Başkan Fevzi Açıkel, “TÖHOP öncülüğünde geçtiğimiz günlerde tüm illerden gelen halk otobüsü kooperatif başkanlarının Ankara’da yaptığı toplantıda hükümetimizin bu konuda yapıcı ve mağduriyet giderici bir çalışma yapmaması durumunda 15.10.2023 tarihinden itibaren şehit ve gazi aileleri, basın mensupları, emniyet güçleri haricindeki ücretsiz taşımaya son vereceğimizle ilgili ortak karar alınmıştır. Türkiye’nin genelinde ücretsiz taşımanın kaldırılmasıyla ilgili yapılan paylaşımlarda toplumun büyük bir kesiminin bunun düzenlemesi gerektiğini, suistimal edildiğini ve taşıma esnafının mağdur edilerek kazançtan dolayı hizmet kalitesinin düştüğünü dile getirmektedir” dedi.

Açıkel, “Ücretsiz taşımanın öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinin belirlediği ihtiyaç sahibi 65 yaş üstü vatandaşlara verilmesi gerekirdi. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bu uygulamanın bir kısım vatandaşı memnun ederken diğer bir kısım vatandaşı da mağdur etmiştir. Ücretli yolculuk yapan vatandaşların seyahat konforu hizmet kalitesi düşmüştür. Bu uygulama bugün toplumda sevgi ve saygıyı kaybetmemize sebep olmuştur. İlkokula giden bir çocuk büyüklerine oturduğu yeri vermeyerek ‘siz ücretsiz biniyorsunuz ben para veriyorum’ diyerek onları toplum içinde rencide etmektedir” dedi.

Açıkel, “Biz toplu taşıma esnafı olarak vatandaşımızla bir problemimiz yoktur. Sadece mağdur olan esnafımıza hakkının verilmesi artan maliyetler altında yok olan bu sektörün ayakta kalabilmesi için bunun düzenlenmesi kaçınılmazdır. Hiçbir sektörde olmayan ücretsiz hizmet sadece bizlerde vardır. Bu konu suistimal edilmekte sosyal medya ve basında bizlerin özellikle 65 yaşı istemediğimiz bu insanların bu ülkeye hizmet ettiğini ve bunu hak etmediklerini söyleyenler var. Hadi hep beraber toplum olarak 65 yaşı ve ücretsiz binenlere sahip çıkalım. Bütün her şeyleri ücretsiz olsun. günlük 2 biniş yapan 65 yaşın maaliyeti bizlere 585 TL’dir. aylık 585 TL’lik ekmek alsın, çay içsin, market alışverişi yapsın, kıyafet alsın. bütün hepimiz toplum olarak bunlara sahip çıkalım” dedi.

Ücretsiz taşıma oranının her geçen arttığını vurgulayan Açıkel, “Ücretsiz taşıma oranının yüzde 40’lara ulaştığı ülkemizde kamuya ait araçların bile hizmet veremediği yerde 28 bin özel halk otobüsünün hizmet vermesi beklenmektedir. Bugün Salihli ilçemizde yüzde 43 oranında ücretsiz taşıma yapılmaktadır. Akhisar ilçemizde temmuz ayında 165 bin yolcu taşınmış olup 53 bini ücretsizdir. Araç başına dağıtılan ücret 2.783 TL’dir. Bunun içinde şoför maaşı aracın vergi ve tamir masrafı diğer giderleri bulunmaktadır. gelin bu işin içinden çıkın. Her gün çoğalarak binen ücretsiz yolcunun yanında akaryakıta gelen zam sektörümüz için inanılmaz yıkım yaratmış olup çok ürkütücü ve korkutucudur. 2 ay içinde neredeyse akaryakıta yüzde 100 oranında zam gelmiş olup araç giderlerinin katlanarak yükseldiği yerde birde motorlu taşıtlar vergisini 2. kez ödemek durumunda kalmışızdır. Türkiye’nin genelinde hizmet eden 28 bin halk otobüsünün ayakta kalması için yetkililere sesleniyorum. Toplumun can damarı olan biz özel halk otobüsleri esnafına sahip çıkınız” dedi.

Bir devir sona erdi... Manisa'da Basın İlan Kurumu kapatıldı Bir devir sona erdi... Manisa'da Basın İlan Kurumu kapatıldı

Editör: Ali Gözen