Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi yeni bir istifaya daha sahne oldu. Demirci’den meclis üyesi seçilen Hüseyin Akkurt, Ak Parti’den istifa etti. Böylece Ak Parti seçimlerden bu yana 3.fireyi vermiş oldu. Son istifayla birlikte Ak Parti’nin Manisa Büyükşeh

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi yeni bir istifaya daha sahne oldu. Demirci’den meclis üyesi seçilen Hüseyin Akkurt, Ak Parti’den istifa etti. Böylece Ak Parti seçimlerden bu yana 3.fireyi vermiş oldu. Son istifayla birlikte Ak Parti’nin Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki üye sayısı 44’de düştü. 34 üyeye sahip MHP ve 7 üyesi bulunan CHP’de değişen bir şey yok. Meclisteki bağımsız üye sayısı ise 3’e yükseldi.  

“Ne var bunda, hala Ak Parti birinci?” diyenler vardır. Ancak siyasi hesaplar ve sonuçları artık Ak Parti’nin, karşısında bir blok oluşması durumunda meclisteki çoğunluğu resmen kaybettiğini gösteriyor. Yani Ak Parti 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde elde ettiği meclis üye sayısını koruyamadı.  

Bu durumda meclisteki 7 CHP’li ve 3 bağımsız meclis üyesinin herhangi bir karar oylanırken tavırlarını MHP’den yana koymaları durumunda Ak Parti’nin oyları yetmeyecek. Oylar 44’e 44 eşitleniyor. Başkan Cengiz Ergün’ün oyu iki sayılacağından kararlar MHP’nin istediği gibi çıkacak.    

İşin garip yanı şu;

Daha 17 gün önce yapılan genel seçimlerde Manisa ve ülke genelinde oyları büyük ölçüde düşen MHP’nin seçimlerden sonraki ilk meclis toplantısında böyle bir avantaj yakalaması herhalde morallerin sıfır olduğu parti açısından sevindirici bir gelişme olmuştur. Bu transfere kim imza attı bilmiyorum ama çok stratejik bir transfer olduğu kesin. Demircili belediye meclis üyesi Hüseyin Akkurt’un, AK Parti’nin yüzde 50 oy aldığı, Manisa’da oylarını 400 binlerin üzerine çıkardığı bir seçimin ardından istifa kararı alması enteresan, manidar bir durum. Akkurt, eğer aklını peynir ekmekle yememmişse transfer ya da istifa sağlam gerekçelere dayanıyor! Akkurt soy ismindeki gibi Ak ve Kurt sıralamasını takip edip MHP’ye katılırsa sürpriz olmaz.  

Yıllardır mesleğim gereği bu tarz siyasi transferlerde hep samimiyet aramışımdır. İstifa etmek bir hak ama ne amaçla? Çoğu zaman istifanın zamanlaması sürecin samimi olup olmadığını ortaya koyar. Samimiyse tamam. Değilse başka şeyler var…

Örneğin Hüseyin Akkurt Demirci’de Ak Parti saflarından seçilmiş bir üye. Ama daha 1.5 yıl olmadan istifa kararı aldı. Hem de çok kritik bir noktada. Bu süreçte olmayan ne? Ya da ne oldu da istifa etti? Ve bundan sonra ne olacak? Akıllarda kalan sorularla ilgili bir açıklama mutlak yapılmalı.

Bu durumda Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, 2014 yerel seçimlerinde 354 bin oyla elde ettiği mucizevi başarıyı (1 Kasım’da MHP’nin oyları 160 binlere geri döndü) siyasi rötuşlarla pekiştirmeye devam ediyor. Ergün bundan sonra Ak Parti gurubunu ikna etmeye çalışmayacak. CHP ve bağımsız üyelerin ikna edilmesi durumunda MHP’nin meclise eksiksiz katılması Ergün için yeterli olacak? Burada Ergün gemisini yürüten kaptan olarak Ak Parti’ye karşı ciddi bir avantaj elde etmeyi başarmıştır. 

Bu durumda Ak Parti ne yapacak?

Son istifayla birlikte Ak Parti en önemli kozunu kaybetti. Ak Parti kendi içinde kaybedilen 3 sandalyeyle ilgili öz eleştiri yapmalı. Ak Parti bugüne kadar yapılan meclis toplantılarında çok derli toplu bir görüntü vermedi. Yük genelde bir iki üyenin sırtında! Ak Parti’nin bir durum güncellemesine ihtiyacı olabilir. Ama nasıl? Belki bir misilleme gelir. Belki karşı bir transfer atağı. Siyaset bu, ne olacağını kestirmek güç. 

Sonuç itibariyle BŞB meclisinde top artık CHP ve bağımsız üyelerde… Demokrasi 30 Mart 2014 seçimlerinde belki böyle istemedi ama şartlar ve siyasi hamleler dengeleri değişti. Koca mecliste ne 44 üyesi olan Ak Parti ne de 34 üyesi bulunan MHP söz sahibi! Ne garip değil mi? Bütün gözler şimdi bugüne kadar kimsenin önemsemediği 7 üyesi bulunan CHP ve bağımsızlarda. Bundan sonra alınacak kararlarda üç bağımsız üye kilit rol oynayacak. Şehrin geleceği üç bağımsız üyenin elinde dersek abartmış olmayız, hesap ortada çünkü.

Bakalım hesabı nasıl yapacaklar?