Kadın çok özel ve yetenekli bir canlıdır. Bebeği karnında oluşur, onu taşır, onu doğurur, onu emzirir. Annelik onun için kutsaldır. Ancak kadının, bebeğini tek başına yapma gibi bir yeteneği yoktur. Peki kadının hormonlarının en çok değişip kadında bir çok farklılıklar yarattığı gebelik, doğum ve lohusalık dönemlerinde babanın rolü nedir? Baba, anneye nasıl destek olmalıdır?
Bebek, anne ve babanın sevgisinin birlikteliğiyle oluşur. Babanın rolü de bu dönemde çok önemlidir. Kadının desteğe en çok ihtiyaç duyduğu dönem; gebelik, doğum ve emzirme dönemleridir. Babaların çoğu geleneksel baba rolüyle hareket edebilir. Ama aslında günümüzde bu biraz değişmeye başlamıştır. Çünkü kadının sosyal hayatta daha fazla söz alması onun işlerini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra artık kadınlar duygularını ve isteklerini daha rahat ifade etmektedir. O yüzdendir ki babaların da desteği artmaktadır ve doğru olan da budur.
Gebelik süresince değişen hormonlar nedeniyle kadın daha hassas, daha duygusaldır. Baba bu dönemde daha anlayışlı olmalıdır. Bu değişikliğin nedeninin hormonlardan kaynaklandığını fark etmeli ve o da eşine daha anlayışlı davranmalıdır.
Sevgi ve anlayış çok önemlidir. Çünkü bebeğimiz sünger gibi bütün duyguları çekeceği için babasının sevgisini de hissedecektir.
Gelelim doğuma. Doğum, anne, baba ve bebeğin birbirine kavuşma anıdır. Hem anne hem baba bu anı büyük bir heyecanla bekler. Babalar anneye nasıl destek olabileceklerini en güzel doğuma hazırlık eğitimlerinde öğrenirler. Bu eğitimlere katılarak babalar eşlerine destek olduklarını zaten o anda göstermektedir. Doğuma hazırlık eğitimlerinde annelerin doğum süreçlerinin nasıl başladığını ve doğum anında ona nasıl yaklaşmaları gerektiğini, o süreci birlikte nasıl yaşamaları gerektiğini öğrenerek babalar korkularını, endişelerini giderirler ve bu şekilde doğum yolculuğuna başladıklarında baba olarak daha etkili olurlar. Bebekle aralarındaki bağ da güçlenir.
Emzirme döneminde de babaların rolü büyüktür. Bir anne emzirme sorunu yaşıyorsa en büyük sebebi desteğinin olmamasıdır. Bu dönemde baba kadar anneanneler ve babaanneler de önemlidir.  Baba, annenin  iş yükünü hafifleterek anne ile bebeğin daha uzun vakit geçirmesine yardımcı olur. Sevgisiyle onun yanında olarak, eşinin beslenmesine özen göstererek hem anneye hem bebeğine destek olur. Ayrıca babaların anne ile birlikte bebek bakımı eğitimlerini alarak bebeğin kişisel bakımlarını, beslenmesini vb. her şeyi öğrenip anneye bu konularda da destek olması, aile bağlarını arttırmakta ve çocukların sevgiyle yetiştirilmesini sağlamaktadır.
Evet, sevgili babalar, bebekleri leylekler getirmiyor. Babalar da çocuklarından annelerinin olduğu kadar sorumludur. Bu yüzden ebeveynler beraber çocukları için mümkün olanın en iyisini yapmalıdırlar.
Mutlu nesillere ve sağlıklı bireylere kavuşmak için sevgiyle kalınız.