Haber: Ahmet ÜNSAL

18 Temmuz 2019’da Manisa Akgedik Toki 3. Etap kuraları Yunusemre Belediyesi Muradiye Sosyal Tesislerinde şaşalı törenle çekilen şanslı konut sahipleri 5 yıla yaklaşan süreçte evlerine girememelerinin şokunu yaşıyor.
2021 Yılının sonunda evlerine girecekleri günü beklerken bu kez de ikinci şoku konutların ödeme takviminde yaşadı. 
7500 lira emekli maaş alan kişiden 95-105 bin lira peşinat istenmeye başlanırken öte yanda da teslim edilmeyen konutlar içinde 4 bin lira ile 4100 lira başlangıçta aylık ödeme takvimi ön görüldü.
980’e yakın Toki 3. Etap mağdurlarının bir bölümü teslim edilemeyen evlerinin peşinatlarında yarı yarıya indirime gidilmesi,900-1 milyon lira olan ödemelerinde ise 100-200 bin lira düşürülmesi,aylık ödemelerin tıbkı Şehzadeler Sancaklıbozköy bölgesinde teslim edilen toki konutlarındaki gibi sabit ödeme takvimine bağlanmasını talebinde bulunmak için Yunusemre ilçesinde bulunan Akgedik Toki 3 konutları şantiye önünde zehir zemberek açıklamalarda bulunarak yetkililere seslendiler.
   
“EVLERİMİZİN NE ZAMAN TESLİM OLUNACAK BİLE NET BİR TARİH DE YOK.ÖRNEK DAİREDE GÖSTERMİYOR. BİZ ŞİMDİ HEPİMİZ HANGİ EVE NE KADAR PARA ÖDEDİK BİLMİYORUZ”
 
Dar gelirli Toki 3. Etap sakinleri sözde Şantiye önündeki halazır asılı olan panodaki iş bitirim tablosuna göre 2021 yılının Ağustos ayında bitirilmesi planlanan ve yapımı süren konutların şantiye önünde bir araya gelen mağdurlar adına konuşan Nuri Sümer;
 “Yapılan sözleşmelerin önceki tahmini tutarların çok çok üstünde olmakla birlikte peşinat ödemeleri bizleri hepimizi mağdur etti.Hepimizi asgari ücretli çalışan emekli insanlarız.Paramız çok olsa daha başka yerlerden daha iyi ev alırız.
Evlerinin peşinatlarını ödeyenler olduğu gibi peşinatlar başta olmak üzere evlerimizi nasıl ödeyeceğiz diyenlerde var.Ödüyoruz gibi görünüp te ödeyemeyen insanlarda var arkadaşlar.980 konut sahibine karşın buraya gelenleri sayısı da gerçekten üzücü.Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız.Sizlerde belediye başkanına yazın ve gördüğünüz yerde fiyatların düşürülmesi için konuşun ne yapıp yapıp fiyatları düşürelim.Evlerimizin ne zaman teslim olunacak bile net bir tarih de yok.Örnek dairede göstermiyor.Toki’ yi aradığımız da ise verdiği cevap örnek daireyi müteahhitler kendisi belirler diyor.Biz şimdi hepimiz hangi eve ne kadar para ödedik bilmiyoruz.”

BAŞKAN ÇERÇİ’YE SESLENEN GÖZÜ YAŞLI BABA;
“YAKINDA SEÇİMLER VAR. TEKRAR SEÇİLMESİNİ İSTİYORSA BİZE YARDIMCI OLMASINI İSTİYORUZ.”

Kızı adına çıkan dairenin hakkını aramaya gelen baba Mustafa Kemal Uruşak; “Sayın belediyle başkanımız Çerçi’nin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Çerçi bize yardımcı olun lütfen. Bizi mağdur etmeyin. Zebil etmeyin bizi buralarda.Bizim evlerimizi en kısa zaman teslim etmeye bakın. Saygılar. Hem kira ödüyoruz, hem de evlerin taksitini ödüyoruz çok ağır geliyor.O bakımda bizi rahatlatıcı fiyat sabitleyici bize bilgi verilmesini istiyoruz. Yakında seçimler var. Tekrar seçilmesini istiyorsa bize yardımcı olmasını istiyoruz. Fırsatçılar zenginler gelip bize evlerinizi bize devredin diyerek bizleri kandırmaya uğraşıyorlar. Banka önlerine gelen emlakçı kitleleri gelin sizlere 100 lira fazla verelim evlerinizi bize devredin, temsi edin diye kapımızı çalıyorlar. Biz evlerimize sahip çıkmak istiyoruz tek kelimeyle”

“EVLERİN METRE KARELERİ BİRBİRİNİ TUTMUYOR.2019 ŞARTNAMESİ BAŞKA TESLİM EDİLMEYE ÇALIŞILAN EVLER BAŞKA”

