Evet, 23 Nisan 1920. Tam 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Dönem Büyük Millet Meclisini açarak Türk halkının egemenliğini tüm dünyaya ilan ettiği gün.
Bu tarih aynı zamanda bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkün Türk milletinin kurduğu 16 büyük devletten sonra kuracağı 17. Büyük Türk Devletinin ilk habercisiydi. Bu haber 1923’te Cumhuriyet ilan edilerek gerçeğe döndükten bir yıl sonra 1924’te Atatürk bugünün bayram olarak kutlanmasını istemiştir.23 Nisan Türkiye’de, KKTC’de resmi bayram , Kosova’da  ise Kosova Türkleri Milli Bayramı Günü olarak kutlanmaktadır.
Atatürk 5 yıl sonra 1929’da bu günü,ülkemizin geleceği olarak gördüğü ve büyük önem verdiği çocuklara bayram olarak hediye etmişti.”Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” diyerek duygularını ve onlardan beklentilerini ifade etmiştir.
1979 yılında ise uluslararası alana taşınarak katılım sağlayan tüm ülke çocuklarıyla birlikte kutlanmaya başlanmıştı. Bugüne kadar da Türk milletimizin en özel bayramlarından biri olarak kutlanmaya devam etmektedir.Mustafa Kemal Atatürk ve Birici Meclisten bugüne kadar hizmet eden tüm büyüklerimizin edebiyete intikal edenleri rahmet ve sağ olanları saygıyla anıyorum.                            

23 Nisan 2020…
Corona ( Covid-19 ) bizlere bir kez daha gösterdi ki 23 Nisan okullar öğretmenler ve çocuklar olmadan , birlikte kutlanmadan  bayramın nasıl geçtiğini öğrendiğimiz bir tarih oldu.  

Egemenlik ve özgürlük en değerli kazanımmış bunu daha da iyi öğrendik bu tarihte.                            

Bayramlarda gösterileriyle , giymiş oldukları rengarenk kıyafetleriyle çocuklarımızın bizlere yaşama sevinci verdiğini öğrendiğimiz, kırmızı ve beyaza bürünmüş ,bayraklarla donatılmış okullarda bir araya gelen insanların ne kadar özel olduğunun değerini anladığımız tarih oldu.
​Bugünler elbet geçecek…Yine okulların , sokakların ve parkların çocuk sesleriyle şenlendiği günler gelecek. İşte o günler geldiğinde tüm dünya halkları olarak bunların daha da önemini kavrayıp çocuklarımızın , bayramlarımızın , okullarımızın, öğretmenlerimizin , sağlık çalışanlarımızın ve sağlığımızın , bizler için vazgeçilmez olan bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kıymetini daha iyi anlarız diye düşünüyorum. 
Hele ki 23 Nisan 2020 tarihi; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı online kutlamalar yapsak da birlikte olamadığımız, hafta sonu ailecek gezmelerine gidemediğimiz , şimdi de kutsal ramazan ayının ilk gününde “evde kalmak” mecburiyetinde olduğumuz bu günleri hatırladığımızda Albert Einstein’nın şu sözü hatırımıza  gelir İnşallah: ‘’Dünya yaşamak için tehlikeli bir yer, kötülük yapanlar yüzünden değil. Durup seyreden ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden.” İşte o günler geldiğinde her ne yapabiliyorsak dünya ve insanlık için en iyisini yapalım. Hiçbir şey gelmiyorsa elimizden kendimizi düzeltelim en iyisi. Çevremizi koruyalım ,eğitim ve sağlığa önem verelim. Dünyamıza sahip çıkalım ve kıymetini bilelim.Zaten diğerleri bunları takip eder.
Son olarak Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarını ve öğrenim gören çocuklarımızın ana ve babalarına da yavrularının öğreniminin tamamlanması için hiçbir fedakarlıktan çekinmemelerini tavsiye ederim.” sözlerini hatırlatmak isterim.
Unutmayalım! Türkiye bizim, dünya hepimizin. Sahip çıkalım.Hepinizin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.Saygılarımla.
Sağlıkla ve sağlıcakla kalın…