ye kaydığı görülüyor. 2014 seçimlerine baktığımızda ise; AK Parti 324 bin oy almıştı. 2011 ile karşılaştırdığımızda 81 bin oyun yine büyük bir kısmı MHP’ye kaymıştı. 2014 Yerel seçim sonuçlarını değerlendirirken bazıları AK Partili seçmen gösterilen adayı beğenmedi ve tercihini MHP’li adaydan yana yaptı diye söylemlerde bulunmuştu. Peki bu seçimlerde seçmen tercihini neden AK Partiden yana yapmadı. İşte burada özeleştiri yapma zarureti doğuyor. 

Eğer Ak Parti Manisa Teşkilatı, 2009 seçimleri başta olmak üzere 2014 seçim sonuçlarını doğru değerlendirebilseydi sonucun böyle olması imkânsızdı. Demek ki AK Parti kendisinden diğer partilere giden seçmeni kazanacak doğru politikalar üretmedi- anlatılamadı Umarım ki, 2015 seçim sonuçları Ak Parti cephesinden doğru bir şekilde analiz edilir ve yapılacak seçimlerde kan kaybı önlenir çünkü Ülkemin istikrara güvene ve tek başına iktidarlara ihtiyacı var  diye düşünüyorum. 

Selam ve dua ile…