3+1 hak sahibi sözleşmeleri henüz imzalamadığını belirterek Toki 3. Etap fiyatlandırma sistemini ağır bir dille eleştiren Toki mağdurlarından Zafer Yılmaz ise
 “Tabi ki sözleşmeyi imzalayacağız fakat şöyle bir saçmalık var.2019 senesinde 3+1’ler 128 metre kare olarak lanse edildi. Aradan geçen zaman içerisinde daha sonra müteahhitlerin artık ihaleyi alan kişilerin değişikliğe uğramasıyla net 120 met kare ile net 103 metre kare olarak değiştirilmiş.103 metre kare bürüt net 85 metre kare böyle bir saçmalık olabilir mi ?
Kira ödemelerimiz ayrı bir sıkıntı..5 bin lira kira ödememiz ayrı bir sıkıntı. Ayrıca eve geçmeden taksitlerimizi ödemelerimiz ayrı bir sıkıntı. Verilen metre kareler ayrı bir sıkıntı. Şartnamenin son bölümünde ise açıklanan metre kare bilgileri tahmini bilgilerdir diyor o zaman sözleşmedeki net rakamları açıklarken neden tahmini bilgilerdir diye yazmıyor.2019 yılındaki ilk şartnamede çelişki içeren metre kareler neden net olarak yazılmış. Öncesinde sonrasında da kafa karıştıran bilgiler var.O zaman da tahmini yazardınız”

“BİZ ÇOK MAĞDUR OLDUK.HEM KİRA ÖDE HEM DE BURAYA TAKSİT ÖDE”

“2+1 evi olan bir başka Toki3 etap sakini kadın ise; “Ben kira veriyorum.Buraya ödemeye başlamadık ancak bize önceden dediler ki ödemeye başladığınız anda evlerinize gireceksiniz dediler. Bu kadar uzatmaları çok saçma oldu bizce. Deprem bölgesi insanlar gitti ama oraya dünya para yardımı yapıldı. O paralarla orada tamamen yeni bir şehir oluşur. Bizim buradaki işçileri bile gerek kalmaz. Buranın işçisini oraya neden götürüyorlar. Biz çok mağdur olduk. Hem kira öde hem de buraya taksit öde”

“7500 TL AYLIK ALIYORUM 4 BİN LİRA KİRAYA VERİYORUM.KENDİM YARI AÇ YARI TOK İDARE ETMEYE UĞRAŞIYORUM.ELEKTRİK SUYU DA HİÇ SAYMIYORUM”

Toki 3. Etapta kendisine 2+1 dairde çıkan 7500 emekli maaşlı 83 yaşındaki Nuran Güleşçi’de Toki’nin mimarı olan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’ye seslenerek; “Benim 2+1 dairem var kirada oturuyorum.7500 tl aylık alıyorum 4 bin lira kiraya veriyorum. Kendim yarı aç yarı tok idare etmeye uğraşıyorum. Elektrik suyu da hiç saymıyorum ortaya. Buraya bu kadar para ödeyeceğim. Evler teslim edilmedi. Nasıl olacak bilmiyorum yani şaşırdım kaldım. İlgililerden biraz indirim bekliyoruz. Bizleri düşünsünler, dar gelirli insanları düşünsünler. Peşinatta indirim yapsınlar. Aidatlarda indirim yapsınlar. Bizde hiç olmazsa ödeyebilecek duruma gelelim hiç olmazsa. Şimdi bu durumda çaresizce bekliyoruz. Çaresiz durumdayız şu durumda. Ne yapacağımızı bizde şaşırdık.”

“KİRA PARALARI ŞUANDA 5-6-7 BİN LİRA OLMUŞ. TOKİ TAKSİTLERİNİDE EKLERSEK 11-12 BİN LİRA BULUYOR NEYLE KAZANIP ÖDEYECEK.”

Kirada oturan tek maaşla evini geçimini sağlamaya çalışan iki çocuk babası Halil Kul da; “1 ve 2 ‘de üç vardiya şeklinde çalışıldı. İçerisinde dışarısında da olsa gece gündüz çalışmalar oldu. Ama bu firma ENES firması buraya hiç ilgi göstermedi. Şantiyede işçisi görülmüyor her geldiğimiz hep aynı değişiklik olmuyor. Neden olmuyor bir açıklama olsun. Bu kadar insan burada mağdur kalıyor. Kira parası verenler var , asgari ücretle çalışanlar var. Toki dediğimiz şey ticari bir kurumuş değil alt gelirli insanlar için kurulan bir kuruluş devlet üzerinden. Bunların bir açıklaması olması gerekir.2019-2021 teslim olunacak denildi. Pandemi denildi kabullendik ancak aradan iki yıl daha geçti henüz daha geçmiş değiliz.2024 ‘ün hangi ayında geçeceğiz daha o bile belli değil. Bunların bir açıklaması olması gerekiyor. Gerçekten olması gerekiyor. Şu tabelayı buraya reklam olarak koyuyorsan bunun hakkını vereceksin. Kim olursa olsun hangi firma olursa olsun. Hiç fark etmiyor olması lazım bu. İnsanlar yazık ya gerçekten çok yazık. Ekonomi şartları günden güne değişiyor. Aylık da değil yıllıkta değil, altı aylıkta değil. Günlük günlük değişiyor. Daha dün akşam akaryakıtta bir dünya zam geldi. Yazık gerçekten yazık oyun oynamasın. Burada duran insanların çoğu yüzde 80’i kirada duran insanlar. Ve kira paraları şuanda 5-6-7 bin lira olmuş.3+1 ev çıkanların bir ödeme programı ön görmüş buraya ödüyor birde kira ödüyor 11-12 bin lira buluyor Neyle kazanıp ödeyecek.Asgari ücrete zam gelmeden insanların cebi boşaldı neyle geçinecek bu insanlar.”

