Yönetmen, senarist ve yapımcı Türker İnanoğlu 87 yaşında hayata veda etti. "Bay Sinema" lakaplı İnanoğlu, Yeşilçam deyince akla ilk gelen isimlerdendi. 

Son yolculuğuna uğurlanan duayen sinemacı Türker İnanoğlu için Tim Show Center'da tören yapıldı. Törene Gül Sunal, Erol Evgin, Gülşen Bubikoğlu, Hülya Koçyiğit, Zafer Ergin, Nehir Erdoğan, Cem Yılmaz ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı gibi sanat dünyasından birçok isim katıldı.

"TÜRKER ABİ'DE 'HAYIR' YOKTU"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, törende yaptığı konuşmada, Atlas 1948 Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi'nin restorasyonu ve yeniden ihya çalışmaları kapsamında İnanoğlu'yla yakından tanıştığını belirterek, "O sıralarda Türker Abi, Atlas Sineması'nda Bakanlığımızın kiracısı ve işletmecisiydi. Sözleşmesi de devam ediyordu. Kendisini ziyaret edip, proje konusunda bilgilendirdim. Görüşlerini, önerilerini rica ettim. Kendisine, 'Abi sizin sözleşmeniz devam ediyor ama bizim böyle bir projemiz var. İzniniz olursa biz bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz.' dedim. Hiç tereddüt etmeden, 'Bir an önce başlayın. Ben de elimden ne geliyorsa her türlü desteği vereceğim.' dedi. O gün anladım ki söz konusu beyazperde, kültür sanat olduğunda Türker Abi'de 'Hayır' yoktu. 'Nasıl yapabilirim, nasıl destek olabilirim?' vardı. Her zaman takdir ettiğim bir insan." dedi.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 2

Yaklaşık 3 ay önce de Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM), İnanoğlu ile bir araya geldiklerini dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

"Zaman zaman sağlığı izin verdiği anlarda bir araya gelip, kültür ve sanat, projeler konusunda görüşlerini alıp, fikir sunmasını istiyordum. Çok değerli, çok faydalı bir insandı. Yeşilçam yapıtları, sinema salonları, video, televizyon, meslek birlikleri, eğitim, müze, Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) gibi birçok önemli projeyi 88 yıllık yaşamına sığdırmayı başarmıştı. Tam bir beyazperde sevdalısıydı. Ben Türker İnanoğlu'nun önce iyi anlaşılması, sonra örnek alınması gerektiğine inanıyorum. Sinema emekçisi olarak çıktığı bu yolda çok büyük sıkıntılar çekmişti ve bu sıkıntıları hiçbir zaman unutmayıp, kendisinden sonra gelen emekçilere destek olabilmek adına her fırsatta taşın altına elini koymayı bilmişti."

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 3

"İÇİMDEN BİR PARÇA KOPMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM"

Türker İnanoğlu'nun oğlu İlker İnanoğlu, babasının her şeyi detayına kadar inceleyen çok mükemmeliyetçi bir adam olduğunu kaydederek, sağlık sebeplerinden dolayı ABD'ye doktora götürdüğünü söyledi.

Tedavi gördüğü sırada bindiği asansördeki düğmeye, babasının basmaya çalıştığını vurgulayan İnanoğlu, "O kadar her şeyi kendi yapmak isteyen bir insandı. Çok sert bir babaydı. Çocuk gibiydim karşısında. Herhalde vefat ettiği zaman bir baskı kalkar zannediyordum üzerimden ama çok zormuş. İçimden bir parça kopmuş gibi hissediyorum şu anda. Bu kadar üzüleceğimi tahmin etmiyordum. Baba seni çok seviyorum. Mekanın cennet olsun." dedi.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 5

"DUYGULARINI GÖSTERMEMEKLE BERABER AŞIRI DUYGUSALDI"

Yollarda bayram yoğunluğu... Karayollarından son durum ne? Yollarda bayram yoğunluğu... Karayollarından son durum ne?

Kızı Zeynep İnanoğlu Özdemir, babasının işine verdiği öneme dikkati çekerek, "Babam önemsediği konuları kimseye emanet etmezdi. Bugünü de çok önemsediği için çok büyük bir titizlikle son vedasını planladı. Vefat durumunda benim yurt dışında olacağımı düşünmüştü. O yüzden oradan uçağa yetişmemden tutun da, burada cenaze detaylarına kadar her şeyin üstünden birkaç kere geçmiştik. Bütün bu hazırlıklar, yaşanan acıyı bir nebze bile azaltmıyor. Her zaman detaylara hakimdi. Çalışkandı, disiplinliydi ve çok gururluydu. Duygularını göstermemekle beraber aşırı duygusaldı. İşine, mesleğine, çalışma arkadaşlarına inanılmaz bağlıydı." değerlendirmesinde bulundu.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 6

Sanatçı Hülya Koçyiğit, Türker İnanoğlu'nun Türk sinemasına çok değerli katkılar sunduğunu ve oyuncuların çalışma düzeninin de raya oturması adına çok emek verdiğini söyledi.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 8

"GALİBA ONUNLA BİR DEVİR KAPANDI"

İnanoğlu'nun bir sinema aşığı olduğunu altını çizen Koçyiğit, "Sinema için yapmadığı yok. Hepimizin hamisi ve onun emeklerine çok büyük saygı duyuyorum. İyi ki vardın Türker. Galiba onunla bir devir kapandı. Onu hep saygıyla, sevgiyle yad edeceğiz. Ardında öyle güzel eserler bıraktı ki..." diye konuştu.

