19 SAATTE KONTROL ALTINA ALINMIŞTI

22 Haziran’da çıkan yangına 92 personel, 52 itfaiye aracı, 12 su tankeri ve 7 iş makinesiyle müdahale edilmiş, yaklaşık 50 bin metrekarelik fabrikadaki poliüretan malzemelerin yanması nedeniyle çıkan siyah dumanın tüm Manisa’nın üstünü kaplamış, yanan malzeme rüzgarın etkisi ile İzmir’e kadar ulaşmıştı. 

Halk sağlığını tehdit eden yangın sonrası, firmanın faaliyetine dair lisansları iptal edilmiş, akabinde Muradiye OSB yönetimince lisansları iptal edilen firmanın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı da iptal edilmişti. 

WhatsApp Image 2023-11-22 at 13.05.03

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tesisin aynı parsel üzerinde, aynı kişiye ait iki firma olarak kayıtlı bulunduğu belirtilmiş, İşletmelerin fiziksel koşullarının uygun olmaması ve çevre kirliliğine neden olması nedeniyle çevre izin ve lisanslarının iptali için bakanlığa bildirimde bulunulduğu aktarılarak tesise çevre kirliliği oluşturması sebebiyle 7 milyon 330 bin 578 lira idari para cezası uygulandığı duyurulmuştu.

Gazze'de acı bilanço: Can kaybı 35 bin 386'ya çıktı! Gazze'de acı bilanço: Can kaybı 35 bin 386'ya çıktı!

Yangında her ne kadar can kaybı yaşanmamış olsa da, Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğünce yangın sırasında yapılan açıklamada yangına yakın yerlerde oturan vatandaşlardan pencere açmamaları, havayı doğrudan solumamaları tavsiye edilmişti. 

BÖLGEDEKİ VATANDAŞLAR ENDİŞELİ

Geri dönüşüm tesisi yakınındaki konutlarda oturan vatandaşlar firmanın Bakanlık tarafından süre tanınarak uygulanması gereken kapatma planını uygulamadığı gibi,  atık aldıklarını, gelişi güzel ve vahşi şartlarda depolamaya devam ettiklerini iddia ettiler. 

Yangın çıkan tarihte firma içerisinde bulunan malzemenin mevzuat çerçevesinde bertaraf edilerek firmanın kapatılması gerekirken, geri dönüşüm tesisinin yeni malzeme almaya devam ettiği ve bunları çöpten tepeler oluşturacak şekilde yığdığı öne sürüldü. 

2006’dan bu yana aynı yerde çıkan 4. yangın olduğuna dikkat çeken komşu fabrika sahipleri, “Bu kaçıncı yangın, daha kaç kez yanması gerekiyor” diyerek can ve mal kayıplarının önüne geçmek için acilen duruma müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Öte yandan bakanlık tarafından verilen kapatma planına uyumadığını, hiçbir şekilde denetlenmediğine dikkat çeken vatandaşlar, yükselen çöp dağlarını endişe ile izlediklerini belirttiler.

Vatandaşların iddiası böyleyken

Manisahaberleri.com olarak firmadan herhangi bir resmi açıklama yapılması durumunda yayınlayacağımızı taahhüt ediyoruz.