Yardıma muhtaç oldukları bahanesiyle topladıkları para ve yardımlarla geçimini sağlayan dilenciler, zabıta ve güvenlik güçlerine sık sık yakalansalar da farklı yöntemlerle insanların duygularını istismar etmeye devam ediyor.

MANİSA’YA KAFİLELER HALİNDE GELİYORLAR 
Manisa’ya İzmir ve çevre illerden gelen dilencilerin en önemli taktiği çocuk. Kucağın aldıkları çocuğu istismar aracı olarak kullanan dilenciler, paraları toplarken çocuğun masum yüzünü kullanıyorlar. Manisa’ya sabah özel araçlarla bırakılan ve sağlıkları çoğumuzdan iyi olan kadın dilenciler Manisa çarşı merkezinde akşama kadar kilometrelerce yol yapıp para topluyor. Ceplerini adeta tıka basa dolduran dilenciler akşam hep birlikte araçlara binip Manisa’dan ayrılıyor.    
Zabıta ekiplerine yapılan şikayetler neticesinde Manisa’da her hafta dilenci operasyonları yapılıyor. Ancak bir türlü engellenmiyorlar. 

Dualı Mesir macunları saçılmaya hazır Dualı Mesir macunları saçılmaya hazır

Dilendirilen çocukların yanı sıra birçok dilencinin üzerinde kimlik taşımadıkları için haklarında cezai işlem uygulanamazken, 2023 yılında dilencilerin üzerinden çıkan 1 milyon 190 bin 707 lira 53 kuruşa, geliri mülkiyete geçirilmek üzere el konuldu.


ÜZERLERİNDEN YÜKLÜ MİKTARDA DÖVİZ ÇIKIYOR
Gün içinde önlerinde birkaç madeni parayla dileniyormuş izlenimi veren bazı kişilerin üzerinden çıkan miktarlar zaman zaman zabıta ekiplerini de şaşırtıyor.
İstanbul’da çoğu dilenci ise yakalanırlarsa topladıkları paralara el konulmasın diye üzerlerinde çok para bulundurmuyor. Kiminin parasını bölgede tanıdıkları esnafa bırakıp gün sonu belirli bir komisyon karşılığında geri almak üzere zula yaptığı, ekip halinde çalışan bazı dilencilerin ise topladıkları parayı belirli aralıklara çevrelerinde kendilerini bekleyen bir kişiye emanet ettiği belirlendi. Paraları biriktiren bu emanetçi kişiye de kanun kapsamında işlem yapılıyor.
 

ŞEYTANIN AKLINA GELMEZ 
Market önlerinde bekleyip vatandaşlara ihtiyacım var diyerek alışveriş yaptıran bazı dilenciler ise daha sonra bu ürünleri iade edip parasını cebine atıyor. Bu yüzden dilencilere para vermek hem ülkenin hem vatandaşın cebine zarar...

Editör: Ali Gözen