CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kullanılmak üzere Hollanda'dan satın alındığını iddia ettiği atlara ilişkin, Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Özel, önergesinde şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Atlı Merasim Birliği'nin görevleri, resmi bayramlar ve devlet törenlerinde atlı tören kıtasını oluşturmak, binicilik müsabakalarında ülkeyi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsil etmek, Kara Kuvvetleri'nin at ve binicilikle ilgili kadrolarına personel yetiştirmek, ihtiyaç halinde teşkil edilecek süvari ve atlı birliklere çekirdek kadro oluşturmak olarak tanımlanmaktadır. Birlik bünyesinde 130 at bulunduğu belirtilmektedir. Cumhurbaşkanı'nın yabancı devlet başkanlarını resmî törenle karşıladığı faaliyete katılan Atlı Tören Kıtası'nda ise 41 at bulunduğu ifade edilmektedir. Tarafıma ulaşan bilgiye göre; Cumhurbaşkanlığı bünyesine yakın bir geçmişte Hollanda'dan, her biri 70 bin Euro’ya denk gelen 1 milyon 400 bin TL tutarında çok sayıda at alındığı ifade edilmektedir. Bu tutarın Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödendiği belirtilmektedir. Türkiye'nin çok büyük bir ekonomik kriz içinde bulunduğu, enflasyonun dizginlenemediği, işsizlik oranının düşürülmediği böylesi bir dönemde bu atların nasıl bir ihtiyaçtan alındığı bilinememektedir.”

Doğaseverlerden Başkan Çelik'e destek teşekkürü Doğaseverlerden Başkan Çelik'e destek teşekkürü

NE AMAÇLA KULLANILACAK?

Özgür Özel, Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:

Hollanda'dan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kullanılmak üzere kaç adet at alınmıştır? Söz konusu atların özelliği nedir? Hangi özellikleri nedeniyle tercih edilmiştir?

Bu atlar ne zaman alınmıştır? Bu atlar teslim alınmış mıdır? Bu atlar ne amaçla kullanılacaktır?

Bu atlar için ne kadar ödenmiştir? Ödenmesi gereken miktarın tamamı ödenmiş midir?

Bu kadar sıkıntılı bir süreçte bu alımı israf olarak değerlendiriyor musunuz?

Editör: Ali Gözen