Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin’in tekrar aday olabilmesi için top artık resmen İl Seçim Kurulunda…  Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde listeyi zamanında teslim etmediği için seçime giremeyen CHP, adayını Saadet Partisi çatısı altında göstermişti. İlçe Seçim Kurulunun listeyi onaylamadı. Bu durumda Zeki Bilgin aday olamıyor. CHP İl Başkanlığından açıklama geldi. 

İLÇE SEÇİM KURULU KABUL ETMEDİ 
Son gelişmeye göre iki partinin ortak listesi İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper'in konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı: Özalper şunları söyledi: 
"Bilindiği üzere, mevcut Belediye Başkanımız ve Belediye Başkan adayımız Sayın Zeki Bilgin'in adaylık belgesinin ve meclis üyeleri listesinin geç verildiği gerekçesiyle partimiz Saruhanlı'da seçim yarışında olamayacaktır. Belediye Başkanımız Zeki Bilgin'in Saadet Partisi'nden aday gösterilmesine ilişkin aldığımız karar sonrası İlçe Seçim Kurulu'na adaylığının kabul olmaması yönünde itiraz yapılmıştır.

Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu'ndan bugün aldığımız bilgiye göre, mevcut Belediye Başkanımız Sayın Zeki Bilgin'in Saadet Partisi'nden seçime girmesine ilişkin yapılan itiraz kabul edilmiştir. Zeki Bilgin'in adaylığına ilişkin yapılan itiraz, Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddesine göre kabul edilmiştir.

Saruhanlı İlçe Seçim Kurulu'nun kararına ilişkin Manisa İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'nda itiraz sürecini yürütmekteyiz.

Öte yandan, AK Parti Saruhanlı Belediye Başkan adayı Ekrem Cıllı'nın, AK Parti İlçe Başkanlığı görevinden zamanında istifa etmediği gerekçesiyle adaylığının iptal edilmesine ilişkin yaptığımız itiraz reddedilmiştir. Bu konuda da İl Seçim Kurulu ve YSK nezdinde ilgili süreç devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İLÇE SEÇİM KURULU KARARINDAKİ AYRINTILAR  
İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı kararda dikkat çeken detaylar var.  Kurulun üyeleri arasında partilerin temsilcileri de var.  CHP’yi temsil eden üye alınan kararı doğal olarak onaylamıyor. Ancak İyi Parti’yi temsilen kurulda bulunan Özgür Hanhatun çekimser kalıyor. Oysa İyi Parti’den daha önce yapılan açıklamada, CHP’nin seçimlere girmesi gerektiği ifade edilmişti.      
Diğer partilerin temsilcileri ve Seçim Kurulu’nun doğal üyeleri ise Zeki Bilgin’in seçimlere girmesinin önünü kesen karara onay verdi. 

Söz konusu karar metninde gerekçeler şöyle sıralandı: 
“Cumhuriyet Halk Partisi tarafından süresinden sonra verilen belediye başkan adayının Zeki Bilgin olduğu, daha sonra aynı kişinin Saadet Partisi Saruhanlı Belediye Başkan Adayının istifası nedeniyle Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı olarak bildirildiği tespit edilmiştir.
Bu durumda, her ne kadar adı geçen ön seçim yapılmadan aday gösterilmiş ise de aday başvuru gün ve saatinden sonra başka bir siyasi partiden aday olamayacağı Yüksek Seçim Kurulu kararları ile benimsendiğinden Kemaletdin Aladağ'ın itirazının kabulüne karar verilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde; Kemaletdin Aladağ'ın itirazının kabulüne, daha önce Cumhuriyet Halk Partisi Saruhanlı Belediye Başkan Adayı olarak bildirilen Zeki Bilgin'in Saadet Partisinden Belediye Başkan Adayı olamayacağına karar vermek gerekmiş, buna ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur:

TBMM Genel Kurulu’nda CHP ve MHP arasında 'Manisa' tartışması TBMM Genel Kurulu’nda CHP ve MHP arasında 'Manisa' tartışması

KARAR:
Açıklanan nedenlerle;
1- Kemaletdin Aladağ'ın itirazının kabulüne,
2- Daha önce Cumhuriyet Halk Partisi Saruhanlı Belediye Başkan Adayı olarak
bildirilen Zeki Bilgin'in Saadet Partisinden Belediye Başkan Adayı olamayacağına,
3- Karardan bir suretin itiraz edene tebliğine,
4- Karardan bir suretin Saadet Partisine ve ilgili adaya tebliğine,
5- Yapılan itiraz üzerine husule gelen eksikliğin tamamlanmasının Saadet Partisi Saruhanlı İlçe Başkanlığından istenilmesine, ayrıca aday olamayacağına karar verilen Zeki Bilgin'e ilişkin olarak en geç 26 Şubat 2024 Pazartesi günü il seçim kuruluna itiraz edilebileceğinin bildirilmesine, Dair 24.02.2024 tarihinde, iki gün içinde il seçim kuruluna itirazı kabil, Kurulumuzun Cumhuriyet Halk Partili üyesinin karşı oyu ve Kurulumuzun İyi Partili üyesinin çekimser oyuyla, oy çokluğuyla karar verildi.”

Editör: İclal Çiçek