Geçen yıl 18 transfer yaptılar, şampiyonluğa ulaşamadılar.
Bu sezon başında yeni yapılanmayla daha şimdiden 12 transfer yaptılar. Hem de 31 Ağustos ilk transfer döneminin bitimine baya süre varken...
Gelen oyunculara bakıldığında maliyetli transferler olduğu gayet ortada. Scout'un izlemesine gerek bile yok. Futbol kamuoyunun bildiği kalburüstü oyunculara gittiler. Masada sunulan astronomik rakamlarla oyuncular ikna edildi.
Geçen yıl şampiyon olamayan takımı dönemin teknik direktörü Levent Devrim kurmuştu.
Geçen sezon sorun neydi? Kanatlar patlayıcı ve atletik değildi, gol ve asist üretmiyordu. Santrforlar gerekli katkıyı tam anlamıyla veremezken, takım deplasmanda maç kazanamıyordu. Final maçlarında yetersiz kalıyordu... Taner Taşkın son anda gelmeseydi, takım Play Off'a dahi kalamayabilirdi.
Başkan Mevlüt Aktan ne yaptı? O Taşkın'ın üzerine geçen sezon başarısızlıkta büyük pay sahibi olan Levent Devrim'i kulübe CEO olarak getirdi. CEO'yu Taşkın'a tercih etti. Sonra bir tane genç hoca getirdiler. Bunun üzerine tek ve tam yetkili CEO, taķımı bir kez daha kurdu.
Hazırlık maçları gösterdi ki bu iş öyle sadece komutanları almaya benzemiyor. Takım 4 maçta gol sıkıntısı çekip, sadece 1 kez kazanabildi. Hemen genç hocayı şutladılar.
Özetle, Manisa FK'nın takım kurulumunda yine sorunlar var. O sorunları şimdiden yazalım da yarın "vay efendim neden böyle oldu" diye isyan etmesinler.
Kalede geçen sezondan Yusuf Balcıoğlu, Onur Muhammet Parlar varken, bu sezon Anıl Atağ, Yağızcan Akyürek ile sözleşme imzalandığı açıklandı. Ömer Kahveci (transferi resmi olarak açıklanmadı) ise hazırlık maçlarında oynatılıyor. Kafam karıştı, bu 5 kaleciden zaten 1'i baya oynayacakken bu kadar kaleci niye? Biri bizi aydınlatırsa seviniriz.
Orta sahada geçen sezon Emir Alagöz, Onur Kolay ve Umut Kaya 3'lüsü genel olarak görev alıyordu. Şimdi bu isimlere Nizamettin Çalışkan, Ferhat Yazgan, Oğuz Kocabal gibi komutan diye tabir edeceğimiz 3 isim daha eklendi. Şimdi burada rekabeti neye göre sağlayacaksınız? Bu 6 oyuncudan muhakkak kulübede ve tribünde olanlar olacak. Eğer siz geçen sezon full oynayan adamları bu sezon tribüne gönderirseniz, o takımda gruplaşmayı ve huzursuzluğu engelleyemezsiniz. Kanatlara gelince, yeni transferler Dilaver Güçlü, Volkan Okumak ve Zahit Fındık'ın kalitelerine diyecek bir şey yok. Ancak bu oyuncular da tıpkı geçen sezon ki kanatlar gibi içe kat edebilen oyuncular. Takımın patlayıcı olabilen, çizgiye inebilen kanatlara ihtiyacı varken, bu hamle de bana garip geldi. Elinizde geçen sezon takıma fayda sağlamış, bahsettiğim özellikteki İsmail Haktan Odabaşı varken, üstelik 1.2 milyon garanti ücreti varken, oyuncuyu kadro dışı bırakmak, kulübe fayda değil zarardan başka bir şey getirmez.
Santrforların gol adetleri çok düşük. Yaser ve Sinan geçen sezon tam anlamıyla bekleneni veremediler. Bu isimlere son 6 yıldır tek haneli gol rakamlarından öteye geçemeyen performansında inişler yaşayan (kimbilir kaç para verdiler) Serdar Deliktaş'ı aldılar.
Bu 3 isimden de 1 tanesinin tribünde olma ihtimali yüksek. Bu da takım içinde sıkıntı yaratacak konulardan biri.
Yani demem o ki; Manisa Futbol Kulübü Komutanlığı'nda erlerden çok komutan var. Bu kadar komutanın olduğu yerde emir veren çok olur. Savaşta erler de olmalı. Hele ki böylesine mücadeleye dayalı bir ligde oynuyorsanız...
Manisa FK'nın başlangıç fikstürü gayet iyi. Günübirlik sevinçleri yaşatacak seri galibiyetler gelir gelmesine de sezonun finali bu şekilde bir yapılanmayla mutlu biter mi orada soru işaretlerim var. Kaleci Ömer Kahveci'yi de sayarsak toplamda 13 transfer var. Devrede olası başarısızlıkta bir o kadar daha transfer yapılır mı (ki bunlardan beklenir) yapılır. Olası başarısızlıkta bu kadar maliyetli ve plansız transferlerin faturasını kim ödeyecek? Bu ligin tecrübeli hocası İsmail Ertekin'in takımın başına getirildiği açıklandı. Ben bunu bilir, bunu yazarım. Orada daha önce bu takıma hocalık yapmış ve gönderilmiş CEO varken, hiçbir hoca rahat çalışamaz. Bu takımı kuran CEO Levent Devrim'dir. Başarıda alkışlanacağı gibi başarısızlıkta da doğal olarak ilk gitmesi gereken de ta kendisidir. Şimdiden yazıyorum, olası faturayı İsmail Ertekin değil, CEO ödemelidir. Bu kuruluma izin veren ve CEO'ya göre hareket edip takım kuran Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Kulüp Başkanı Mevlüt Aktan da olası başarısızlıkta doğal olarak sorumludur. Çünkü hazırlık maçlarını yan yana izlediler. CEO'dan rapor aldılar. Bu takımdaki sıkıntıları herkesten fazla onlar biliyor.
UMARIM ŞAMPİYON OLURLAR
Sonuç olarak, bu takımın başarısız olmasını istemem. Umarım, Karagümrük örneğinde olduğu gibi komutanların işini layıkıyla yaptığı, halkın da dahil olduğu şampiyonlukla biten bir sezon olur. Aksi halde olan yine trilyonlarımıza olacak!..