Bir  millet   iki  Devlet  .   Özü bir ,  sözü  bir, kültürü bir. Gerek şarkıları , gerekse  yaşayışı  birçok özelliği  aynı.  ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısında Türkiyenin  Azerbaycanın herzaman  yanında  olduğu  anlatılmaktadır. Azerbaycanın da h

 

Bir  millet   iki  Devlet  .   Özü bir ,  sözü  bir, kültürü bir.

Gerek şarkıları , gerekse  yaşayışı  birçok özelliği  aynı.  ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısında Türkiyenin  Azerbaycanın herzaman  yanında  olduğu  anlatılmaktadır. Azerbaycanın da herzaman  Türkiyenin kardeşi olduğunu  anlatan ifadeler  vardır.Azerbaycan  Türkleri, Türkiye  Türkleri  için Türküler yazmıştır. Osmanlı Ordusu  1918 savaşında  Bakü’deki Türk kardeşlerine  yardım etmeye  gitmişlerdir. Azeri Türkleri  Osmanlı  Askerlerini  Fes taktıkları  için ‘ Lalelere’  benzetmiştir. Laleler  diye  şarkı  yazmışlardır.

       Bir  Türkiyeli sanatçı  olan   Ahmet  Şafak’ da  şarkısında  Azerbaycan ve Türkiye halklarının ilişkisini şöyle  dile  getirmiştir;

Dede  Korkut  bize  söyler,  Fuzuli  Yunusu  över

Elbet  Türk Türk’ü sever .  Azerbaycan Türkiye

Ankara   Baküye kardeş, Gence  Erzuruma  eş

İki sevda , iki güneş Azerbaycan  Türkiye

Azerbaycan Lehçesi  en  eski Türk Lehçelerindendir. Bu yüzden  Azerbaycan Türkleri   Öz Türkçe konuşurlar. Bizim  ben dediğimiz 1. Tekil kişi aslında ‘‘men’’ dir.  Azerbaycanın  bayrağında  üç güzel  renk vardır. Peki bu renkler neyi  temsil  eder?   Bayraktaki  gök mavisi renk  Türklüğü, yeşil renk İslamiyeti, kırmızı  renk ise  Uygarlığı  temsil eder.  Hilal ve eski Türklerin kullandığı köşeli  yıldızda  bayrağı tamamlar.

Peki  biz  bukadar yakınken, et ve tırnak olmuşken, son 10 yılda bize  fitne tohumları atılmaktadır.  Gerek  iki ülkenin siyasi durumu, gerekse dış güçlerin araya girmesiyle aramızda sorunlar  oluşmaktadır.

Ancak  herkes  şunu iyi bilmelidir ki;  Azerbaycan ve Türkiyeyi kimse ayıramayacaktır. Türkiyede Azerbaycanlılara Can Azerbaycan  denildikçe, Azerbaycanda Türkiyelilere Gardaş Türkiye  denildikçe bizi ne Ermeni oyunları ayırabilir  ne de  başka bir şey….

BİR GÜN TÜM TÜRK  DEVLETLERİYLE ÇİN SEDDİNDE BULUŞACAĞIZ

(MUSTAFA  KEMAL ATATÜRK)