Manisa’nın renkli simasıdır Şarapçı Orhan.  Tanıyanlar iyi bilir çok tutarlıdır. Asla eyyamcı değildir. Yalakalık nedir bilmez. Para verirsiniz küfreder! Vermezsiniz yine küfreder.  Facebookta takipçileri Manisa’da bir çok ünvanlı isimden

                Manisa’nın renkli simasıdır Şarapçı Orhan.  Tanıyanlar iyi bilir çok tutarlıdır. Asla eyyamcı değildir. Yalakalık nedir bilmez. Para verirsiniz küfreder! Vermezsiniz yine küfreder.  Facebookta takipçileri Manisa’da bir çok ünvanlı isimden daha fazladır. Hayatında bu güne kadar internete girmemiş Şarapçı Orhan’ın facebook sayfasına 1850 kişi üyedir.  (Şarapçı Orhan Dayı)

                Şehrin simgesidir. Bu şehirden on binlerce insan geçmiştir. Çok az kişi bu  Şarapçı Orhan kadar iz bırakmıştır. Kimse alınmasın lütfen. Alın şehrin en bilinen 9-10 ismi ile Şarapçı Orhan’ın adını bir kağıda yazın ve anket yapın. Test edin kendinizi bakalım en çok kim seviliyor. Denemesi bedava...

                Peki şimdi Şarapçı Orhan’ı, Neyzen Tevfik’i farklı kılan nedir? Ya da sevilen, saygı duyulan adam olmanın kriterleri nelerdir?  Belirgin özellikleri başkalarını aldatmamak, tutarlı olmak, kılık kıyafete göre insanları değerlendirmemek, dünya malına değer vermemektir. Peki Neyzenler, Şarapçı Orhan’lar dönemi geçti kapilalist sistemde yaşamak zorundayız buna göre duruş nedir diye sorarsanız o zaman dostlar; % 100 sorumluluk almaktır. Başkalarını suçlamamaktır. Başkalarının kazanmasına izin vermektir. Proaktif olmaktır. Paylaşmaktır, sizin kazanmanız için başkalarının kaybetmesine gerek olmadığını bilmektir.

                Değerlerini  ve kendini bilmektir. Bu değerlerin evrensel değerlerle uyumlu olması gerekir.  İnanç ve tutku sahibi olmak. Büyük iş yapan insanları takip edin sürekli büyük tutkuları olduğunu göreceksiniz. Dürüst olmak en büyük erdemdir. Kendine ve başkalarına verdiğin sözleri tutabilmek. Alçak gönüllülük, cesaret,adalet,sabır,güvenilir olmak bunlardır evrensel kurallar. Değerlerimiz bu kurallarla uyumlu olduğunda “adam” oluruz. Kızanlar saygı gösterir, rakiplerin nefret etsede hakkında kötü söylemez. Sevenlerin ve takipçilerin her gün artar.

                Hem onurlu yaşam  hem de kazanan kişi olma hakkımızı yan yana kullanabiliriz. Nasıl mı? Bu gün elinize kağıt kalem alın hak ettiklerinizi ve elde ettiklerinizi yazın. Bunları sadece ekonomik değer olarak algılamayın. Kazandığınız insanlar,deneyimler, şartlar hepsini yazın. Hak ettiğinizi düşündüğünüz halde elde edemedik için yapmanız gerekenleri sorgulayın.

                Bu arada şarapçı Orhan genelde Vakıf İşhanındadır. 5-10 lira ile onun yaşamına bir köpek öldüren takviyesi yapabilirsin. Dikkat edin parayı veriş şeklinizi beğenmezse paranızı almadığı gibi okkalı küfürde savurur. Küfrederse takmayın kafaya zaten  şehre yaptığı genel küfürlerin içinde hepimiz varız. Şarapçı Orhan dürüst adamdır. Gözlerinin içine baka baka saydırır. İnan bana yüzüne gülüp arkandan kuyunu kazandan çok daha değerli adamdır.

                Bazen  kendine diyorum Şarapçı Orhan duruşu sanada lazım Erdem diye...

Ancak ne Erdem üstüne alıyor ne de başkaları.  Üç beş leblebi yeter bir yetmişlik şaraba bize dünyalar yetmedi gitti vesselam.Oyun bozmak yok  bu yazı Manisa’da ısmarlama bir kaç kişiye yazılmamıştır. Herkes üzerine alınabilir. Adam güzel yazmış, çok haklı  deyip kendini sıyırma kardeşim. Oyunda kal. İster şarap iç ister şerbet gönlünde hep şarapçı Orhan duruşu olsun.

 

Erdem KARAGÖZ