Zeyrek’ten 1 Mayıs mesajı: “Emeğin ve emekçinin yanında olacağız” Zeyrek’ten 1 Mayıs mesajı: “Emeğin ve emekçinin yanında olacağız”

“128 METRE KARE OLAN EV 85 METRE KARE ÇIKTI.”

3+1 konut sahibi Müşerref Yılmaz ise; “En mağdur olan konutlar ise 3+1 sahipleri .Ben böylesine mağdur olan bir durum görmedim.1. etap ve 2. Etaplarda hiç böyle bir mağduriyet yaşanmadı. Metre kare olarak büyük haksızlığa uğradık.128 metre kare olan ev 85 metre kare çıktı. Fiyatta indirim yapılmadı. Artı sabitleme yapılmıyor. Bize yardımcı olunmuyor lütfen bize yardımcı olsun yetkililerimiz. Sancaklı Bozköy’deki Toki’ler bizden sonra yapıldı onlar evlerine girdiler ve sabit ödemede ile birlikte 100 bin lira indirim aldılar. Biz de aynı koşullar devreye girmeli. Bizde de 100-150-200 bin lira düşse. Biz zaten dar gelirli insanlarız Asgari ücretle çalışan insanlarız. Gerçekten zor duruma düşüyoruz, çocuklarımız okuyor kira ödüyoruz. Taksitlerimiz ayrıca, her şey ucu ucuyla onu bunu kapatmaya çalışıyoruz. Gerçekten çok büyük sıkıntılarımız var. lütfen yardımcı olsunlar bize.”
Toki 3. Etap sözde şanslılarında gazeteci Ahmet Ünsal ise gerek ödeme takvimi konusunda gerekse evlerinin zamanında teslim edilmemesi yönünde gerekse peşinatların yarı yarıya indirgenmesi, ödemelerin sabit hale dönüştürülmesi, genel tutardan indirime gidilmesi yönündeki taleplerini iletilmesi gerekenleri ilettiğini belirterek;
 “Toki projesi gerçekten dar gelirli aileler için çok önemli hayat kurtarıcı bir atılım.Ancak gelin görün ki 7500 lira emekli maaşla bırakın Toki’nin sizden istediği 105 bin liralık peşinatı ödemeyi gıdanızı bile zor alabildiğiniz süreci yaşıyorsunuz. Üstüne üstlük birde sizi aylık 4100 lira taksitler bekliyor. Toki Başkanlığının ödeme takvimi açıkladığı günden itibaren İktidar Milletvekillerinin tümü tek tek hem telefonla aradım aynı zamanda konuyu detaylı irdeleyen raporları kendilerine ilettim. MHP Grup Başkan vekili Erkan Akçay’a da aynı bilgileri aktardım. Sonuç kos kocaman bir sıfır. Ne demiş atalarımız zenginin keyfi gelene kadar fakir açlıktan ölür. İşte biz Toki mağdurları da tamda bunu yaşıyoruz.Peşinat ödemeleri geldi kapımızı çaldı. Yalnız umudumuzu yitirmedik. Israrla İndirim, ödeme takviminin yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz. Düşünün AKP’nin Grup Başkan vekili Manisalı,MHP’nin Grup Başkan vekili Manisa’dan, CHP Grup Başkanı Manisa’dan böylesi ağır siyasi tablo ortada iken basit bir Toki mağdurlarının çözülemeyen durumu tüm çıplaklığı ile ortada. Toki’nin Sancaklıbozköy bölgesinde yapıp teslim ettiği evlerin ödemeleri sabit bir takvime bağlandı. Toki 3. Etaptan sonra yapımına başlanıldı onlar evlerine girdi. Ya bizler evlerin ne zaman teslim edileceğini bile bilmiyoruz. Vay ki halimize vay” ifadelerini kullanarak yetkililerine göreve davet etti…

 
 

Editör: Murat Yalçın