Cem Yılmaz, Türker İnanoğlu ile ilk olarak 1990'lı yılların ortalarında tanıştığını, 2003'ten itibaren binden fazla kez sahneye çıktığını ve İnanoğlu'nun izlemeye geldiği her şovda kulise gelerek "Sizlerin arasında en çok seni seviyorum." dediğini aktardı.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 10

İnanoğlu'nun eşi Gülşen Bubikoğlu törende kameralara böyle yansıdı. Çiftin Zeynep İnanoğlu adında bir kızı var.

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gülşen Bubikoğlu'na taziyelerini iletti.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 13

Oyuncu Ali Sunal, henüz küçük bir çocukken Türker İnanoğlu ile tanıştığını ve çok güzel hatıraları olduğunu belirterek, "Babamla çok şeker arkadaşlıkları vardı. Dostlukları şahane… Bir iş konuşuyorlar o iş olmuyor ama sonra bakıyorum o tatlı sohbetleri yine devam ediyor. Dostlukları hiç bozulmuyordu." şeklinde konuştu.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 15

EROL EVGİN

"40 yılı aşkın dostumdu. Türk Sineması'nın duayeniydi Türker Bey, aynı zamanda televizyon için de çok büyük işler yaptı. Çok da titizdi aynı zamanda. Her yıl TİM Show Center'da konser veririm, erken gelip onu arardım 'Ne güzel bir salon yapmışsın ağabey, senin ekibinle çok rahat çalışıyorum' derdim, o da bana 'Onların askeri disiplini var' derdi diye anlatan Erol Evgin, herkese sabır ve başsağlığı diledi.

İLKER AKSUM

İlker Aksum, "İstanbul'a 1995 yılında geldiğimde beni hemen kanatlarının altına almıştır Türker İnanoğlu... Türk sinemasının, televizyonunun en büyük yapımcılarından biridir. Onun o tonton yanaklarını sıkan nadir insanlardan biriyim. Birbirimizi çok severdik, başımız sağ olsun" dedi.

GÜL SUNAL

Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal ise "Türker İnanoğlu'nun ev haline değinmek istiyorum ben. Hep çok babacan, şakacı biriydi. Ali ile buraya gelirken de o anları andık. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

NEHİR ERDOĞAN

"Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun" diyerek gözyaşlarını tutamayan Nehir Erdoğan, "Sadece bir meslek büyüğümüzü değil, hepimize babalık yapan birini kaybettik. Ben çoklu bir yas tutuyorum, gerçekten çok üzgünüm. Onlar gibi çok değerli insanları arka arkaya kaybediyoruz. Belki de Yeşilçam'ın son çıarıydı, onunla birlikte bir devir değişiyor. O insanlar yetiştirdi. Ben çok şanslıyım, onun yetiştirdiği gibi devam edeceğiz inşallah. Herkesin başı sağolsun" dedi.

Türker İnanoğlu'nun vefatından önce kendisi hakkında hazırladığı belgeselin de gösterildiği törende, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Fatih Bayram ve gazeteci Zafer Mutlu da konuşma yaptı.

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 19

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 20

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 23

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 25

Duayen sinemacı Türker İnanoğlu'na veda - 26

TÜRKER İNANOĞLU KİMDİR?

1957 yılında Tatbikî Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken, yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi. Lütfi Ömer Akad ve Nişan Hançer gibi ünlü yönetmenlere asistanlık yaptı. 1959 yılında Senden Ayrı Yaşayamam başlıklı filmle yönetmenliğe başladı.

1960 yılında Erler Film adıyla kendi film yapım şirketini kurdu.

İnanoğlu, 1979 yılında Ulusal Video Film Anonim Şirketi unvanıyla bir şirket kurarak Türkiye’yi video ile tanıştırdı. Ulusal Video, Türkiye'de ilk kez video kaset dağıtımı başlattı ve bir çığır açtı.

1985 yılında Ulusal Radyo Televizyon Anonim Şirketi unvanıyla bir televizyon stüdyosu kurdu ve çok sayıda televizyon yapımına imzasını attı. 1987 yılında İcraatın İçinden başlıklı bir programile hem Türk siyasî tarihinde, hem de Türk televizyonculuğunda bir mihenk taşı oldu. Dönemin başbakanı Turgut Özal, aylık olarak yayınlanan bu televizyon programında bizzat ekrana çıktı ve kamuoyuna hükümetinin icraatını anlattı.

1994 yılında Türkiye'nin ilk özel televizyon kanallarından olan atv'yi kurdu. Beyoğlu'nda Atlas Sineması, Şişli'de Kent Sineması, Kavacık'ta Boğaziçi Sinemaları'nın da sahibidir. 2005 yılında İstanbul'un Maslak semtinde Türker İnanoğlu Maslak Show Center'ı (TİM) açtı. Türker İnanoğlu'nun oyuncu Filiz Akın'la 1964 yılında yaptığı evlilikten İlker İnanoğlu dünyaya geldi. Filiz Akın'dan ayrıldıktan sonra 1975 yılında Gülşen Bubikoğlu ile evlendi ve bu evlilikten Zeynep isminde bir kızı oldu.

Editör: İclal Çiçek