Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen programa Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa protokolü katıldı.  Vali Ünlü, Başkan Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanvekili Atilla Efendioğlu Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık anıta çelenk sundu. 

İl ve Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Nevruz Bayramı yüzyıllardır coşkuyla kutladıklarını kaydetti. Başkan Ergün ise, Nevruz Bayramının kardeşliğin, barışın sembolü olduğunu belirtti.  Azerbaycan Kaf    kas Halk oyunları ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Halk oyunları ekipleri birer gösteri sundu, öğrenciler şiir okudu. Protokol üyeleri yumurta kırdı, örste demir dövdü. Ateşin üzerinden atladı. 

Ardından geleneksel mesir karma töreni kortej yürüyüşü gerçekleşti. Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Sultan Camii Külliyesi’ne kadar yürüyüş gerçekleşti.  

484. Uluslar arası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Sultan Camii Külliyesi’nde mesir karma töreni düzenlendi.  Vatandaşlar dualar eşliğinde karılan mesir macunlarından kapabilmek için birbirleriyle yarıştı. vatandaşlar tabakları, tencereleri kazana bandırıp mesir macun almaya çz çalıştı. Törene Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalpler, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Manisa protokolü ve vatandaşlar katıldı. Manisa Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu. 

Manisa Valisi Enver Ünlü, “Manisa’mızın ve ülkemizin en kadim geleneklerinden olan Mesir Macunu Karma Töreninde, 4 yıl aradan sonra sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Kültür ve medeniyetimizin temeli “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiârının üzerine bina edilmiştir. Bugün Manisa’mıza baktığımızda bu anlayışın somut izlerini net olarak görebilmekteyiz. Hafsa Sultan tarafından yaptırılan ve bugünlerde müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan tarihi şifahane, şanlı ecdadımızın insana verdiği değerin en mükemmel göstergelerindendir.O dönemAvrupa’da,ruh ve sinir hastaları tedavi edilmek yerine içine şeytan kaçtığı gerekçesiyle ateşe atılırken, ruh ve sinir hastalıkları dâhil birçok hastalık için Manisa Şifahanesindeşifa ve tedavi protokolü mevcuttu. 

Bizlere her fırsatta medeniyetin zirvesi, süper güç olarak gösterilen Amerika Birleşik Devletleri’nin henüz 1965 yılında kullanmaya başladığı musiki ile tedavi yönteminin Manisa Şifahanesindeki geçmişi, çağları aşan tedavi yöntemlerinden sadece birisiydi. Bugün sağlık sektöründeki başarımız derin bir tarihi tecrübenin eseridir. Şifa şehri Manisa’mızın şifalı yiyeceklerinden olan mesir macunu da köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Yardımsever kişiliği ile bilinen Hafsa Sultan’ın, kendisine şifa kaynağı olan mesir macunundan halka dağıtılmasını istemesi üzerine hazırlanan macunlar Sultan Camii kubbelerinden halka saçılır. Bu faaliyetin 21 Mart’a yani Nevruz’a denk gelmesi, mesir festivalini, geleneksel bir Türk kültürü hâline dönüştürmüştür. Kadim bir kültüre sahip olan Manisa'mızda, yaklaşık 484 yıldır, mesir festivali yapılmaktadır. Halk arasında bir dayanışma vesilesi olan Mesir Festivali, 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmakla birlikte uluslararası bir boyuta taşınarak insanlığın ortak kültür miraslarından birisi hâline gelmiştir. Günümüzde mesir macunu“Şehzadeler Şehri” unvanıyla özdeşleşmiş, şehrimizin markası hâline gelmiştir. Bu tür etkinlikler,Manisa'nın kültürel mirasını koruyarak yaşatmak, bu değerleri gelecek nesillere aktarmak, şehrin marka değerini yükseltmek için oldukça önemlidir.  Mesir Festivali, aynı zamanda şehrimize gelen turistler için de cazip bir kültürel turizm alanı oluşturmaktadır. Yurtiçinden ve yurtdışından gelen turistlerin yoğun ilgisi turizmimiz açısından önemli bir fırsattır. Böylesi etkinlikler, gelen ziyaretçilerin hafızalarında Şehzadeler Şehri Manisa’mızın hatırasını canlı tutmaktadır. Bütün dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle ara verilen ve en son 2019 yılında yapılan festivalimizin bu yıl kaldığı yerden devam ederek mesir macununun484’üncü kez Sultan Camisi kubbelerinden halkımıza saçılacak olmasından mutluluk duyuyorum. Dualar eşliğinde karacağımız mesir macununun tüm halkımıza şifa olmasını temenni ediyorum” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Hep birlikte Mesir Festivali’nde de bir arada olmayı temenni ediyorum. Tabi hasret kaldık. Bugün aynı zamanda hasret sona eriyor. Bu hasret kalmamızın nedeni önce tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını ardından 6 Şubat 2023’te yaşadığımız büyük deprem felaketiydi. Öncelikle pandemide ve depremde yitirdiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayının maneviyatında, Rabbimizden ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmamasını niyaz ediyorum. 4 yılı bulan bir aranın ardından bugün Mesir Karma Törenimizi hayırlısıyla yapmış olacağız. Yaklaşık 5 asırdır kutladığımız ve ülkemizin en köklü festivallerinden bir tanesi olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, hem Manisa’mızın hem de ülkemizin tanıtımı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yıl 23-28 Nisan tarihleri arasında dolu dolu etkinliklerle kutlayacağımız festivalimizin açılışını, bu güzel Mesir Karma Töreni ile yapmış oluyoruz. Kardeş şehirlerimizin, büyükelçilik ve konsolosluk düzeyinde konuklarımızın, yurtiçi ve yurt dışından misafirlerimizin teşrifleriyle Manisa’da festival coşkusunu yaşayacağız. Festivalimizin içeriğiyle ilgili Valiliğimiz öncülüğünde Mesir Komitemiz, çalışmalarını gayretle sürdürüyor. İlerleyen günlerde festival içeriği ve kutlama etkinlikleri ile ilgili takvimi de hayırlısıyla kamuoyuyla paylaşmış oluruz. Bu vesileyle ben, Manisa’mızın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Mesir Macunu Festivalimizin başlangıcı Mesir Karma Törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu güzide ve köklü festivali geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, festivalin ortaya çıkmasına vesile olan muhterem ecdadımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Macunu Festivalinin çok önemli olduğunu kaydetti. Festivalin tekrar yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Şehzadeler Belediye BaşkanvekiliAtilla Efendioğlu ise, belediye olarak bu festivale destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. konuşmaların ardından Manisa İl Müftü Vekili Mehmet Ceyhan, tarafından dua edildi, ardından Manisa protokolü 41 çeşit baharattan oluşan mesir macununu kardı.

Gönüllü gençler Manisa'da gönüllerde taht kurdu Gönüllü gençler Manisa'da gönüllerde taht kurdu

Editör: İclal Çiçek