Altın fiyatları geçtiğimiz hafta ABD’den gelen enflasyon rakamları sonrası sert yükseliş göstermişti. ABD’de tüketici fiyatlarının yıllık bazda üst üste 9’uncu ayda da gerileme göstermesiyle birlikte piyasalarda risk iştahı arttı.

Öte yandan tüketici enflasyonunun ardından ABD’de üretici fiyatlarının pandeminden bu yana en büyük düşüşü göstermesi ilerleyen süreçte enflasyonun gerilemeye devam edeceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu gelişmelerle birlikte altın fiyatları geçtiğimiz hafta ortası itibarıyla rekor seviyeleri test etti.  

ONS ALTIN 13 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ  

Ons altın perşembe günü 2048 dolar seviyesine kadar yükselerek 13 ayın zirvesini test etti. Ancak cuma günü ABD’de ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha fazla faiz artırabileceği beklentileri piyasalarda baskı oluşturdu.  

Gram altında yükseliş sürüyor! Gram altında yükseliş sürüyor!

İŞTE CUMA GÜNKÜ SERT DÜŞÜŞÜN SEBEBİ 

ABD’de cuma günü açıklanan sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin beklentilerin üzerinde artması ve enflasyon beklentilerinin yükseliş göstermesiyle birlikte altın fiyatları düşüş gösterdi.  

GRAM ALTIN REKOR SEVİYEDEN GERİLEDİ  

Yurt içinde ise gram altın fiyatı ons altında gerçekleşen sert yükselişin etkisiyle birlikte perşembe günü 1.283 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Cuma günü düşüş gösteren gram altın haftayı 1.247 liradan kapattı. 

YENİ HAFTADA PİYASADA SON DURUM NE? 

Yeni haftanın ilk gününe 2.002 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda toparlanma göstererek 2.011 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1.995 dolar, en yüksek ise 2.012 dolar seviyeleri görüldü. 

Bugüne 1.247 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda yükselerek 1.253 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1.243 lira, en yüksek ise 1.262 lira seviyeleri test edildi. 

İşte spot piyasada altın fiyatları 

Gram altın 1.253 lira,

Çeyrek altın 2.185 lira,

Cumhuriyet altını 8 bin 702 liradan satılıyor.

Ons altın 2.011 dolardan işlem görüyor.

 

Editör: Ali Gözen