HABER: AHMET ÜNSAL
‘Çivici’ Süleyman Aktaş’ın Eskişehir’e nakil edildiğini doğrulayan Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinin üç aylık genç başhekimi Psikyatri Uzmanı Dr. Cengiz Cengisiz; ”Toplumun ve kamuoyunun çok yakından takip ettiği bu hastamızı iki ay önce daha iyi yaşam koşulların oluşturulduğu Eskişehir’deki Şehir Hastanesine naklini sağladık.Sade o değil aynı birimde tedavi gören diğer hastaları da Türkiye’nin çeşitli illerine sevkini sağladık” dedi.
Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesinin başhekimi Psikyatri Uzmanı Dr. Cengiz Cengisiz; Son zamanlarda Tabipler Odası Manisa Şubesinin hastanedeki doktorların hastanede mobing uygulandığı hastanedeki bir çok tedavi servisinin kapatıldığı ve doktorların bu nedenle şehir hastanesine yollandığı bazı uzmanlarında görevlerinden istifa ettirildiği iddialarına yanıt vermek üzere hastanede basın toplantısı düzenledi.
Başhekim Dr.Cengisiz,Yüksek güvenlikli hastanelerde kalması gereken ve infazlarını bu hastanelerde geçirmesi gereken mahkumların bulunduğu E Servisinin de yine fiziksel yapıdaki yetersizliklerden ve hastaların haklarını kısıtlamasından dolayı kapattıklarını belirterek;
“Bizim bir de E Servisimiz bulunmakta. Çivici lakaplı hastamız Süleyman Aktaş’ta tedavi görüyor. Bu servisimizde 13 yataklı bir servis. 10 hastanın bulunduğu bir odada ortak banyo ve tuvaletin bulunduğu bir oda. Bunların hepsi bizim için psikiyatrik hastalık kapsamında değil, ceza hukukumuzun 'yüksek güvenlikli hastanede kalması gerekir' dediği ve güvenlik tedbirine hükmolunan hastalar. Bunlar bizim rutin tedavi uyguladığımız, rutin olarak görüşmeler yaptığımız hastalardan ziyade mahkemelerin bize gönderdiği ve infazın burada gerçekleşmesi istenen hastalar. Bunlar tamamen yasanın gösterdiği hükümle gelen hastalarımız. Tabi Sağlık Bakanlığımız bunlarla ilgili planlamaları bitirmiş. Eskişehir, Adana, Kayseri ve Elazığ'da olmak üzere 100'er yataklı büyük yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri yapılmıştı. Biz de bu hastalarımızı bir oda içerisinde 10 kişinin kaldığı 3 tanesinin tecritte olduğu odalar bunlar. Biz bu hastaları yeni yapılan tüm standartları karşılayan bireysel hak ve özgürlükleri merkeze almış olan kurumlara yerleştirdik. Bu da yasanın emrettiği gibidir. Bu transfer işlemini keyfi olarak uygulamadık. Sağlık Bakanlığımızdan bize talimat gelmiştir. Biz de bu talimat üzerine Sağlık Müdürlüğü ile koordinasyon halinde bu hastaların nakil işlemlerini tamamladık. Son toplamda bizim son 1 yılda kapatmış olduğumuz hasta sayısı 43 hasta. Bunun dışında hastanemizde her hangi bir hasta odasının kapatılması söz konusu değildir” dedi.
Dünyada artık çağdaş uygulamalar kullanıldığını ve Türkiye'de de bu uygulamaların kullanıldığını belirten Uzm. Dr. Cengisiz,
  “10'ar kişilik hasta odalarının olduğu, her bir servisinde 60 hastanın olduğu odalar ya da servisler istenmemekte. Daha küçük servisler isteniyor. Sağlık ekibinin hakim olacağı, hekimin daha yakın ilişki kuracağı odalar idealdir. Dünya örneği de bu şekildedir. Bizler de bu kurumsal temelli olan daha çok Sağlık Bakanlığımızın da istediği gibi toplum temelli olan ruh sağlığı hizmetine geçmek düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
Cengisiz, “Mevcut planlama ve yapılanmamız, sağlık mimarisine uygun ve mezkur uygulamaların hepsini kapsayacak şekilde olmaktadır. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanesini önümüzde ki dönemde ‘Manisa Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ olarak devam ettirmek yönünde çalışmalarımızın da devam ettiğini belirtiriz.  100 yataklı Manisa Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri (YGAP), 200 yataklı Psikiyatri Hastanesi, 100 yataklı Amatem ve 30 yataklı Çematem projeleri Sağlık Bakanlığı yatırım planlamasına alınmış, 2019 Nisan ve Mayıs aylarında bakanlığımızda gerçekleştirilen iki ayrı toplantıda nihayi değerlendirmeler yapılarak, 2020 yılı içersinde ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlandırılması kararlaştırılmıştır Hastanemizde son bir yılda sözde 200’e yakın yatağın kapatıldığı ve sözde 10’a yakın hekimin istifa ettiği ve diğer isnat edilen iddialar her türlü izahtan varestedir. Konu hakkında yasal yollara başvurduğumuzu belirtiriz” diye konuştu.        
Başhekim Uzm. Dr. Cengisiz, basın toplantısının arından basın mensupları ve hastane yönetimiyle birlikte kapatılan servisleri basına gösterdi. Oldukça karanlık ve hava almayan zemin katta bulunan servislerde rutubetten dolayı duvarlarda mantarların bulunması dikkat çekti.

ÇİVİCİ KİMDİR
Denizli’nin Bozkurt ilçesine Çambaşı mahallesinde oturan Süleyman Aktaş, o yıllarda TEDAŞ'ta çalışırken 31 bin 500 voltluk elektrik akımına kapılan ve bu nedenle rahatsızlık geçiren Süleyman Aktaş, ilk cinayetini 1986'da Antalya'da işlemiş ve komiser Nuri Keskin'i tabancayla vurarak öldürmüştü. Şizofreni teşhisi konulan ve 4,5 yıl cezaevinde kalan Aktaş, 1994'de Çambaşı köyünde Ayşe Güneş, İsmail Güneş, Rukiye Kocatepe, Ramazan Kocatepe ve Yıldırım Kılıç'ı boğarak ve kafalarına çivi çakarak katletmişti. “Çivici Katil” olarak anılan Aktaş, halen Akıl ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’nde tutuluyordu.
YENİ ADRESİ ESKİŞEHİR
İş kazası sonrasında yaşadığı köyde 6 kişiden 5’in sol gözlerine, alınlarına ve kafalarına uçları özel olarak sivriltilmiş çivileri çakarak katliam yaratan ‘Çivici’ lakaplı Süleyman Aktaş, yıllardır ‘paranoid şizofreni’ tanısıyla tutulduğu Manisa Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesindeki koşullar ‘Yüksek Güvenlik’ koşullarını oluşturmadığı gerekçesiyle Eskişehir Şehir Hastanesi Psikyatri Servisine nakledildi.
ALZHEİMER BAŞLANGICINA GİRDİ
Aktaş’ın son MR çekimlerinde ise beyinsel fonksiyonlarında gelgitlerin yaşandığı çok yakın süreçte Alzheimer başlangıcına gireceği şimdiden birçok olayı hatırlamakta güçlük yaşadığı belirtildi.

 
Editör: TE Bilişim